Rusia merită mai mult respect

 

465x0_1

Rusia merită mai mult respect iar asta nu datorită numai victoriei asupra Germaniei în cel de al Doilea Război Mondial, victorie sărbătorită cu mândrie în fiecare an în data de 9 mai.

Pe 11 aprilie 2012, într-un discurs susținut în fața Dumei se stat, Vladimir Putin a susținut că epoca post-sovietică a luat sfârșit și urmează o nouă epocă de dezvoltare în Rusia. De atunci au trecut deja patru ani. Există două posibile variante a modului în care a fost înțeles acest discurs al lui Vladimir Putin. Pe de o parte, probabil discursul său din 2012 nu a fost receptat în mod corespunzător de occidentali. Pe de altă parte, poate a fost înțeles însă au fost subestimate capacitățile Rusiei de a pune în practică discursurile conducătorilor săi politici (Novye Izvestija 11.04.2012) .

Poate ar trebuit dat timpul înapoi, la conferința anuală de securitate de la Munchen, ediția 2007, când Vladimir Putin a susținut faptul că Rusia are o istorie milenară, fiind singurul stat care și-a păstrat mereu independența și  nu a fost o colonie a nici unui stat din vest sau est și nici măcar o parte a teritoriului său ( »http://russland.ru/rupol0010/morenews.php?iditem=15254«). În această cheie de lectură cred că paradigma în care este analizată actuala relație dintre Rusia și Ucraina, implicit influențele occidentului în Ucraina, poate cunoaște anumite nuanțări.

Se poate da oare timpul și mai în urmă? Dacă da, atunci ar trebui menționat faptul că în 1996, președintele de atunci al Rusiei, Boris Elțin a creat cadrul necesar pentru o competiție neoficială privind ideologia potrivită națiunii ruse în contextul anilor `90. Câștig de cauză a avut istoricul rus Gurij Sudakov care a propus/susținut șase principii ale ideii ruse (sest` principov russkosti în limba rusă)  având la bază în realitate ideea dominantă a slavofililor  din secolul XIX despre ceea ce înseamnă Rusia. Astfel avem Rusia cu propria sa dezvoltare caracteristică, caracterul național, ortodoxia rusă și o filozofie a religiei de sorginte rusă.

În această ,,idee’’ a ceea ce înseamnă Rusia, spațiul rus și implicit mentalitatea rusă trebuie găsit și răspunsul la întrebarea de ce Rusia intervine acum în Ucraina și mai ales de ce acest tip de intervenție? Probabil președintele Vladimir Putin a fost subestimat în ceea ce privește transformarea discursului său politic  în realitatea cotidiană.

Concluzionând, este necesară o viitoare analiză a modului în care România a evaluat poziția sa de stat de frontieră a Uniunii Europene și aflat in imediata vecinătate a Rusiei. Pe scurt, se poate spune că în ceea ce privește politica externă a României și potențialul său în Europa, din partea oficialilor români s-a auzit doar ,,România este de acord cu…’’, ,,România este alături de de…’’, ,,România acceptă…’’. Însă, de ce nu s-a menționat ,,România propune…’’, sau ,,România susține ca…’’ sau ,,România dorește…’’, ,,România vrea…’’, ,,România sugerează’’. Astfel, deși poziția geopolitică avantajează statul român pentru a avea o minimă inițiativă, el rămâne doar un subiect pasiv pe scena politică internațională. Poate ar fi necesară o schimbare de atitudine.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s