10 zile, 7 țări, 3 capitale

DSCF7719

 

,,Responsabilitatea constituie epicentrul unui sistem juridic’’ spunea un renumit jurist francez (Dupuy). Se pare că germanii au aplicat acest principiu încă din zorii Evului Mediu. Însă aceiași responsabilitate le-a lispsit cu desăvârșire în perioada interbelică atunci când au trimis în guvern un partid extremist (Partidul Național Socialist Muncitoresc German) și astfel a fost posibilă instaurarea unui regim totaliatarist. Iar toate paradele și marili mitinguri se petreceau chiar aici, la Nurnberg.  Zilele partidului nazist aveau loc în luna septembrie, aici, la Nurnberg și durau nu mai puțin de 7 zile… tocmai aici, în aceste locuri unde în aceste zile are loc poate cel mai frumos târg de Crăciun.

De la DeutschBahn Museum, în a doua parte a zilei de 21 decembrie 2014, am mers în Nurnberg Kindelsmarkt, cu alte cuvinte : în piața de Crăciun din Nurnberg. Aceasta se bucură de renumele celei mai mari și mai frumoase piețe de Crăciun din Europa. Într-adevar este foarte mare și foarte frumoasă, dar asta nu datorită unui context actual  ci datorită unei lungi tradiții caracteristica acestui oraș.  Nurnbergul este renumit și pentru jucăriile sale. În piața de Crăciun – Christkindlesmarkt – pot fi găsite foarte multe jucării realizate după modele ce dateaza de sute de ani. Jucării confecționate din lemn sau din diferite postavuri depășesc prin frumusetea lor ultimle jucarii realizate în prezent cu zeci de luminițe, sunete, baterii, etc. Toate sunt confecționate manual. Asemenea și restul obiectelor pentru înpodobitul bradului sau alte decorațiuni pentru aceasta perioada.

Nu stiu cine a avut ideea de a impodobi primul brad de Craciun. Nu mi-am pus niciodata aceasta întrebare. Însă la Nurnberg fiind înconjurat de atatea lumini, muzica pentru sarbatorile de iarna, căsuțe împodobite, brazi împodobiți, bref/kurz, toată atmosfera specifică Crăciunului, mi-am dat seama că cel care a avut primul ideea  bradului de Crăciun, a avut în realitate un gand extraordinar care iată a devenit o tradiție ce dateaza deja de câteva sute de ani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s