Două orașe de excepție

14063919_1667316736929001_8113330116449074952_n

Împreună cu câțiva prieteni din București și Cluj pe culmile montane din Bucovina

Vara aceasta am avut ocazia de a cunoaște mult mai bine administrația locală din două orașe din Bucovina: Vatra-Dornei și Câmpulung-Moldovenesc. Organizarea celei de a doua ediții a festivalului de film istoric mi-a oferit ocazia de a cunoaște mult mai bine nu doar administrația locală dar și mentalitățile, cutumele, obiceiurile caracteristice locului. Cele două orașe au în prezent o serie de avantaje față de alte stațiuni montane din România dar, în mod inevitabil și dezavantaje.

14063763_1792755327605270_1730914720194922693_n

Concertul fe muzică folk susținut de prieteni din Cluj în grădina cazinoului din Vatra-Dornei

Să încep cu câteva avantaje incontestabile.

  1. Ambele orașe se află într-o zonă pitorească deosebită. Munții care înconjoară cele două orașe oferă posibilitatea desfășurării sporturilor de vară  și de iarnă precum și a altor activități artistice care valorifică asemenea panorame extraordinare.
  2. Ambele orașe au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar fapt care a asigurat un patrimoniu cultural unicat. Bucovina a fost cea mai diversificată regiune din punct de vedere etnic, cultural și religios în România interbelică. Această diversitate culturală este vizibilă și azi pe străzile celor două orașe. Diversitatea culturală a determinat și o diversitate arhitecturală de excepție.
  3. Ambele orașe au o societate liniștită, fără turbulențe, constituită din oameni gospodari și așezați la locurile lor, atenți la cei ce pleacă și mai ales la cei ce vin, cântărind bine înainte de a alege între vechi și nou.
  4. Ambele orașe au o administrație locală de nădejde. În ambele orașe am găsit sprijinul necesar și înțelegerea cuvenită pentru organizarea evenimentelor culturale pe care le-am desfășurat.

14202550_1673288272998514_730275156767913155_n

Vizita la Vatra-Dornei a Excelenței  sale Ambasadorul Austriei în România primit de primarul orașului Ilie Boancheș în sala oglinzilor din primărie.

Însă există și lucruri care dezavantajează foarte mult aceste locuri:

  1. În primul rând distanța foarte mare față de câteva orașe europene importante și nu numai. Nu este deloc avantajos dacă poți sosi cu avionul în două ore de la Viena la București. Nu te ajută foarte mult avionul în condițiile în care de la București la Vatra-Dornei ai nevoie de opt ore pentru a parcurge cei 500 de km.  Tot  de 8-9 ore ai nevoie și de la Viena direct la Vatra-Dornei. Să presupunem că poți lua un  avion de la București la Cluj, ceea ce înseamnă încă o jumătate de oră de drum dar încă o oră pierdută în aeroporturi, deci un total de 4 ore. De la Cluj la Vatra-Dornei mai ai nevoie de 3 ore pentru a parcurge drumul de 200 de km. Deci un total de 7 ore.
  2. Am menționat această distanță ca fiind principalul inconvenient deoarece pe această rută sosesc înapoi acasă foarte mulți oameni din cele două orașe (Vatra-Dornei și Câmpulung) care lucrează, studiază și  cercetează în Occident. Însă marele inconvenient nu constă  în imposibilitatea sau dificultatea de a parcurge această distanță. Marele pericol constă în dificultatea reintegrării lor în comunitatea din care ei au plecat. Cu alte cuvine, tinerii care pleacă în Occident, indiferent dacă stau un an la studii, doi, trei, termină o licență, un  master sau un doctorat și vor să se întoarcă acasă, aceștia riscă să întâmpine dificultăți uriașe la întoarcere. Atunci când ei revin în țară cu planuri, idei, proiecte, prieteni, colegi, etc. și vor să facă un anumit lucru, există riscul să fie ignorați, marginalizați luați în derâdere. Pot spune că în cazul celor două orașe există deschidere la nivel înalt. Însă, există și cazuri care lasă de dorit, inclusiv în cazul administrației locale sau al mediului de afaceri. În mod normal nu există pășune fără bălării. Pericolul este ca bălăriile să invadeze restul spațiului, să-l ocupe și să-l cotropească.

Desigur aceste dezavantaje pot fi compensate de implicarea tinerilor în comunitatea locală, în administrarea acesteia prin asumarea unor responsabilități, atât în poziții mai mult sau mai puțin importante din instituțiile statului dar și în funcții publice și profesii cărora le este inerentă exercitarea autorității statului. Evident spiritul civic, patriotismul luminat (nu naționalism deșănțat), deschiderea către noi posibilități de dezvoltare și simțul antreprinzător sunt de dorit.

14238285_1675050839488924_1135386133285547950_n

Împreună cu primarul orașului Câmpulung Moldovenesc, Mihai Negură și consilierul local Gheorghe Solociuc

Scriu aceste rânduri aflându-mă în altă stațiune montană : Bușteni. Bușteni se află pe Valea Prahovei, între  Sinaia și Predeal. Nu-mi doresc ca Vatra-Dornei să râvnească la turiștii de aici. Cu unele excepții – alpiniștii și schiorii – în marea lor masa, turiștii de pe Valea Prahovei nu sunt un exemplu pentru o lume civilizată, educată, manierată și respectabilă. Nu ! Dina ceste considerente îmi doresc un altfel de turism pentru Bucovina. Desigur, alpiniștii – cărora le este accesibil în special Muntele Rarău – și schiorii – atât pentru Vatra-Dornei cât și pentru Câmpulung – sunt genul de vizitatori pe care toată lumea îi așteaptă și și-i dorește. Ei sunt oameni cu o minimă cultură a muntelui și categoric cu un imens respect pentru munte. Asemenea oameni sunt de dorit pentru Bucovina.

14199390_1675050792822262_5917885692795717100_n

Alexandru Florin Iordache, un vechi drumeț în Bucovina îndrăgostit de cultura și oamenii locului.

Din acest punct de vedere este important ca prin evenimentele din cele două orașe de excepție să fie create momente de excepție. Să nu fie oferită apă și circ prin pseudo sărbători religioase/populare și serbări câmpenești. Nu, așa nu ! Trebuie ridicat nivelul cultural și educațional. Este necesară respectarea înaintașilor, a sacrificiilor și efortului pe care aceștia l-au depus pentru a clădi o lume. Este necesară și benefică respectarea și păstrarea datinilor, a culturii orale și scrise precum și păstrarea și ocrotirea patrimoniului. Doar astfel cele două orașe, prin munca unor oameni excepționali, vor constitui un loc de excepție pentru România și Europa.

14117840_1666681326992542_4056627481482199607_n

O seară la film  în grădina de vară a cazinoului din Vatra-Dornei. A fost proiectat filmul  ,,Vânătorul de securiști”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s