Va câștiga sau nu va câștiga PNL alegerile?

14642098_1469481393065956_2682169818617564349_n

Am coborât din munți asemenea personajului lui Friedrich Nietzsche, înțeleptul Zarathustra (cartea poartă numele acestuia, Also spracht ZarathustraAșa grăita Zarathustra) și  m-am minunat de ceea ce se întâmplă în societatea noastră. Mirarera este cu atât mai mare cu cât în preajma alegerilor pentru Parlament îmi amintesc foarte bine cee ce se întâmpla în urmă cu patru ani de zile. Astfel îmi este oarecum greu să înțeleg cum oamenii care au prezentat un proiect politic atunci, în 2012, nu au reușit – poate nici nu au vrut în esență – să facă ceea ce au spus. Cine își mai amintește de marea descentralizare? Cine mai ține minte proiectul de schimbare a constituției? Cine mai vrea să audă de marele USL? Toate aceste proiecte, mari nu doar pe hârtie ci și în perspectiva desăvârșirii lor, toate nu au s-au dovedit a fi mai mult sau mai puțin decât mari deziluzii. Energie, timp, bani și multe alte oportunități pierdute. La aceste lucruri s-au rezumat acțiunile celor care acum vin să ceară – pentru a nu spune să cerșească –  din nou și din nou votul compatrioților. Demnitatea? Onoarea? Concepte abstracte  de care lumea politică este mult prea străină!

În acest sumbru context se ridică o întrebare firească, vor pierde sau nu liberalii alegerile din această toamnă? De ce această întrebare? Deoarece logica politică aduce la putere foarte  ușor un partid aflat în opoziție decât unul care a stat deja la guvernare. Simplu principiu al alternanței funcționează datorită faptului că cei din opoziție găsesc mult mai ușor de argumentat și implicit de  acuzat puterea de orice acțiune respectiv inancțiune. În schimb, un guvern nu-și mai poate legitima rostul continuității sale în următorul ciclu dacă nu satisface suma pretențiilor celor care l-au investit cu încredere prin acordarea votului lor. Astfel, liberalii ar fi avut, teoretic, prima șansă. Însă, practic nu mai au această șansă. De ce? Deoarece alegătorii acestora sunt în același timp și cei mai drastici judecători. Spre deosebire de alegătorii/simpatizanții/prietenii socialiștilor, cei care au avut încredere în liberali nu au răbdare, sunt mult mai dinamici, mult mai suspicioși, mai întreprinzători, mult mai încrezători în șansa unei alternative. Ei sunt acei oameni care se satură repede de un produs cu atât mai mult cu cât nu li se satisface nevoile prin consumarea lui.  Iar un partid politic este  la rândul său un produs a societății. Un principiu  economic esențial  indică faptul că gradul de satisfacție scade cu cât acel produs este mai folosit. Politicienii nu înțeleg asta. Poate unii da, însă marea lor parte nu. Liberalii par a fi obosiți, par a fi hăituți de proprii lor susținători, de propria lor istorie – obiective politice neîmplinite – de noile partide care le fac mereu concurență.

În primăvara acestui an profesorul universitar Valeriu Stoica declara într-un interviu acordat Revistei 22 că dacă liberalii nu vor opta pentru un congres, repede, prin care să fie aleasă o nouă conducere după eșecul din alegerile locale atunci în mod inevitabil le vor pierde și pe cele parlamentare. Există posibilitatea ca această ipoteză să fie confirmată după 11 decembrie. A câștiga alegerile înseană a obține 50+1 % din voturi, ca partid. Sau, în cazul în care nu este atins acest prag, prin formarea unei alianțe după alegeri prin care să se ajungă la guvernare. Însă, în actualul context nici prima și nici a doua variantă nu sunt fezabile. De ce? Deoarece liberalii și-au menajat adversarii, le-au lăsat spațiu și timp să-și desfășoare nu doar programele/proiectele politice ci și să le pună în practică: a se vedea legea electorală,  degringolada de la ministerul educației, haosul privind acordarea și retragerea doctoratelor, halucinanta campanie electorală la alegerile locale mai ales în capitală, promovarea unor mediocrități în pozițile de conducere ale partidului, etc. etc.

În loc de încheiere a acestui inchizitoriu, ar fi fost de dorit ca, dincolo de toate aceste neajunsuri, să fi văzut că un domn senator, sau un domn deputat, sau un alt domn care a beneficiat de luxul din parlaemnt să vină și să demonstreze că în urmă cu patru ani a spus că va rezolva o anumită problemă și într-adevăr a rezolvat-o. Să dăm un exemplu? Transporturile, fie ele pe cale ferată sau șosea. Oare câți dintre acești domni au fost cu trenul de la Iași la Timișoara sau de la București la Satu Mare? Desigur nu au fost, sau dacă da, a doua oară nu au mai găsit argumente pentru care un om normal ar circula cu trenul în România. Ai nevoie de o doză de nebunie pentru a călători în condițiile groaznice oferite de CFR la fel cum ai nevoie de mult curaj pentru a conduce noaptea pe un așa zis drum european atât în Moldova cât și în Transilvania.

În definitiv, dacă liberalii vor obține un alt scort istoric de 25% sau 26% sau chiar 30%, ei nu trebuie să fie compătimiți. Dacă nu vor câștiga alegerile parlamentare, ceea ce este greu de crezut, vor avea șansa de a câștiga o altă conducere, iar acest lucru va fi cu adevărat un câștig. Un mare pas înainte de care au nevoie ca de aer după alegerile/numirile/înscăunările din 2014. Practic după o impostură de doi ani de zile au șansa istorică de a recâștiga încrederea celor care i-au votat în noiembrie și decembrie 2014. În momentul de față se poate spune că toți cei care au făcut diferența între primul tur de la alegerile prezidențiale din 2014 și al doilea tur al acelorași alegeri nu vor mai susține proiectul liberalilor. De ce? Deoarece printre foarte multe promisiuni neonorate se numără și cea conform căruia s-a predicat o altfel de politică. Or, dimpotrivă ceea ce s-a putut vedea a fost și încă mai este ceva mai înfiorător decât ceea ce proprun contracandidații. Rezultatul este simplu, noile partide, mici sau mari, vor avea de câștigat. În această situație, cu aceată conducere și mai ales în fața acestor provocări, liberalii sunt la un pas de un alt moment istoric: ieșirea din viața politică și intrarea finală în cărțile de istorie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s