O viață trăită pe înălțimi

Scott_on_Fang_(Wes)_1984_Cropped

O publicație importantă atât pentru lumea alpinismului din România cât și pentru iubitorii muntelui este cartea scrisă de Robert Birkkby despre unul dintre cei mai respectați alpiniști din lume, Scott Fischer. Cartea a apărut cu titlul ,,O viață trăită pe înălțimi Scott Fischer și Everestul’’, originalul fiind ,,Scott Fischer,  Mount Everest and a Live Lived on High’’ și este publicată de Editura Polirom, Iași, 2016. Deși titlul o sugerează, probabil formula ,,o viață trăită la înălțime’’ (a se înțelege atât la propriu cât și la figurat!) este de dorit, dat fiind nu numai configurația fizică a pământului (stânci, ghețari, zăpadă) ci și sferele din aerul stratefiat. Practic Robert Birkby încearcă să scrie o biografie a lui Scott Fischer, însă nu o biografie a omului, ci a spiritului său. Întrebarea care a determinat apariția acestei cărți a fost următoarea ,,ce anume l-a determinat pe Scott să urce mereu, să urce tot mai sus?’’ Mai mult decât atât, el nu doar că a urcat mereu pe munte dar a fost la rândul său un munte de inspirație, energie și bună dispoziție pentru oamenii de care s-a înconjurat. Acolo unde ceilalți vedeau momente și locuri în care să renunți, să abandonezi expediția, Scott vedea posibilități de trecere, de continuare a drumului, de dezvoltare a ascensiunii. Acest aspect extraordinar al expeditorului, al omului care nu se lasă oprit de nimic, indiferent de greutăți și vitregii, această latură spirituală este de remarcat în carte. Dincolo de exercițiile fizice, pregătirea, anduranța, răbdarea, disciplina, seriozitatea, nimic din toate acestea nu ar fi existat fără spirit, fără dăruirea sufletească a alpinistului…   Poate unii cititori ar prefera să vadă acest portret în poza oricărui sportiv, indiferent de sportul pe care-l practică. Însă, a nu se uita, alpinismul este singurul sport unde spectator este doar cerul, nimeni altcineva. Nici un sport nu poate cultiva mai mult o asemenea virilitatea a spiritului, nici unul nu poate fi mai modest și în același timp mai ascetic decât alpinismul.

Scott Fischer a murit în tragica expediție de pe Everest în 1996, despre care s-au realizat deja trei ecranizări, cea de a treia, o producție cinematografică impresionantă în anul 2015. Cartea a fost gândită pentru a-l reda pe omul care a traăit 40 de ani, marea parte din ei pe munte, nu doar pe cel care în ultimele  sale 40 de zile, a parcurs ultimul său drum, pe calea cea mai apropiată de cer, urcând Everestul.

635776572066985498-AA44-D022-00528R-copy

În prima fotografie este imortalizat Scott Fischer pe Annapurna în 1994 iar în cea de a doua Jake Gyllenhaall interpretându-l pe Scott în filmul realizat în 2015, ,,Everest”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s