Dar din dar se face rai

curtea gospodăriei

Doar câteva cuvinte în pragul Sărbătorilor de iarnă despre un altfel de colind din Munții Apuseni. Nu a fost inițiativa mea. Gândul cel bun a aparținut președintelui de onoare al Clubului Alpin Român, Secția Universitară Cluj-Napoca, d-l. Dinu Mititeanu, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din România. Dumnealui ne-a povestit despre satele din Munții Apuseni care au început să dispară efectiv deoarece nu mai au locuitori.

d-l Dinu

Astfel am participat alături de colegii de club la o scurtă drumeție, plecând de dimineață din Cluj, mergând prin Turda, Mihai-Viteazu, Sălciua de Jos și ajungem la  Mănăstirea Sf. Parascheva aflată lângă peștera Huda lui Papară. De aici plecăm pe jos spre satul Valea Poienii. D-l Dinu Mititeanu ne-a povestit că bătrânii de aici suferă efectiv rămânând de la an la an tot mai puțini, vizitați din ce în ce mai rar de copii și alte rude, singurătatea rămânând caraceristica dominantă a acestor foste gospodari/gospodării.

IMG_1844

Noi am colindat doar 5 case, din aproximativ cele 10 la care ne așteptam să găsim pe cineva căruia să-i aducem darul nostru. Oare anul viitor câți vor rămâne? Cum vor arăta Munții Apuseni fără satele lor, fără oamenii din alte timpuri?  Un gând nerostit ce se află în minte și nu poate fi înstrăinat deoarece înstrăinându-l m-aș înstrăina de această tristă realitate.

IMG_1722

(*Fotografiile au fost realizate de Louisse Tănase. Mulțumiri!)

IMG_1923 (1)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s