Republica de la Ploiești

 

Silvia Marton

 „Republica de la Ploieşti“ şi începuturile parlamentarismului în România

Apărută în colecţia Istorie. Societate şi Civilizaţie, la editura Humanitas,  cartea de față este despre istoria României moderne, o România regat, însă cu o elită politică care nu era în totalitate regalistă și mai mult decât atât nu era neapărat o elită în adevăratul sens al cuvântului. Cartea se dorește a fi o sinteză de istorie politică.

 

Autorul, Silvia Marton este doctor în științe politice la Universitățile din București și din Bologna. Predă la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Alumna Colegiului Noua Europă din București și a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, și la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (1866–1871) (Institutul European, 2009); Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche (coordonator, împreună cu Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; Editura Universităţii „Al.I. Cuza“, 2013); L’État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles (coordonator, împreună cu Anca Oroveanu și Florin Țurcanu; NEC, 2011). Numeroase studii în volume colective din țară și din străinătate.

 

Republica de la Ploiești a fost lansată la ora 4 dimineața la Hotelul Moldavia . Această nostalgie a holismului  poate deveni o cheie de lectură chiar și în ziua de azi. Societatea de azi – precum cea din secolul XIX –  ajunge să devină o societate pasională. Discursul lui Caragiale  – despre secolul său – nu era un discurs demagogic. Era un discurs cât se poate de ancorat în realitate. Un martor și critic lucid, practic dar sensibil față de neajunsurile și tarele societății sale. Cărtea  are ca punct central nu neapărat un eveniment din Ploiești fără însemnătate – republica de la Ploiești ucisă din fașă – ci și o  readiografie a clasei politice din epocă care scoate la suprafață aceleași tabieturi, aceleași vicii și aceleași slabiciuni dintotdeauna, perpetuate timp de un secol și jumătate până în prezent.

În contextul republicii de la Ploiești, statul de drept  părea că a  început să funcționeze. Cartea reconstituie fundalul unei epoci pe de o parte idealizată dar pe de altă parte încă insuficient cunoscută. Desigur, există o anumită similitudine între epoca republicii de la Ploiești și România de după 1990. Dincolo de cele două partide, una regalistă și alta – dacă o putem numi astfel – republicană, există o serie de carențe ale clasei politice și  evident există o lipsă de discernământ ale politicienilor în ceea ce privește efectele acțiunii sau/și inacțiunii acestora pe termen lung, asupra populației. La fel și azi. O lipsă de viziune, o lipsă a empatiei față de proprii alegători, o mare lipsă a interesului și devotamentului pentru bunul public și mai ales pentru binele publicului alegător și spectator.

În Ploiești mai există clădirea primăriei din perioada republicii de la Ploiești. În lume există doar trei orașe care au statuia libertății, New York, Paris și Ploiești. Prea des și prea mulți spun să politica este ceva murdar. Politica înseamnă confruntarea cu problemele și soluționarea lor, nu fuga de probleme și abandonul. Această carte trebuie privită precum o pledoarie pentru politică. Caragiale a avut un ochi de sociolog, un mare talent literar și artistic, însă aceasta, în complexitatea sa, este o lectură a epocii în care a trăit și implicit al politicii. Demagogia liberalilor pentru Caragiale este, în final, lipsa de seriozitate de care dau dovadă politicienii față  de și în fața oamenilor de cultură (și nu numai).

Momentul republicii de la Ploiești trebuie văzută/analizată dincolo de relațiile internațional, de ceea ce însemna Prusia la finele secolului XIX respectiv Franța, care în aparență a sprijinit cel mai mult formare României moderne. În realitate, trebuie ținut cont de faptul că în 1883 a fost realizată alianța secretă cu Imperiul German, ceea ce a asigurat multiple avantaja României pe plan logistic, economic, militar, geopolitic, etc.

Republica de la Ploiești este o acțiune/reacțiune împotriva conservatorilor și a Prusiei. Liberalilor le era frică de faptul că domnitorul Carol I era mult prea autoritar și avea toate premisele necesare pentru a deveni un nou Alexandru Ioan Cuza, ba chiar mai mult decât a fost acesta. Pentru a masca această frică ei folosesc Parlamentul și necesitatea unei puteri parlamentare mai puternice drept paravan pentru acțiunea lor.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s