Cotidianul

135834107776a8792ab1a602462e5e1fc287933e3b

Este de salutat reîntoarcerea pe tarabele chioșcurilor de ziare și reviste al acelui jurnal fondat de Ion Rațiu în 1991: Cotidianul. După o absență de câțiva ani de zile, acum, de la 14 noiembrie iubitorii, amatorii, precum și toți ceilalți cititori ai presei autentice vor regăsi acest ziar într-un format nou, interesant și necesar. Ziarul este readus în tipografii de Cornel Nistorescu. Nu știu dacă a mai existat un precedent în această privință, ca un ziar din mediul on-line să treacă și în mediul presei pe suport de hârtie. Însă, dacă el nu există, atunci poate Cotidinanul va deveni un precedent pentru alte ziare și bloguri de calitate care încă nu își permit să se și tipărească.

Ziarul abordează – precum și în mediul on-line – cu spirit critic și luciditate lumea contemporană, relitatea socială și economică, politica externă și politica internă, evenimentele culturale din prezent dar și cultura ca fenomen de mare amploare și complexitate. Nu lipsesc desigur opiniile, editorialele, dezbaterile și interviurile. Ziarul se dorește a fi un ziar citit de oameni cultivați, oameni cu simț și spirit critic, oameni care gândesc oarecum diferit față de acea majoritate care hotărăște soarta societății, uneori în taină, alte ori doar din patru în patru ani sau mai nou din cinci în cinci ani. Totuși, ziarul nu se adresează doar elitelor. El este accesibil oricărui cititor care după ce a dat bacalaureatul nu a renunțat să citească, ba chiar mai mult, a încercat să afle mai multe, să cunoască, să fie mereu informat bine și corect. Acesta este și rostul presei, oferirea informației corecte și în măsuri ponderate. Sensul său este să mențină treaz spiritul cititorului său, care prea des trece din starea de veghe în cea a uitării de sine iar oadată cu asta uită și ceea ce se petrece în jurul său.

Recomand acest ziar, intitulat pe cât de simplu pe atât de frumos ,,Cotidianul’’ deoarece încearcă să fie altceva față de celelalte ziare. Deocamdată nu pactizează cu nici o tabără politică. Deși alegerile parlamentare nu sunt departe și deși câștigurile financiare nu ar fi de neglijat totuși riscul ar fi ca dispariția – din nou – să nu fie departe iar pierderile de capital moral să nu fie la rândul lor de neglijat. În cele din urmă, ceea ce este cel mai dificil pentru un ziar este păstrarea unui spirit nobil, echidistant, nemăcitat de luptele politice și interesele economice minore ale diferitelor coterii.

Cotidianul a preluat mai multe articole pe care le-am scris. M-am bucurat că am putut astfel ajuta acest ziar și implict păstrarea spiritului echidistant și nepărtinitor. Poate astfel, cu acele articole și cu acest ziar cotidian presa din România face un pas mai departe pe drumul său către calitate și seriozitate. Merită mai multă încredere și sprijin acestă gazetă, pentru a nu muri asemenea altora care au încercat să supraviețuiască într-un mediu total ostil lor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s