ISIS Califatul terorii

 

Anul acesta a apărut la editura Corint o traducere a cărții scrisă de Loretta Napoleoni despre organizația numită statul islamic. Cartea are un titlu care poate fi considerat atât pleonasm cât și o opțiune dictată de legile publicității: ISIS Califatul terorii. Pe de o parte această nouă organizație jihadistă (prin nou a se înțelege  4-5 ani) din Orientul Mijlociu are aspirații statale, formularea de stat islamic fiind atribuit mai mult de adversari decât de cei care-l constituie efectiv iar pe de altă parte această formațiune politică și militară în același timp își dorește să reinstaureze Califatul de la Bagdad, instituție abolită în 1924. Este adevărat mijloacele folosite de adepții și militanții acestui nou califat aduc în fața lumii întregi imagini, scene, practici și conflicte din  pragul secolului XV, când Europa se pregătea de războaiele religioase. Numai în acea perioada europenii au mai văzut oameni răstigniți, decapitați, târâți și sfâșiați în goana cailor prin orașe, spânzurați, arși de vii și îngropați în adevărate hecatombe. Toate aceste atrocități suferite inclusiv de populații musulmane șiite, nu doar de creștini sau membrii ai altor culte/religii depășesc inclusiv genocidul organizat de germani în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Loretta Napoleoni trece în revistă evoluția școlilor/curentelor salafiste din ultimul secol și implicit radicalizarea graduală a islamismului. Nu omite să menționeze că de multe ori religia este folosită ca paravan pentru acțiunea politică. O instrumentalizarea așadar a simbolurilor, o interpretare semidoctă a doctrinei/dogmei religioase și implicit o manipulare voită sau nu (de multe ori și din necunoaștere!) a istoriei duce la edificarea unui proiect politic asemenea celui al statului islamic sau/și al reconstrucției califatului. Ceea ce poate surprinde, în cartea sa, Loretta Napoleoni realizează o parelelă între Roma și Califat, prezentat ca o nouă Romă pentru lumea musulmană (mai corect ar fi fost o nouă Meca) și de asemenea comparația cu statul Israel. Autoarea surprinde câteva elemente comune ale apariției/genezei statului actual Israel cu cele ale proto-statului islamic. În primul rând primează importanța localizării sale geografice, suprapunerea teritorială cu un vechiul stat Israel/vechiul Califat de Bagdad. Această dimensiune geopolitică oferă legitimitate formațiunilor politice și consolidează identitatea acestora. De asemenea o sincronizare cu nevoile populațiilor din acest teritoriu sau de o anumită etnie/religie. Precum și în 1949 când era evidentă necesitatea unui stat care să protejeze evrei, mai ales după episodul tragic al Holocaustului, așa și în prezent în ceea ce-i privește pe suniți, atât irakieni cât și sirieni rămași fără o minimă protecție în ultimii 4-5 ani.

Concluzionând, cartea este utilă pentru cititorii care vor să dobândească o cheie de lectură pentru lucrări mai consistente, mai elaborate și mai aprofundate. Cartea este cu atât mai bine venită cu cât există o adevărată penurie în librăriile din România  pentru acest domeniu de maximă actualitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s