Alte teme discutate la festivalul Zilele Filmului Istoric in Bucovina – MittelEuropa FilmFestival

13245211_1683139075346767_6012420414635954735_n

Profesorul Universitar Nicolae Drăgușini vorbind despre cartea ,,Nimic nou pe Frontul de Vest” de Eric Maria Remarque

Poate cel mai important an amintit în cadrul festivalului este anul 1916 este unul dintre cei mai importanți ani din istoria României și a Europei deopotriva. Este anul în care România a decis să intre în Marele Război, alături de Franța, Marea Britanie și Rusia, împotriva Germaniei, a Austro-Ungariei și a Turciei. Mi-aș fi dorit să fi putut proiecta unul dintre cele mai frumoase și reusite filme din istoria României. Este vorba despre un film care are la bază un roman al lui Liviu Rebreanu: ,,Pădurea Spânzuraților.’’ Filmul ,,Pădurea Spânzuraților’’ a fost realizat în anii 1963-1965 de Liviu Ciulei, premiat la Cannes ulterior și redat recent (în 2007) în cadrul festivalului de film din Franța, fiind considerat o piesă de referință pe parcursul istoriei evenimentului. Anul acesta, în 2016. Se împlinesc 5 ani de la moartea lui Liviu Ciulei. În același timp, în acești 5 ani nu s-a realizat ceea ce marele regizor și actor român a cerut de drept urmașilor săi. Restituirea integrală a filmului Pădurea Spânzuraților. Ce înseamnă acest lucru? Liviu Ciulei a făcut un film de 158 de minute. Însă în comerț și pe piața internațională (cu o traducere aproximativă în limba engleză)  a circulat o variantă de 110 minute. Asta înseamnă ciopârțirea unei opere cinematografice și redarea sa fragmentată marelui public.

Am reușit însă să proiectăm mai multe filme de producție occidentală precum ,,Die Weise Band’’ (Banda albă) realizat de regizorul austriac Michael Haneke în 2007. De asemenea am mai proiectat filmul francez La grande ilusion (Franța, 1937) și ecranizarea americană după romanul lui Eric Maria Remarque cu același nume ,,Nimic nou pe frontul de vest’’ (SUA 1930). Toate cele trei filme au fost proiectat la Vatra-Dornei în data de  20 august în Casa de Cultură ,,Platon Pardău.’’

 

Anul 1936 a fost un an inconturnabil în cadrul subiectelor abordate și discutate în timpul festivalului. Anul în care Mircea Eliade publica romanul ,,Domnișoara Cristina’’ și în același timp anul în care în Spania începea un crunt război civil. Această dublă fotografie evidențiază în mod categoric de ce este de preferat stiloul și cartea în detrimentul gloanțelor și baionetelor. Pe de o parte Eliade, cărturarul, intelectualul, omul care nu ieșea din bibliotecă și pe de altă parte tinerii angajați voluntar pe frontul din Spania care s-au întors înapoi în sicrie acasă. Pe de o parte lumea cultivată, iar pe de altă parte lumea mai puțin cultivată care se aruncă din inerție odată cu grupul, cu masele într-o vâltoare politică, socială, economică, militară din care nu știe niciodată dacă mai iese teafără sau nu.

Sâmbătă 20 august, la Vatra-Dornei, am amintit  în cadrul conferinței susținute de profesorul universitar Nicolae Drăgușini am discutat despre ceea ce înseamnă în general războiul. Nu doar războiul ca mare conflict între două state ci și războiul civil, ase vedea începutul Războiului Civil din Spania (1936-1939) care a marcat un punct de cotitură în istoria Europei. Acesta a fost un alt subiect de discuții, mai ales dat fiind faptul că despre Războiul Civil din Spania (unde s-au confruntat practic pentru prima dată cele două blocuri statale ideologice din Europa, fascismul și comunismul) a scris și Andre Malraux (1901-1976). După romanul său  ,,L`espoir’’ , scris în 1937, a fost realizată și o ecranizare, subiectul principal fiind ororile războiului.  Subiectul Războiului Civil din Spania rămâne o temă de actualitate dată fiind situația geopolitică din Estul Europei, mai exact din Ucraina.

Tot sâmbătă 20 august am primit și vizita ambasadorului Austriei. Pentru prima dată un ambassador al Austriei a venit la Vatra-Dornei în vizită oficială. Momentul a fost cu atât mai important cu cât în cadrul festivalului unul dintre parteneri a fost chiar Ambasada Austriei în România care a finanțat festivalul prin Forumul Cultural Austriac. În 1936 Friedrich von Hayek (marele economist austriact) vorbea la vârsta de 36 de ani în fața Clubului Economic din Londra în calitate de președinte. În același an,  1936, John Maynard  Keynes publica lucrarea The General Theory of Employment Interest, and Money. Aceste aspecte ale istoriei  evidențiază faptul că istoria nu înseamnă doar ani, doar cifre, doar date seci și nume complicate. Istoria înseamă și multă diplomație. Istoria înseamnă și economie. Istoria înseamnă mai ales profesionalism. Istoria este o disciplină cunoscută și respectată de oameni profesionașisti, deoarece orice meserie, orice profesie are propria sa istorie, origini, cutume și tradiții care se cer respectate.

Desigur nu se poate discuta despre cel de Al Doilea Război Mondial fără a se discuta despre procesul de la Nurnberg din 1945-1946. O referință pentru lumea justiției și nu numai. Sfârșitul Procesului de la Nurnberg – condamnarea principalilor inculpați germani pentru crimele și masacrele comise de armata germană în timpul celui de Al II-lea Război Mondial a constituit un alt subiect abordat prin filme – ,,Procesul de la Nurnberg’’,  ecranizare din anul 1961. Filmul este fascinant, provocator și înzestrat cu multă forță. El a fost nominalizat pentru 11 premii la Oscar inclusiv categoria cel mai bun film artistic. De asemenea s-a discutat și pe marginea   cărții ,,Procesul de la Nurnberg’’ de Joe J. Heydecker și Johannes Leeb.

În același context am prezentat filmul ,,Războiul Regelui’’ realizat de Dan Drăghicescu în 2016. Filmul abordează tema schimbării aliaților României în cel de Al Doilea Război Mondial, episod cunoscut mai mult sub numele de ,,întoarcerea armelor’’ lucru desfășurat la 23 august 1944. De asemenea filmul prezintă problemele din România post-belică și momentul abdicării Regelui Mihai I. Dan Drăghicescu a fost prezent la Vatra-Dornei și a discutat cu publicul despre cât de dificil este să realizezi un film și mai ales un film istoric.

 

Un alt subiect de maximă importanță a fost Revoluția de la Budapesta din 1956. Premisele revoluției precum și efectele acesteia în Româia au fost  prezentate de istoricul Cosmin Budeancă (IICCMER – București). Istoricul Cosmin Budeancă  a organizat și  un atelier de istorie orală  cu tinerii participanți la festival, în special cu voluntarii.

Istoricul Cosmin Budeancă vorbind despre Revoluția de la Budapesta din 1956

Anul 1966 nu a fost uitat ci a fost abordat în ordinea cronologică corespunzătoare. La 10 ianuarie 1966, are loc la București premiera filmului Duminică la ora 6, în regia lui Lucian Pintilie, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul internațional de la Mar del Plata și cu Marele Premiu al Filmului pentru Tineret de la Cannes. La 18-23 aprilie are loc pentru prima dată în România vizita lui Iosif Broz Tito.  Ar fi fost ideal să putem avea cel puțin un invitat sârb care să prezinte aceste dimensiuni ale istoriei contemporane, relațiile dintre sârbi și români, precum și dintre Yugoslavia și România, actualmente relațiile dintre Serbia și România. Probabil dacă la un viitor eveniment resusrsele financiare vor permite aducerea unui invitat sârb și cel puțin a unei producții cinematografice sârbe atunci evenimentul va fi mult mai complet. La Paris, în același an, 1966, era publicat primul volum de Memorii ale lui Mircea Eliade. În acest prim volum savantul român vorbește de mansarda adolescenței sale, plină de cărți și manuscrise. Acestea sunt doar câteva subiecte care la rândul lor pot constitui teme de discuții mai largi, mai ample, eventual subiecte principale pentru alte evenimente culturale care pot fi organizate în Vatra-Dornei.

 

 

Nu este de uitat nici anul 1976. La 26 aprilie 1976, Bucovina, la Mănăstirea Moldovița are lor Festivitatea de decernare a premiului Pomme d`or pe anul 1975 zonei turistice Bucovina de către Federația Internațională a Ziariștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET).

 

Totuși, în acest timp poliția politică din România (cunoscută sub numele de Securitatea) nu a lăsat în pace nici artiștii și nici domeniul cinematografiei. Despre aceste lucruri s-a discutat cu istoricul Silviu Moldovan. De asemenea despre satira dintimpul regimului comunist și modul în care se făceau glume pe seama regimului s-a discutat cu istoricul Preutu Cristina de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Una dintre formele de rezistență incontestabile împotriva regimului asupritor, arta, prin cinematografie și muzică au fost găsite subterfugiile necesare rezistenței culturale și implicit spirituale. Nici acest aspect nu a fost omis. Este cunoscut faptul că fenomenul muzicii rock a contribuit la nașterea și consolidarea acestei forme de rezistență. Astfel, la festival a fost invitată o formație cu tradiție și o lungă istorie (20 de ani) pe scnea muzicii din România : Vița de Vie. Acesta a fost și una dintre cele mai reușite seri din cadrul festivalului, sala mare a Casei de Cultură Platon Pardău fiind plină ochi.

 

Tot în 1976 Lezek Kolakowski a început să publice una dintre cele mai importante  li substanțiale cărți care au fost scrise vreodată în istorie despre marxism și implicit comunism. O carte magistrală, tradusă în limba română în trei volume, utile nu doar studenților din facultățile de istorie ci și celor pasionați de istorie și mai ales marxiștilor…

În anul 1986 moare la Chicago  Mircea Eliade. Acesta putea fi un subiect central al festivalului și bineînțeles personalitatea lui Mircea Eliade putea fi comemorată prin multiple activități artistice și culturale. Însă, în mod surprinzător, deși festivalul a durat 12 zile, nu a mai existat timpul necesar pentru a introduce și alte subiecte precum și alți invitați programul fiind déjà foarte încărcat. Tot în 1986,  la 30 mai, începe translatarea bisericii Sfântul Ioan cel Nou pe o distanță de 23 de metrii și pentru o pantă de 2,8 grade. În același an, la 26 noiembrie este demolată biserica ,,Doamna Oltea’’ din București.

Până în momentul de față au fost abordate subiecte până la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa. De aici înainte au fost abordate și subiecte mai recente sau de actualitate. Unul dintre invitații speciali ai festivalului a fost ,,Radu Valahu’’ care a urcat pe scenă în seara zilei de 22 august alături de tânărul regizor Andrei Daniel Bărbat. Cu această ocazie a fost amintit accidentul de la Colectiv din octombrie 2015 de la București precum și importanța tinerei generații pentru reformarea și schimbarea societății române iar filmele realizate de Andrei Daniel Bărbat precum ,,Am doar 18 ani’’ și ,,Pentru România’’ constiuie un bun exemplu demn de urmat pentru cei tineri.

 

 

În 1990 Bronislav Geremek afirma că drumul spre libertate este deschis însă cale aspre democrație rămne incertă. După mai bine de un sfert de secol de la abandonarea regimurilor comuniste de către statele din Europa de est și implicit adoptarea reformelor necesare pentru trecerea la democrație, drumul tranziție dovedește că destinația finală, democrația, este destul de greu de atins. Inclusiv în patria lui Bronislav Geremek, Polonia, partidul de guvernământ adoptă un regim mai mult autoritar decât democratic. Situația este similară în Slovacia, Cehia și mai ales în Ungaria.

Organizatorii festivalului în fața Primăriei din Vatra-Dornei.

Anul 2016 este anul în care se întâlnesc din nou la Munchen marile puteri mondiale militare pentru a ajunge la un consens în ceea ce privește conflictul din Siria. La 12 februarie 2016, prim-ministrul Federației Ruse, Medvedev, anunța la Munchen că o intervenție  a Arabiei Saudite și a Turciei în Siria poate provoca începutul celui de al III-lea război mondial.

În anul 2016 acestea au fost doar câteva dintre temele discutate și preocupările unor câțiva tineri reuniți din toată țara la Vatra-Dornei. Evenimentul a fost dedicat în special tinerilor, atât elevilor cât și studenților. Pe parcursul acestor zile au participat în special liceeni din Vatra-Dornei și împrejurimi. Evenimentul a înregistrat totuși câteva mii de participanți, de la cei mai tineri (12-13 ani) la persoane aflate totuși deja la vârsta a treia.

[1] Tzvetan Todorov, Confruntarea cu extrema, Humanitas, București, 1996, p. 32.

 

Desigur toate aceste teme și activități din timpul festivalului au fost prezentate la mai multe televiziuni în diferite emisiuni la Look TV și TVR Iași. Urmează o listă selectivă a acestor apariții în presă.

 1. Look Tv / 3.06.2016/ Emisiunea ,,Casa Poporului’’, Moderator Ciprian Aron, Titlul emisiunii : Ce vedem la festivalul de film istoric ?
 2. Monitorul de Suceava, Data apariției : 2 iulie, Autor : Daniela Micutariu, Zilele filmului istoric in Bucovina
 3. Impact fm./ 8.07.2016/ Bucovina , Gazda a unui festival istoric de film/ Autor Mihai Andoni

4.Historia.ro /18.07.2016/ Admin/Zilele filmului istoric in Bucovina editia a 2-a

5.Suceavalive/ 21.07.2016/ Admin/ Zilele filmului istoric in Bucovina

 1. Movie news/ 27.07.2016/ Festivalul de film istoric in Bucovina
 2. Presaonline/ 27.07.2016/ Festivalul de film istoric in Bucovina
 3. Ziarelive/ 27.07.2016/ Festivalul de film istoric in Bucovina
 4. Evenimentul Regional Al Moldovei/ 27.07.2016/Anca Popescu/ Zilele Filmului Istoric In Bucovina
 5. Revista Timpul/ 28.07.2016/ Zilele filmului istoric in Bucovina
 6. Crai nou / 28.07.2016/ Zilele festivalului de film istoric in Bucovina/ proiectat de Crai nou

11.Magazin Istoric/ 31.07.2016 / Admin/ Zilele Filmului Istoric In Bucovina

 1. Ziarul de Iasi / 1.08.2016 / Catalin / Zilele Filmului Istoric In Bucovina
 2. Allevents.im/ 2.08.2016/ Zilele festivalului de film istoric in Bucovina
 3. Radio Romania Cultural/ 4.08.2016 / Zilele Filmului Istoric In Bucovina
 4. News Bucovina/ 8.08.2016/ Festivalul filmului istoric in Bucovina
 5. Radio Top / 8.08.2016 / Nicolae Margineanu/ Zilele filmului istoric
 6. Adevarul top / 8/08/2016 / Festivalul filmului istoric in Bucovina
 7. Stiri Suceava / 8.08.2016/ Dinu Zara / Festivalul filmului istoric in Bucovina
 8. Suceava News / 8.08.2016 / Svnews.ro / In trei municipii sucevene va avea loc festivalul ” Zilele filmului istoric in Bucovina”
 9. Informatia-ta de Suceava/ 8.08.2016 / Rotaru Stefan/ Festivalul de film istoric in Bucovina
 10. Obiectiv de Suceava/ 8.08.2016 / Alexandra Ionica/ A doua editie a festivalului “Zilele filmului istoric in Bucovina”
 11. Vatra- Dornei live / 8.08.2016 /Dinu Zara / Un nou eveniment in curand la V-D  ” Zilele filmului istoric in Bucovina”

23.Radio Romania Iasi/ 8.08.2016/ Circa zece mii de participanti,asteptati la “Zilele Filmului Istoric In Bucovina”

 1. Emil Calinescu.eu / 9.08.2016/ Emil Calinescu/ Zilele filmului istoric in Bucovina
 2. Ziarul de pe net/ 9.08.2016/ ZdpN /Programul festivalului de film istoric in Bucovina
 3. Intermediatv/ 9.08.2016/ Biholar Gheorghe/ Festivalul filmului istoric in Bucovina
 4. TVR Iași/ 10.08.2016/Emisiunea Vară pentru Voi/Zilele Filmului Istoric in Bucovina, invitat Emilian Dranca
 5. Stiinta pentru toti / 21.08.2016 / Grigore Adrian Borza/ Zilele filmului istoric in Bucovina
 6. umblat.ro / 23.08.2016/ Festival Suceava Pentru Romania

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s