Câteva dintre temele abordate în timpul festivalului

 

În contextul Europei  anului 2016, am considerat necesară abordarea, comemorarea, reamintirea unor evenimente importante din istoria noastră. Au fost 3 zile la Suceava, 2 la Câmpulung Moldovenesc și 7 la Vatra-Dornei, în total 12 zile pe parcursul cărora am discutat istorie, cinematografie, regie, arte, litere, drept, muzică.  În ce măsură am reușit va decide cititorul acestor rânduri. Desigur păstrez rezerva faptului că fiecare interpretare are nota sa de subiectivism iar cu cât aceasta este mai accentuată cu atât interpretarea în cauză este mai îndepărtată de adevăr și cunoaștere.

13925291_1662070850786923_361817154883646794_n

Împreună cu voluntarii de la asociația Vatra-Dornei Tineret

,,Nu trecutul în sine mă preocupă; ci mai degrabă faptul că citesc în el o învățătură care ni se adresează nouă, astăzi. Dar care? Evenimentele nu-și dezvăluie niciodată singure sensurile, faptele nu sunt nici ele transparente; pentru a învăță ceva din ele, trebuie să le interpretăm.’’[1]

De ce este important un festival de film istoric? Care este rolul unui festival de film istoric? Cât contează un festival de film în Europa centrală, în ceea ce putem numi Mitteleuropa? Dar mai ales cât contează un asemenea eveniment pentru cetățeni, pentru europeni?

Într-un articol publicat în Revista 22 (Discursul post-regional în lumea postcomunistăRevista 22, 19-15 ianuarie 2016) , istoricul Victor Neuman vorbea despre o anumită mândrie a provinciilor Voievodina, Galiția, Banat și… Bucovina, locul unde se desfășoară acum un semnificativ festival de film. De asemenea Victor Neuman prezintă un concept foarte interesant: ,,omul european.’’ În opinia istoricului omul european este un ideal atins deocamdată doar în rândurile clasei de mijloc, a oamenilor crescuți și școliți în marile orașe, în orașele multiculturale unde există o comunitate eterogenă din punct de vedere cultural, etnic, religios și mai ales acolo unde oamenii colaborează și se înțeleg indiferent de apartenența etnică sau religioasă nefiind deranjați de faptul că cel/cea de alături vorbesc o altă limbă, se închină unui alt Dumnezeu, mănâncă altceva decât carne și își petrec sărbătorile într-un ritm și stil mai jucăuș.

Anul 2016 este anul în care Eliezer Wisel s-a stins din viață. ,,Admit că misiunea noastră este să informăm. Dar informația trebuie să se transforme în cunoaștere, cunoașterea în sensibilitate, iar sensibilitatea în angajament.’’ Acestea au fost cuvintele lui Eliezer Wisel, cel care la vârsta de 15 ani îl vedea pe tatăl său cum moare în lagărul de la Auschwitz, amândoi, români din Sighet, neputincioși în fața acestei imense fabrici a morții. Am reamintit acest lucru cu ocazia proiecției filmului  ,,Allyah Dada realizat de Oana Giurgiu în anul 2015, film care a fost premiat la mai multe festivaluri de film din Occident și nu doar. Filmul a fost proiectat în data de 18 august la Câmpulung Moldovenesc.

14102451_1664635093863832_23107830837555746_n

În sala oglinzilor din Primăria Vatra-Dornei alături de Excelența sa Ambasadorul Austriei în România, d-l Gerhard Reiweger, Primarul Municipiului Vatra Dornei, d-l Ilie Boancheș și Președintele Consiliului Județean Suceava, d-l Gheorghe Flutur.

În anul 1816 Salzburg devine oraș al Imperiului Habsburgic iar frontiera acestui imperiu se mută și mai mult către vest. Am amintit acest lucru cu ocazia vizitei Excelenței sale Ambasadorul Austriei în România, d-l Gerhard Reiweger în orașul Vatra-Dornei în zilele de 20-21 august. În 2016 este organizată o expoziție despre acest jubileu la muzeul de istorie din Salzburg, expoziția care a costat 5 milioane de euro și a putut fi vizitată până la finele lunii aprilie.

În anul 1866 a fost instaurată Casa Regală de Hohenzollern Sigmaringen în Principatul România. Am reamintit acest lucru cu ocazia proiecției filmului ,,Războiul Regelui’’ realizat de Dan Drăghicescu în 2016. Filmul a fost proiectat în Cetatea de Scaun din Suceava și de asemenea în Sala Oglinzilor din Primăria Muncipiului Vatra-Dornei. La cea de a doua proiecție, derulată în data de 23 august a participat inclusiv producătorul.

Tot în 1866 este instituită prima Constituție din istoria României. Despre acest eveniment istoric a vorbit judecătorul Cristi Danileț în data de 15 august la Muzeul de Istorie al Bucovinei din Suceava, recent deschis după o restaurare care a fost posibilă grație fondurilor europene. Nu în ultimul rând în 1866 are loc moartea lui Aron Pumnul, primul maestru spiritual al lui Mihai Eminescu. În amintirea lui Aron Pumnul dar mai ales a discipolului său, tânărul Eminescu, am proiectat filmul ,,Un bulgăre de humă’’ realizat de regizorul și producătorul Nicolae Mărgineanu în 1990. Proiecția filmului a avut loc în prezența d-lui Mărgineanu la Muzeul de Istorie al Bucovinei din Suceava în data de 17 august.

Însă în același an, în 1866,  la celălalt capăt al Europei, apare unul dintre romanele de referință a literaturii ruse. Fiodor Dostoevski publică romanul ,,Demonii’’. Din nefericire nu am reușit să organizăm o zi dedicată culturii ruse. Acesta rămâne un deziderat pentru ediția viitoare a festivalului.

14079852_1666681340325874_7419107133851191784_n

Grădina Cazinoului din Vatra-Dornei, una dintre locațiile de desfășurare a festivalului.

În anul 1876 Abraham Goldfaden înființează la Iași primul teatru profesionist evreiesc din lume, cunoscut și cu numele de ,,La Pomul Verde’’, pe scena căruia au dat spectacole trupe din București și din străinătate. În același an Eudoxiu Hurmuzaki publică primul volum de Documente privitoare la istoria Românilor. Se creează la București Societatea Națională de Cruce Roșie a României. Iar la 11/23 decembrie la Istanbul este adoptată o nouă Constituție în care România precum Serbia și Egiptul este denumită provincie privilegiată, astfel încălcându-se statutul de autonomie. Toate aceste lucruri  importante din istoria Europei au fost amintite chiar la deschiderea festivalului la Suceava dar și în celelalte orașe, Câmpulung Moldovenesc și Vatra-Dornei, în toate intervențiile pe care le-am avut.

În anul 1886, inventatorul Alexandru Ciurcu împreună cu francezul Just Buisson concepe și construiește și experimentează pentru prima dată în lume, pe fluviul Sena, un motor cu reacție destinat deplasării unei ambarcațiuni ușoare plutind în contra curentului. Invenția este brevetată în Franța (1886), Belgia și Italia (1887) și SUA (1888). Aceste evenimente importante au fost amintite la Vatra-Dornei în ziua de 20 august.

De asemenea am amintit faptul că în 1896 la 27mai/8iunie cinematograful Lumiere din Paris prezintă la București pentru prima dată un film în saloanele Ziarului ,,L`Independance Roumaine’’. Am amintit și evenimnetul din 16/28-18/30 septembrie 1896, mai exact   vizita oficială a Împăratului Franz Joseph în România.

Poate cel mai important an amintit în cadrul festivalului este anul 1916 este unul dintre cei mai importanți ani din istoria României și a Europei deopotriva. Este anul în care România a decis să intre în Marele Război, alături de Franța, Marea Britanie și Rusia, împotriva Germaniei, a Austro-Ungariei și a Turciei. Mi-aș fi dorit să fi putut proiecta unul dintre cele mai frumoase și reusite filme din istoria României. Este vorba despre un film care are la bază un roman al lui Liviu Rebreanu: ,,Pădurea Spânzuraților.’’ Filmul ,,Pădurea Spânzuraților’’ a fost realizat în anii 1963-1965 de Liviu Ciulei, premiat la Cannes ulterior și redat recent (în 2007) în cadrul festivalului de film din Franța, fiind considerat o piesă de referință pe parcursul istoriei evenimentului. Anul acesta, în 2016. Se împlinesc 5 ani de la moartea lui Liviu Ciulei. În același timp, în acești 5 ani nu s-a realizat ceea ce marele regizor și actor român a cerut de drept urmașilor săi. Restituirea integrală a filmului Pădurea Spânzuraților. Ce înseamnă acest lucru? Liviu Ciulei a făcut un film de 158 de minute. Însă în comerț și pe piața internațională (cu o traducere aproximativă în limba engleză)  a circulat o variantă de 110 minute. Asta înseamnă ciopârțirea unei opere cinematografice și redarea sa fragmentată marelui public.

Am reușit însă să proiectăm mai multe filme de producție occidentală precum ,,Die Weise Band’’ (Banda albă) realizat de regizorul austriac Michael Haneke în 2007. De asemenea am mai proiectat filmul francez La grande ilusion (Franța, 1937) și ecranizarea americană după romanul lui Eric Maria Remarque cu același nume ,,Nimic nou pe frontul de vest’’ (SUA 1930). Toate cele trei filme au fost proiectat la Vatra-Dornei în data de  20 august în Casa de Cultură ,,Platon Pardău.’’

14117740_1665836743743667_1528812538159628470_n

Atelier de regie realizat de Ana Dascălu, absolventă UNATC – București

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s