Retragerea titlurilor de doctor

 

 

,,Cerneala savanților este mai importantă decât sângele martirilor’’ spune un versat din Coran, cartea sfântă  a musulmanilor. Desigur conceptul de martir în islam are conotație de ,,martor’’, persoana care poate depune mărturie pentru ceva sau cineva.  Acest verset mă urmărește de ceva vreme și mă tot întreb în ce măsură, un savant prin forța minții sale și puterea peniței poate schimba o lume mai mult spre bine decât o poate face un grup de persoane care prin acțiunea loc comună consideră că realizează binele obștesc. Desigur, aici trebuie făcută și o diferențiere între gândire și acțiune, sau mai bine spus între gândire și acțiunea fără gândire. În mod evident cea din urmă este de blamat. Însă ce se întâmplă atunci când o falsă gândire este adusă pentru a justifica/legitima o anume acțiune? În mod categoric o mare parte din clasa politică folosește false etichete, false simboluri, false titluri pentru a-și justifica poziția, programul, rolul, și ala zisa importanță. Un excelent exemplu care scoate în evidență această stare este atribuirea titlului de doctor (în istorie, drept, relații internaționale și studii de securitate, medicină, etc. etc.) pe nedrept unei întregi pleiade de politicieni. Fenomenul este universal, el nu este întâlnit doar în România ci și în alte țări. Însă în România depășește orice imaginație. Prea mulți deputați, senatori, miniștrii și cel mai cunoscut caz chiar prim-ministru, toți au dobândit titlul de doctor în mod clar printr-un fals intelectual. Toți acești ,,martiri’’ ai bibliotecilor, arhivelor, librăriilor și desigur ai ,,marilor’’ universități din România, rivalizează prin efortul lor ,,intelectual’’ și prin titlurile dobândite cu nimeni altcineva decât cu autorii clasici care ocupă rafturile bibliotecilor, cu operele lor, cu munca lor de 10, 20, 30 de ani, cu munca de o viață sau cât le-a fost necesar pentru a ajunge la anumite observații și concluzii niciodată definitive.

Pe 7 decembrie prim-ministrul Dacian Cioloș a efectuat o vizită oficială la Berlin. În conferința de presă comună a cancelarului german și a prim-ministrului român a fost menționată aderarea României la spațiu Schengen. Însă aceasta nu va fi posibilă înaintea finalizării raportului pe justiție. Cum va fi prezentată situația zecilor de deținuți (poate chiar a sutelor!) care au ieșit mai repede din închisoare datorită unor publicații de îndoielnică calitate științifică și mai ales de o relativă paternitate a sensului ideilor, scrierii efective și a conținutului intelectual al acesteia?!  Ce va arăta acest raport în ceea ce privește modul în care sunt acordate titlurile de doctor în România? Deși este o dimensiune în special educațională și științifică, ea trebuie să cunoască  o anumită reglementare juridică mai ales în contextul multiplelor abuzuri și fraude la adresa proprietății intelectuale. Astfel este de datoria actualului guvern Cioloș de a soluționa problema doctoratelor false și de a face lumină odată pentru totdeauna mai ales în ceea ce privește cazul predecesorului său, a prim-ministrului din perioada mai 2012-noiembrie 2015. Cum a fost posibil a un înalt demnitar a statului român să păstreze titlul de doctor în drept în ciuda scandalurilor care au fost cauzate de varii incertitudini din teza sa de doctor, respectiv sursele și originalitatea informațiilor din această lucrare.

Lipsa unei acțiuni de reformare a ministerului învățământului  a actualului guvern Cioloș semnifică o empatie față de falșii doctorii, o solidarizare cu aceștia și o toleranță față de  infracțiunea de furt intelectual și violare a legii proprietății intelectuale. Unde este respectul datorat celor care au dobândit titlul de doctor grație unei cercetări minuțioase, importante și mai ales benefice societății? La această întrebare sunt aduși să răspundă actualii guvernanți. În așteptarea răspunsului lor, comunitatea academică/universitară este desconsiderată și batjocorită de aceste abuzuri ale oamenilor politici, ale doctorilor fără doctorate reale, fără o contribuție palpabilă la dezvoltarea unui minim raționament sau/și progres dintr-un oarecare domeniu. De asemenea în contextul în care există o irațională inițiativă de a scoate din învățământul preuniversitar discipline precum limba latină iar din cel universitar – în facultățile de drept – istoria statului și dreptului românesc precum și drept roman, este de la sine de înțeles că revine actualului guvern de a stopa aceste propuneri criminale. Este o crimă la adresă identității culturale și spirituale anularea unor discipline precum limba latină și istoria dreptului. În Germania există discipline de istoria dreptului unde studenții pot cunoaște cum a început tot procesul de legiferare din Mesopotamia și evoluția sa ulterioară până la organizații precum NATO, UE, FMI, BRIX, etc. A se vedea spre exemplu Uwe Wesel, Geschichte des Rechts von den Fruhformen bis zur Gegenwart. 3 Auflage, C. H. Beck, Munchen, 2000. În cartea sa monumentală, Uwe Wesel se întreabă dacă există totuși un înger al dreptului?  Autorul ajunge la concluzia că totuși un asemenea înger protector există. A se vedea spre exemplu procesul de la Nurnberg…

În fața acestei atitudini de blazare și impasibilitate a decidenților politici nu apare decât disperare și revolta a sute, poate mii de doctoranzi, viitori doctori de facto și de jure, care refuză să mai stea în România.   Ori ,,disperarea, ca și absurdul, judecă și dorește totul, în general, și nimic în particular. Tăcerea traduce exact acest fapt.’’ (Albert Camus, Omul revoltat).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s