Pot 200 000 de oameni să salveze România?

img_1641

Mirare și curiozitate în același timp.

Răspunsul la această întrebare este similar cu cel oferit la întrebarea dacă 100 sau 10 sau un singur om ar putea salva România. Astfel, USR (Uniunea Salvați România – ar putea la fel de bine să se numească uniunea salvaorilor României) are nevoie de 200 000 de semnături pentru a putea candida la alegerile parlamentare. Să presupunem că realizează această sarcină. Să presupunem că va reuși să treacă și de pragul electoral de 5% pentru a intra în Parlament. Problema care se ridică este cum va reuși să transpună în proiecte legislative doleanțele și încredirea celor cel puțin 200 000 de oameni care și-au oferit semnătura și votul?

Problema stă în faptul că nu poți salva absolut nimic doar cu o semnătură și un vot. Cei 200 000 deoameni  care vor semna și vota pentru USR nu se pot aștepta că se va schimba ceva. Nu. Nu este suficient. Este necesar ca cei 200 000 să se însrie în USR, sau în M10 sau în alte fundații și ONG-uri, să sprijine asemenea acțiuni și alte asemenea inițiative precum cea a lui Toader Paleologu: dați o semnătură pentru cultură. Dar mai mult, este necesar de o atitudine civică (naționaliștii ar spune chiar patriotică) prin care să fie inițiate proiecte și programe în domeniul educației, culturii, sănătății, transporturilor și diplomației. Toate acetsea sunt domenii cu foarte mari carențe î prezent, cu probleme cărora actualul sistem nu le mai poate răspunde în mod corespunzător.

Astfel, chiar dacă, să admitem că nu acum, dar peste 4 sau 8 ani, USR ar câștiga alegerile parlamentare și ar forma un guvern nu ar putea să facă nimic doar prin propriile pârghii politice. De altfel denumirea noii formațiuni politice similară Frontului Renașterii Naționale înființat de Carol al II-lea precum și Frontul Salvării Naționale format de Ion Iliescu nu prezintă nimic mai mult sau mai puțin decât un mesaj pentru mase, pentru un bazin electoral foarte larg. Mesajul lor nu este destinat unei elite – poate este mai bine așa! – dar nici unei pături  sociale reformatoare: clasa de mijloc, profesiile liberale, tinerii cu studii superioare. Cred că toți aceștia merită mai mult decât un mesaj populist, un mesaj general prin care nu sunt identificare individualități, personalități, caractere. De altfel, poate chiar asta lipsește acetei ,,mișcări’’ un mare caracter, o personalitate, o entitate de sine stătătoare care poate trasa un drum de urmat bazat pe o ideologie, un program politic și mai ales pe o echipă de oameni cunoscuți. Până când nu vor fi îndeplinite aceste criterii, toată uniunea și salvarea națională precum și alte proiecte de țară sau de reconciliere națională rămân iluzorii.

În cele din urmă, cine este dispus să salveze România cu riscul de a nu se mai salva pe sine? Acesta este riscul, aceasta este responsabilitatea unui politician, angajamentul total pentru  cetatea în care trăiește și abandonarea totală a intereselor personale, a binelui și confortului personal, un sacrificiu pentru binele public. Or în România anului 2016 încă nu poate fi identificat un asemenea politician.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s