Au murit și am fost liberi

17 decembrie 1989, Timișoara, acolo a început ceea ce se dorea a fi o adevărată revoluție, deturnată în cele din urmă, furată, anulată de un grup de politicieni de la București coagulați în ceea ce s-a numit ulterior FSN (Frontul Salvării Naționale). Toate aceste lucruri sunt cunoscute, acceptate și tolerate de societate. Însă rămâne un episod încă neîncheiat din istoria recentă a României: cei care au ordonat asasinatele în masă de la Timișoara și ulterior după 22 decembrie la București, cei care au ordonat și executat acele ordine încă nu răspuns pentru faptele lor. Încă nu e prea târziu, cercul ar trebui închis…

Să nu uităm că atât la Timișoara cât și la București dar și în alte orașe din țară au fost persoane asasinate direct pe stradă. Ei au murit iar noi am rămas liberi. Sa nu-i uităm! Comemorarea lor, comemorarea acestui colectiv de ostași necunoscuți încă în totalitate este o datorie națională!

Pe 17 decembrie 2015 la Salonul Carol I al Bibliotecii Universitare din București, istoricul Victor Neuman și-a prezentat ultimele cărți publicate și ultimele ediții a cărților pe care le-a publicat deja. Este un adevărat fenomen cultural. De obicei la o lansare de carte este ,,lansată” o singură carte. Victor Neuman (profesor la Universitatea de Vest, Timișoara) a venit la București cu patru cărți: 1. Tentația lui Homo Europaeus. Geneza ideilor moderne în Europa Centrală și de Sud-Est, 2. Ideologie și Fantasmagorie. Perspective comparative asupra gândirii politice în Europa Est-Centrală, 3. Neam, Popor sau Națiune? Despre Identitățile Politice Europene, 4. Istoria României prin concepte. În cadrul prelegerii sale a amintit despre faptul că doar prin legislație și administrație o societate poate fi funcționabilă, cel mai bun exemplu îl găsim în antichitate: Imperiul Roman, care nu a a rezistat secole în special forței sale militare ci datorită unui aparat juridic foarte dinamic și eficient. Așa ar trebui să fie și societatea actuală. Implicit și România, unde conceptul de droit de l`homme/droit du citoyen/ human rights – practic tocmai temelia statului occidental – a ajuns în România abia după 1990, ceea ce înseamnă foarte târziu. Această dimensiune normativă a societății – mai mult absentă decât prezentă în România – trebuie să dea de gândit societății civile. O societate modernă, dinamică, occidentală nu poate funcționa decât conform unui set de reguli bine structurate și desigur bine cunoscute.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s