Festivalul de Film Istoric de la Vatra-Dornei 2016

DSC04061

Proiectul  se va desfășura în perioada 10-25 august. Scopul este realizarea unui mare eveniment cultural de talie internațională în Bucovina  prin care tinerii din această provincie și nu numai să aibă acces la ceea ce înseană cinematografia de înaltă calitate și informație mulțumită invitațiilor de mare prestigiu și a filmelor artistice/documentare proiectate. Participanții pot fi elevi, studenți, adulți, pensionari, orice persoană indifferent de vârstă care are un minim interes cultural sau/și este pasionată de istorie. Intrarea la toate activitățile se va face îm mod gratuit, accesul fiind liber pentru toate persoanele.  Grupurile țintă sunt constituite din elevii din orașele Vatra-Dornei, Gura-Humor, Suceava, Rădăuți precum și cei din satele ce constituie ,,Țara Dornelor’’,  studenții din zona Bucovinei, precum și  adulții indiferent de vârstă, interesați de cultură și implicit de istorie și cinematografie. De asemenea, grupul de 40 de studenți  (din toate universitățile din România) participanți la școala de vară desfășurată în cadrul festivalului de film istoric. Beneficiarii sunt locuitorii municipiului Vatra-Dornei, turiștii aflați în stațiune care vor participa la eveniment, locuitorii zonei Țara Dornelor care vor veni la proiecții și prelegeri cât și toate persoanee care se vor deplasa special la Vatra-Dornei pentru a audia și vedea mari personalități ale culturii române și nu numai.

DSC02376

Principalele acțiuni vor fi 1.  60 de PROIECȚII de film istoric, atât documentare cât artistice, produse în România dar și în Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Serbia, Rusia și Franța. 2. 30 de PRELEGERI/conferințe susținute de istorici, juristi, regizori, producători, distribuitori de film, alți organizatori de festivaluri și spectacole, discuții cu artiști și muzicieni, etc. 3. Organizarea de EXPOZIȚII tematice și interective despre MONARHIA din România, PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, de asemenea o expoziție internațională va fi despre REVOLUȚIA DE LA BUDAPESTA DIN 1956. 4. Va fi organizată o excursie pentru vizitarea frontului/tranșeelor din Munții Călimani. 5.Concerte a unor grupuri/formații reprezentative pentru muzica din România.

DSC02953

Rezultatele așteptate sunt facilitarea comunicării și dezvoltării relațiilor cu majoritatea, prin formarea și informarea tinerilor participanti ȋn cadrul festivalului și a  școlii de vară. Aducerea ȋn discuṭie a istoriei și tradiṭiilor minorităților naționale, a situaṭiei  actuale, vulnerabile: fenomenul de sărăcire acută a populaṭiei, ȋmbătrânirea acesteia, rata ridicată a abandonului școlar, lipsa de cultură și informare, găsirea de soluții concrete pentru readucerea istoriei în școli și introducerea disciplinei de educație juridică.

DSC02476

În ceea ce privește susținerea rezultatelor după finalizarea proiectului, organizatorii vizează realizarea acestui lucru prin perpetuarea ȋnsăși a proiectului, adică organizarea efectivă a școlii ȋn fiecare an, astfel ȋncât să participe cât mai mulṭi tineri, elevi și studenṭi, care să aibă acces la aceste informaṭii și care să le transmită mai departe, asigurând,  ȋn consecinṭă, o continuitate.

Mai multe detalii despre program și activități vor fi publicate pe http://www.ericvoegelin.ro

DSC03437

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s