Calea europeană este întruchipată de guvernul condus de Dacian Cioloș?

dacian-ciolos

 

Vineri, 22 ianuarie am avut plăcerea de  asculta la Radio France International un interviu în limba franceză cu Dacian Cioloș. Am avut această plăcere deoarece am ascultat un reprezentant al statului român vorbind cursiv și corect într-o limbă străină (lucru de apreciat) alta decât limba engleză (amănunt bine de subliniat!). De asemenea am avut plăcerea să ascult pe cineva care răspunde repede la întrebări, scurt, prompt, la obiect, care nu se eschivează și nu încearcă să impresioneze. Întrebat despre cum vede Europa în viitor, Dacian Cioloș a pledat pentru unitate și a amintit faptul că Uniunea Europeană a ajuns o organizație puternică deoarece are mai mulți membrii. Referitor la tentativele englezilor de a ieși din uniune, Dacian Cioloș a menționat faptul că aceste tendințe nu datează de azi sau de ieri și în ciuda lor el crede că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană. Este important de reținut această observație. Dacă ea se va dovedi a fi reală atunci vom vedea că Dacian Cioloș este în realitate mai mult decât un funcționar/demnitar al Uniunii Europene sau/și al României ci poate fi chiar și un bun politician. Însă în ceea ce privește politica el a menționat faptul că nu dorește să candideze la funcția de prim-ministru la alegerile din noiembrie 2016. Este de reținut și această afirmație. Să vedem dacă va rezista tentațiilor, propunerilor și ispitelor din spațiul politic românesc și în special bucureștean.

Tot pe plan extern este important de reținut ziua de 26 ianuarie (eventual și cea de 27). Dacian Cioloș l-a primit la București pe prim-ministrul Republicii Moldova. În întrevederea cu acesta a cerut mai multe garanții pentru realizarea reformelor democratice la Chișinău, reforme de care depinde și împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România în această perioadă Republicii Moldova. În același registru, dar la un alt nivel prim-ministrul Italiei l-a primit pe președintele Iranului și au semnat o serie de contracte în valoare de 17 miliarde de euro. Italia urmează să construiască mai multe porțiuni din infrastructura vitală a Republicii Iran. De asemenea prim-ministrul precum și președintele Franței l-au primit pe președintele Iranului pentru a semna mai multe contracte printre care și un contract ce are drept obiect cumpărarea a 114 (o sută paisprezece!) avioane de producție franceză. Poate ar fi momentul ca România să gândească o politică de clasă înaltă care să depășească prin dimensiune și anvergură cadrul continental european. Poate este momentul ca România să-și dezvolte serviciile la un asemenea nivel calitativ astfel încât să poată interacționa cu state care au o foarte mare capacitate de cumpărare, iar azi, Iranul este un asemenea stat. Dacian Cioloș are această capacitate? Probabil da, depinde însă și de ce oameni se înconjoară, la fel cum la Cotroceni nu este un singur om iar administrația prezidențială înseamnă în realitate un întreg aparat birocratic ticsit de persoane a căror calități sunt îndoielnice.

Nu avem voie să pierdem din vedere problemele de maxim interes pe plan intern: alegerile locale. Pe acest plan va rămâne o problemă alegerile primarilor într-un singur tur. Din punct de vedere juridic există  un aspect al legalității și unul al oportunității (strict din punct de vedere al dreptului administrativ). Este drept primul aspect este respectat la limită, însă în ceea ce privește cel de al doilea aspect există clar certitudinea eficienței procedurii electorale democratice a alegerii primarilor în două tururi, deci oportunitatea schimbării legii actuale care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur. Acesta este un test destul de greu pentru guvernul de tehnocrați. Prin acest test se va dovedi dacă el este cu adevărat tehnocrat și se supune doar legilor și oportunităților ivite pentru societatea română sau dacă este doar o extensie a aranjamentelor de salon a partidelor politice.

În orice caz, legea privind alegerile electorale la nivel de primării, consilii locale și consilii județene se va dovedi a fi o piatră de moară pentru d-l Cioloș și implicit pentru guvernul pe care-l conduce în cazul în care rezultatele vor demonstra că o minoritate s-a impus în fața majorității. Cu alte cuvinte, în cazul în care în marile orașe se vor înscrie în cursa pe alegerile locale, să spunem, 10 candidați pentru primăria iar câștigător va fi primul clasat iar acesta va avea un număr de aproximativ 21% din totalul voturilor exprimate astfel se v-a dovedi că doar 21% din totalul celor prezenți la  vot au decis soarta în defavoarea celorlalți 79% care și-au exprimat votul pentru o altă variantă. În cele din urmă problema nu va fi doar a guvernului ci a regimului politic efectiv, a legitimității puterii executive pe plan local, în primării, consilii locale și consilii județene. Este o mare eroare să impui un primar care are un scor atât de mic și care, probabil, în eventualitatea existenței un al doilea tur de alegeri nu ar fi avut nici o șansă să-și dubleze rezultatul sau să poată câștiga. Așadar se poate constata că nu este urmată cu exactitate acea cale europeană democratică care cere câștigarea unui larg consens în ceea ce privește un proiect politic. Deoarece în cele din urmă votul acordat unei persoane este și votul pentru un proiect, o viziune, o echipă constituită din mai mulți oameni, o strategie și un plan de guvernare.

În definitiv, ultimele schimbări ale miniștrilor va da de gândit tuturor celor cu o minimă conștiință politică. Există două posibilități, pe de o parte ori guvernul a început în urmă cu șase luni cu o echipă neserioasă, ori pe de altă parte guvernul nu are nici un proiect serios și atunci persoanele numite în posturile de miniștrii, secretari, etc. se retrag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s