Reorientarea României către Est

dragnea_liviu_nicolae

 

Au trecut deja mai bine de 10 zile de la rezultatul alegerilor parlamentare din România. Deznodământul este clar, socialiștii au câștigat alegerile iar odată cu acestea și două partide, cel puțin, de partea lor (ALDE și UDMR). Indiferent cine va fi premierul propus de socialiști, desemnat de președintele republicii și după investit cu votul de încredere al Parlamentului, se va produce o schimbare semnificativă. România se va reorienta în relațiile sale internaționale. Inevitabil, va fi încercată o reapropiere de Rusia. Acest lucru este firesc, dat fiind faptul că în ultimii ani discuțiile politice sterile au adus pierderi economice României în relațiile cu foștii, actualii sau viitori parteneri din est. Acestor momente pierdute pe scena politică de către politicienii de ocazie se adaugă o diplomație nepregătită suficient de bine pentru un dialog cu cel mai mare stat din Europa care rămâne în mod incontestabil Rusia. Se poate ca revalorificarea apropierii culturale, sociale și economice de Rusia să fie chiar benefică. Să vă gândiți vă rog doar la următoarea chestiune: ce se va întâmpla când România va avea epuizate toate resursele sale energetice neregenerabile? ….  De asemenea va ti testată o deschidere către alte state din est, în special din Orientul Mijlociu. Turcia, Israel, Siria, Irak, Iran, Kazahstan sunt statele care pot deveni parteneri importanți în următoarea configurație geopolitică din această zonă încă incertă.  Sunt state cu care România a avut relații mai mult decât amicale înainte de 1989. Astfel, la o distanță de un sfert de secol, România, prin noul guvern va revalorifica legăturile firești pe care le-a avut cu anumite societăți, atât prin  mediile private cât și mediile de stat. Acest lucru a fost încercat cu o anumită măsură în timpul celor patru guverne conduse de Victor Ponta. Însă fostul premier a eșuat. Ceea ce nu s-a reușit în perioada 2012-2016 se va reuși probabil în perioada 2017-2020. Este în natura lucrurilor ca această schimbare la 180 de grade să se producă. Fiecare partid politic, indiferent de culoare, reprezintă tot un alt grup de interese. În spatele fiecărui partid se organizează și se întâlnesc mereu oameni diferiți, aflați în competiție, rivalitate, eventual dușmănie cu cei care se află în spatele celorlalte partide. Astfel în contextul schimbării puterii politice se schimbă și rețelele și relațiile dintre puterea politică și ceilalți parteneri, atât interni cât și externi.

Ce avem de câștigat și ce avem de pierdut?

Pe de o parte, România poate recâștiga piețele comerciale din estul Europei și din statele asiatice pe parcursul reconstrucției acestora post-război și mai ales post-Stat Islamic. Probabil aceste piețe nu se vor dovedi a fi mai profitabile decât cele europene, însă tot sunt piețe de valorificat. Pe de altă parte, există riscul ca tocmai aceste piețe europe să fie pierdute parțial. România poate pierde încrederea câștigată în ultimii 25 de ani cu mare greutate. A se vedea măsurile de infringement pe care le riscă România din cauza proiectului ,,Lanțului scurt’’ care nu este nimic mai mult decât un proiect de protecție și susținere a produselor locale în detrimentul produselor europene. Cu alte cuvinte este încercată o politică neloială și împotriva dreptului comercial și implicit al dreptului concurenței conform Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene. Însă acesta poate fi doar un început. După un an cu un guvern mai mult liberal decât neutru (alcătuit din falși tehnocrați), promovând politici liberale, acum socialiștii vor avea toate motivele să testeze sau să experimenteze la rândul lor altceva. Poate un protecționism mai accentuat va fi conturat prin noi proiecte legislative. Poate un iliberalism precum cel din Ungaria va fi încercat pe plan politic, atât intern cât și extern. Probabil un ordoliberalism economic de proveniență germană va fi încercat în economie (a se vedea școala economică de la Freiburg). Astfel, cel puțin, politica va avea un cuvânt de spus în privința fluctuației prețurilor, a cererii și a ofertei, precum și a necesarului de importuri și a capacității privind exporturile.

Va urma o perioadă inedită. Total diferită de ceea ce a fost până acum și mai ales diferită de celelalte guverne socialiste. De ce? Deoarece lumea în momentul de față se confruntă cu alte probleme, alte provocări, altele sunt mizele și altele sunt armele cu care combatanții se confruntă. Dintre toate taberele angajate în această competiție economică, politică, militară, culturală, etc. dar mai ales o competiție mascată, tacită, neasumată, va câștiga acea tabară care va gânndi strategic, deci pe termen lung și implicit pe baza unor principii și valori bine conștientizate și asumate. Pentru orice ideal/țel  este necesară o luptă lungă și anevoioasă iar abandonarea idealurilor este asemenea abandonării sinelui, asemenea avortului, asemenea unei crime.

Post Scrisptum:

să nu se supere cititorii mei pentru fotografie, fie că vă place sau nu, fie că acceptați sau nu, el este omul care va conduce România în următorii ani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s