Bilanțul politic al unui an dificil I

 

16 noiembrie 2014 – 16 noiembrie 2015. Un an de la alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României. Un bilanț care nu este deloc lung și complex. Dimpotrivă. În contradicție cu ceea ce s-a anunțat în campanie: un altfel de politică. De ce? Deoarece un altfel de a face politică presupune a aduce și a promova un alt fel de oameni, nu aceiași oameni, tot aceiași de până acum revopsiți în culorile PNL, UNPR, UDMR, PMP, sau altele în funcție de sezon. Cine a observat noi figuri? Cine a văzut alte personalități? Cine a văzut o altă identitate a  scenei politice? În fapt, în partidele politice nu există individualități bine conturate, nu există caractere puternice cu o personalitate bine construită care să iasă din tiparele clasice. Dimpotrivă, există o tendință de uniformizare și omogenizare a indivizilor, un fel de marxism a posteriori ce caracterizează organizațiile politice atât din provincie cât și din capitală. Tocmai o personalitatea puternică poate defini și creiona identitatea unui partid, a unei alianțe, a unui bloc de partide. Ce ar fi fost Partidul Național Țărănesc fără Iuliu Maniu? Probabil nu ar fi existat veci. Probabil nu ar fi fost realizată niciodată unificarea Partidului Național Român din Transilvania cu Partidul Țărănesc din România. Ulterior, după 1990 ce ar fi fost Convenția Democrată fără Corneliu Coposu? Poate nici nu ar fi existat, iar Emil Constantinescu nu ar fi avut niciodată șansa de a deveni, ce-i drept pentru puțin timp, unul dintre cei mai iubiți politicieni, pentru ca ulterior să devină unul dintre cei mai urâți și blamați. Președintele Klaus Iohannis nu este departe de o asemenea ,,reușită’’.

Istoria, pentru a consemna adevărate reușite pe plan politic, economic, social, cultural  are nevoie de mari personalități. Însă nu doar de atât! Fiecare personalitate are nevoie de o suită de consilieri. Dincolo de oamenii din cercurile pe care le frecventezi, ai nevoie de adevărați specialiști, de profesioniști în fiecare domeniu de care prin funcția pe care o ocupi – președintele statului – ești implicit responsabil pentru acele domenii de activitate, pentru modul în care gestionează problemele ivite. Este greu de crezut că toți consilierii președintelui au fost la înălțimea funcției pe care au ocupat-o un an de zile. Este greu de crezut că acele criterii de selecție au fost tocmai cele ideale: experți, profesioniști, excelență și performanță în domeniul de activitate, studii superioare și experiențe profesionale în Occident, onestitate, seriozitate, moralitate neîndoielnică și măcar o minimă recunoaștere a meritelor și reușitelor din partea colegilor de breaslă. Probabil administrația prezidențială ar necesita o reînnoire a personalului său dacă ar lua în calcul aceste criterii… Probabil unii dintre consilieri președintelui au ajuns acolo chiar fără voia sa. Partidele politice care i-au susținut candidatura în 2014 au susținut în mod inevitabil și candidatura/alegerea altora în funcții precum cea de consilier prezidențial.

Însă, dincolo de această ,,castă’’ a consilierilor prezidențiali este de luat în calcul prestația președintelui și implicit coabitarea sa cu un prim-ministru pe care l-a contestat și pe care totuși la tolerat un an de zile. Este de neînțeles răbdarea președintelui față de acest prim-ministru care a încercat în multiple rânduri aproape să-l saboteze în exercitarea atribuțiilor  sale de șef al statului. Ceea ce este surprinzător în atitudinea președintelui este faptul că nu a încercat – cel puțin nu s-a văzut – să-l înlocuiască pe acest prim-ministru un doctoratul copiat, cu dosare penale și în plus o biografie mai mult decât incertă atât pe plan personal cât și profesional.

Un al episod confuz a fost numirea unor ,,noi’’ ambasadori. În realitate, au fost schimbați doar oamenii în interiorul sistemului, au fost trimiși dintr-o poziție importantă în alta. Cu excepția lui Emil Hurezeanu  (numit ambasador la Berlin) este greu de găsit o persoană care provine din afara sistemului, inclusiv el nefiind foarte străin de sistemul în care a intrat și din care acum face parte.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s