USR și falsa avangardă a societății românești

 

img_5122

Un partid politic poate reprezenta – așa cum o spune și numele său – o parte dintr-un întreg, în speță o parte dintr-o societate, un segment, un anumit procentaj. Niciodată un partid politic, indiferent de ideologie, origine și membrii nu va putea reprezenta atât ariergarda unei societăți și cu atât mai puțin avangarda. Doar partidele politice din regimurile totalitare pretindeau a fi un vârf de lance al lumii în care au apărut. USR a reușit să strângă semnăturile necesare pentru a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Mai exact a strâns 340 000 de semnături, lucru admirabil pentru o formațiune politică nou, fapt pentru care merită sincere felicitări. Însă, de la acest pas și până la discursul politic prin care noul partid se prezintă a fi nu doar cel care poate schimba ceva ci și cel care reprezintă adevăratele interese ale unei națiuni… de la 340 000 de semnături și până la constituirea avangardei unei societăți de 20 de milioane de suflete este un drum lung, dacă nu chiar imposibil. O avangară înseamnă o elită, iar o elită nu înseamnă un partid politic. O elită înseamnă universalitatea ideilor nu aservirea lor intereselor puterii politice sau mai grav, aservirea lor diferitor grupuri  de interese. Un intelectual, membru al unui grup respectabil, implicat, angajat în politică nu este în mod obligatoriu și membru al elitei sau elitelor unei societăți. Orice intelectual implicat în politică pierde din echidistanța naturală pe care o oferă o poziție neutră, un raționament echilibrat, cântărind atât argumentele celor de la stânga cât și ale celor de la dreapta scenei politice.

O avangardă a societății înseamnă o elită, iar aceasta este formată din oameni cu o înaltă calificare, a căror operă cunoaște o largă recunoaștere și apreciere,  oameni de cultură, oameni independenți atât economic cât și politic, oameni cu o înaltă autoritate morală, aspect mai rar întâlnit la oamenii politici precum și la cei care se numesc oameni de afaceri. Desigur o elită este  formată din marii investitori, bancheri, bursieri, dar și tot anumiți speculanți și diplomați de carieră sau de conjunctură, însă nu din băcani, târgoveți, bișnițari, demagogi de cafenea/berării/cârciumi  ( a se vedea apelativul atribuit lui Adolf Hitler de către istorici: Bierkellerdemagoge!)  sau vâtafi de plai de ieri și de azi așa cum se prezintă les soit dits baroni locali, în persoana primarilor și președinților de consilii județene din pronciile României.

Din nefericire pentru USR, sub nici o formă această formațiune politică nu poate deveni avangarda societății românești. Cel mult poate deveni avangarda unei clase politice, constituită din oameni nu doar capabili dar și responsabili pentru ceea ce fac și zic; însă nici măcar atât nu se poate spune date fiind aparițiile mai puțin inteligente ale membrilor partidului din organizația de la Cluj. Clujul mereu are câte un grup de ,,iluminiști’’, adepți ai lui d`Alembert și Jean Jaques Rousseu care lansează diferite aforisme și ,,maxime cugetări’’ prin care pot uimi întreaga țară. Păcat, astfel nu doar că se fac pe ei înșiși de rușine, dar mai mult aduc o umbră nemeritată acestui oraș care găzduiește atâția omeni cumpătați și așezați care nu pozează drept ,,înțelepții Sionului.’’

USR are doar șansa de a strânge mulți membrii și de a deveni un partid politic adevărat, nu o avangardă a societății. Însă nu doar un partid oarecare precum partidele ,,balama’’ folosite la dărâmat și ridicat alte guverne la loc ( a se vedea UDMR, UNPR, ALDE, etc.), ci un mare partid politic. USR are această mare șansă și o poate valorifica rapid, pe fundalul nemulțumirii generale față de vechlile-actuale partide politice. Pentru acest demers partidul va avea nevoie și de mari personalități. Un singur om nu poate duce un partid la mare victorie ci la un mare dezastru. A se vedea partidul respectiv statul care se contopește cu persoana conducătorului și dezastrul care urmează de aici prezentat excelent de Norbert Frei în cartea sa Statul Fuhrerului…  Totuși, USR va ajunge la masa negocierilor, iar acolo va trebuie să și cedeze pentru a  primi. Este greu de imaginat că USR poate câștiga alegerile (adică cel puțin 51% din voturi la alegerile parlamentare) atât în 2016 cât și în 2020. Însă, în politică orice este posibil…

2 thoughts on “USR și falsa avangardă a societății românești

  1. In concreto, care este soluția? Ce personalități (în adevăratul sens al cuvântului) ar putea implica Nicușor Dan în proiectul său politic?

  2. Dragă Alex,

    mulțumesc pentru lectură și interes! Din nefericire pentru USR precum și pentru alte partide politice nu sunt consilierul lor politic/strategic. De asemenea nu cred că partidele politice de azi au deschiderea necesară pentru alte idei/păreri/opinii,

Leave a comment