11 Rezultate ale festivalului Zilele Filmului Istoric în Bucovina – MittelEuropa FilmFestival

 

 

14064001_1666676083659733_5481776859023166504_n

Poate este prematură o discuție despre rezultatele unui eveniment cu un scop educativ, cultural și caritabil. Efectele unui asemenea eveniment sunt vizibile doar pe termen lung (ceea ce înseamnă ani de zile, poate chiar zeci de ani de zile). Însă este necesar ca în momentul de față, la finele unui asemenea maraton cultural să fie trasate câteva coordonate, oricât de dificil ar fi acest demers, el este benefic mai ales pentru persoanele care nu văd rezultatele pozitive a lucrului în echipă realizat de câțiva tineri.

Așadar, să constituim o scurtă listă, cu câteva rezultate în ordine pur aleatorie.

 

 1. Un grup de tineri, toți sub 30 de ani, au reușit să construiască o tradiție culturală. Ceea ce ei au început în anul 2015 la Vatra-Dornei, tot ei au continuat în anul 2016 nu numai la Vatra-Dornei ci și la Câmpulung Moldovenesc și Suceava.
 2. Un alt grup de tineri, toți sub 20 de ani, s-au alăturat prin seriozitatea, devotamentul și entuziasmul lor acestui proiect și implicit primului grup. Este vorba desigur de tinerii din Asociația Vatra-Dornei Tineret care au participat activ, în număr foarte mare, timp de câteva luni, la materializarea unui festival de film internațional. Probabil este impropriu spus materializare, deoarece acești tineri, subliniez faptul că toți au sub 20 de ani și toți sunt din Țara Dornelor, au constituit sufletul festivalului.
 3. Acești tineri, prin prietenii, prieteniile și relațiile lor au reușit să atragă sponsori, investitori, capital în orașele din Bucovina, au invitat oameni respectabili și mai ales artiști de renume.
 4. Dacă ne referim la Vatra-Dornei, locul unde s-a desfășurat marea parte a festivalului, cea mai semnificativăm observație vizează faptul că orașul a fost scos de pe harta stațiunilor montane și a orașelor care ,,stau să moară’’ după expresia/exprimarea unui ziar local (nu dau nume pentru a nu-i face publicitate în detrimentul altor publicații locale!) și a fost introdus pe harta stațiunilor montane/a orașelor care sunt vii. Da, acest oraș, Vatra-Dornei, este viu, el constituie o atracție atât pentru turiștii moderni, pentru investitori cât și pentru oameni de cultură. Nu trebuie uitat faptul că în orice oraș din lumea aceasta, arta, cultura, artiștii au atras investițiile și au facilitat dezvoltarea economică, socială și politică!
 5. Am introdus orașul Vatra-Dornei pe harta diplomației, reușind să avem oaspeți de oanoare precum Excelența sa Ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.
 6. Am continuat tradiția invitaților din 2015, având din nou ca participanți pe Mihai Dragomir, regizorul Nicolae Mărginenau, judecătorul Cristi Danileț, istoricul Cosmin Budeancă și istoricul Silviu Moldovan, dar am invitat și alte persoane precum producătorul și realizatorul de filme Dan Drăghicescu (care a sosit la Vatra-Dornei nu doar cu două filme ci și cu o expoziție de fotografie), profesor Nicolae Drăgușini, Dragoș Costea, Daniel Andrei Bărbat, Radu Valahu și mulți alții.
 7. Am creat un eveniment internațional în Vatra-Dornei. Ceea ce desigur exista la Câmpulung Moldovenesc prin festivalul Întâlniri bucovinene și la Suceava prin Festivaul Medieval Ștefan cel Mare, am reușit să facem ceva de proporții asemănătoare și într-un mic oraș de munte aducând filme de producție franceză, germană, austriacă, maghiară și desigur producții din Statele Unite ale Americii.
 8. Am organizat concerte de muzică în adevăratul sens al cucântului Muzică și în toată complexitatea cuvântului Concerte!
 9. Am crescut faima și vizibilitatea orașului Vatra-Dornei în rândurile producătorilor de film, de publicitate, a potențialilor investitori, a ambasadelor și institutelor culturale. Am reușit să fac din orașul meu natal un loc agreabil pentru oameni respectabili din lumea diplomației, culturii și afacerilor, un loc în care aceștia doresc să revină!
 10. Am realizat o investiție uriașă în rândurile tinerilor din Vatra-Dornei. Pentru educația și cultivarea unui spirit nobil, a unei elite, a unei avangarde a noii generații care vine în ziua de mâine. Practic am creat un cadru ideal pentru educația acesor tineri, ceea ce ei nu vor primi nici în școală și nici pe stradă. Ei au avut ocazia în aceste zile de a întâlni oameni extraordinari, oameni cu care au vorbit și mai ales pe care nu-i întâlnesc zi de zi ci doar la asemenea ocazii. Acești tineri sunt cei care au avut cel mai mult de câștigat. România de mâine are o șansă în plus, deoarece acestor tineri li s-a oferit o ocazia în plus de a vedea o societate normală, o lume diferită, o diversitate culturală, etnică, religioasă, economică. O lume care în ciuda diferențelor este unită, este puternică și este eficientă deoarece fiecare membru al său are respect față de celălalt, indiferent de meseria, religia, etnia, limba sau apartenența politică a acestuia.
 11. Am creat un precedent. Vor urma și alte evenimente! Oamenii locului și nu doar aceștia se vor dezgheța dintr-o paradigmă definită simplu prin cuvintele ,,nu se poate’’. Oamenii au văzut că se poate, oamenii au văzut cum o mână de tineri au făcut ceva pentru Bucovina, iar acest lucru este admirabil. Această inițiativă va da de gândit și altora.

IMG_4920

Brașov, 30 august 2016

Emilian Dranca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s