Ce este liberalismul?

ARON-Raymond_NB

1969, într-o zi de toamnă, filosoful francez Raymond Aron ridică această îndrăzneață întrebare: ce este liberalismul?

În formularea unui posibil răspuns, filosoful consideră că liberalismul este o anumită viziune asupra lumii, o anumită filozofie în sensul cel mai clar posibil. Mecanismele pieței libere constituie doar o precară și improbabilă victorie a voinței umane, a interesului economic și comercial asupra pasiunilor și ideilor. Din punctul de vedere al lui Raymond Aron, economia de piață și libertatea de a alege oferă în același timp și responsabilitatea propriei existențe. Cu alte cuvinte, dreptul la o piață liberă este condiționat de obligația responsabilității asupra propriei existențe. Întotdeauna, fie că este vorba de tânărul care urmează să-și aleagă o meserie sau de un om de afaceri care decide asupra unui  plan de investiții, întotdeauna este vorba de un pariu, de un risc calculat în funcție de o estimare realizată pe baza unor cunoștințe și supoziții imperfecte.

Filosoful francez consideră că este cât se poate de evident faptul că majoritatea consumatorilor nu au o reprezentare realistă a universului economic în care ei trăiesc. De asemenea, aceștia nu au nici reprezentarea reală a duratei și viabilității achizițiilor și investițiilor pe care le fac. Însă, oamenii nu fac aceste alegeri  și nu ajung în această nefericită situație din necunoaștere ci din alte considerente. Astfel, Raymond Aron revine asupra raporturilor dintre oameni și ridică o altă întrebare care poate defini liberalismul: de ce este preferabilă versiunea constrângerilor libere? Altfel spus, de ce oamenii se obligă de bună voie, de ce ei acceptă acele obligații?

Gândirea liberală face diferența clară între utopie și realitate. În gândirea liberală nu există nici un fel de paradis pe pământ și nici nu este întrevăzută posibilitatea construcții unuia. În gândirea liberală există atât posibilitatea dezvoltării și evoluției treptate a societății, cât și a declinului și a disoluției acesteia. Având această perspectivă asupra finalității actelor sale, omul este liber să aleagă între îmbunătățirea treptată a vieții sale însă, cu condiția unor obligații sau declinul economic, social, moral în contextul  unor altor  obligații mai puțin constrângătoare într-adevăr însă, nu și mai avantajoase. Astfel este lesne de înțeles, principiul de bază al liberalismului este responsabilitatea, angajamentul, interdependența recunoscută.

Aceste rânduri sunt necesare nu numai în contextul actual, cultural, social și politic din Europa.  Însă, mai ales în contextul actual, când există o caricatură a liberalismului, un liberalism de fațadă a afișat de foarte multe persoane, un fals liberalism, apare așadar necesitatea de limpezi, de a clarifica puțin lucrurile. În actualul context politic liberalismul a devenit impostură, iar simbolurile liberalismului o efigie așezată pe o structură artificială. Ar fi ideal să analizăm cu mai multă atenție persoanele, grupurile și partidele care se recomandă a fi liberale. De prea multe, confuzia nu aparține doar acestora ci publicului. Important este să nu fim  doar spectatori ci ,,spectatori angajați’’, vorba lui Raymond Aron.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s