Seriozitate, curaj, perseverență

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orice cititor ar putea crede – mai ales în contextul  bătăliilor politice din această primăvară – că titlul acestui articol anunță o analiză a fenomenului politic abordat dintr-o  dimensiune etică. Însă nu este așa. Nu este vorba despre politică. Aici sunt lucruri mai frumoase decât politica. Desigur, ideal ar fi ca cele trei virtuți enunțate în titlu să fie regăsite și în spațiul politic. Însă, în momentul de față ele au dispărut din perimetrul clasei politice, fiind suprimate de interesul pentru bani, mici sau mari afaceri, setea de putere, lăcomia și vanitatea atât de caracteristice, din nefericire, persoanelor care au în fața ochilor doar propria carieră.

IMG_2761

În vara anului 2015 am început un proiect ambițios. Probabil nu foarte mulți au fost cei care au crezut în visele unor oameni care au trecut nu cu mult de vârsta de 20 de ani. Însă doar seriozitatea și seninătatea acestor tineri a reunit forțele  și energiile a mai multor oameni, iar astfel la o distanță de un an de zile proiectul început în 2015 are continuitate. Începe o nouă tradiție în lumea culturii și implicit în lumea cinematografiei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În 2015 am investit toată forța și energia pe care le-am avut în proiectul numit Zilele Filmului Istoric la Vatra-Dornei. Am considerat a fi de dreptul și obligația mea de a da ceva înapoi orașului în care am petrecut un număr semnificativ de ani. Am considerat de cuviință să fac ceva pentru oamenii de acolo și să ofer o punte de lansare pentru alții. Acum, la un an distanță consider necesar și benefic un proiect de mai mare amploare, la nivel național, poate chiar internațional. În 2016, proiectul început în urmă cu un an la Vatra-Dornei va continua sub numele de Zilele Filmului Istoric în Bucovina – Mitteleuropa Filmfestival și va avea drept locații orașele Vatra-Dornei, Câmpulung  și Suceava, cu multiple locuri inedite pentru proiecțiile de film. Spre deosebire de festivalul din 2015, evenimentul din 2016 se va desfășura pe parcursul a 10 zile în perioada 15-25 august. Astfel el se va dovedi a fi un festival de mare amploare, poate cel mai mare festival din Bucovina (cel puțin în acest an). Desigur el nu se limitează doar la proiecții de film. Vor avea loc și dezbateri, discuții, prelegeri ale unor invitați atât din România precum și din alte țări din Europa centrală – ceea ce este cunoscut sub numele de Mitteleuropa. Nu în ultimul rând vor avea loc concerte de muzică veche românească și nu numai, cu alte cuvinte muzica dintr-o altă epocă istorică.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un alt element de noutate pentru anul acesta este un atelier de cinematografie. Cu alte cuvinte, participanții la festival vor avea ocazia de a vedea cum se filmează efectiv un film, cum arată un platou de filmare. Aceste lucruri vor fi posibile deoarece în cadrul festivalului de film se va începe realizarea efectivă a unei noi producții cinematografice. În perioada 4-5 aprilie am mers în școlile din Vatra-Dornei și am prezentat elevilor festivalul, am discutat despre istorie și despre relevanța și importanța acesteia în societatea actuală. Pe 28 aprilie festivalul a fost prezentat și la București la Muzeul Țăranului Român. Am avut privilegiul de a cunoaște oameni pasionați de film și mai ales de filmul de calitate, fie el documentar sau artistic.

IMG_2704

Dacă cineva ar întreba, ar cere un scurt rezumat al festivalului Zilele Filmului Istoric în Bucovina – MittelEuropa FilmFestival, atunci se poate spune că este un festival desfășurat pe parcursul a 10 zile, în trei orașe din Bucovina. Acolo vor fi proiectate 60 de filme, vor avea loc 30 de conferințe/prelegeri/dezbateri și câte un concert de muzică în fiecare seară. Nu în ultimul rând va exista și o competiție în care se pot înscrie tinerii regizori care au realizat în această perioadă (2015-2016) primul lor film. Câștigătorul va primi  premiul festivalului, un premiu special  din partea organizatorilor și sponsorilor.

Afis-ZFIB-8iunie

Miercuri, 8 iunie va avea loc prezentarea festivalului și a sponsorilor, în sala de conferințe din Policlinica Dorna Medical. Sunt așteptați cei care au îndrăgit filmul, istoria și desigur ceea ce nu de puține ori se dovedește a fi frumos, important și necesar: CULTURA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s