,,Idioții utili ai islamismului’’

 

 

Atentatele de vineri, 13 noiembrie din Franța, m-au trimis cu gândul la o carte a lui Mohamed Sifaoui (Pourquoi l`islam seduit-il? Armand Colin, Paris, 2010) și mai exact la unul dintre capitolele cărții: Les ,,idiots utiles’’ de l`islamisme. Din aceste considerente am așezat  titlul între semne distincte care au rolul de a arăta că proprietatea intelectuală a afirmației nu-mi aparține.  Autorul menționează la rândul său că expresia îi aparținea lui Lenin iar prin aceasta  – idioți utili – liderul sovietic îi caracteriza pe intelectualii cu mari idealuri (democratice!). Desigur, Sifaoui nu se referă mai departe nici la Lenin și nici la comunism ci la vidul creat între realitate și ideal, vid umplut de un discurs fals, naiv sau intenționat naiv (adică ipocrit) însă artificial și lipsit obiectivitate, luciditate, expertiză, experiență, autoritate, pe scurt lipsit de un minim  adevăr.  Autorul vizează intelectualii care au pledat pentru cauza statelor musulmane care s-au emancipat de sub imperiile coloniale; intelectualii din Occident care au pledat pentru cauza Afganistanului împotriva URSS, pentru Algeria liberă, pentru Republica Islamică Iran, etc. etc.

Azi, asistăm la o extindere a acestei ,,emancipări’’ a musulmanilor de civilizația occidentală prin atacuri aproape kamikaze, atacuri de o dimensiune și barbarie fără precedent în istoria Europei, ele depășindu-le pe cele de la Madrid și Londra. Cert este faptul că acesta este o parte din  prețul pe care Europa îl plătește pentru războiul început în 2001 în Afganistan respectiv 2003 în Irak împotriva lui Sadam Husein. De asemenea probabil acesta este prețul pe care-l plătește pentru tolerarea războiului civil din Siria precum și a celui din Libia. Cei care au pornit primele false cruciade ale democrației din mileniul III în Orientul Mijlociu împotriva acestor state, probabil nu au cunoscut textul lui Andre Glucksmann,  Dostoiewski în Manhattan.  Filosoful și eseistul francez analizează în cartea sa fundamentele fenomenului terorismului contemporan găsind-i originile în nihilismul radical antiliberal și inuman.  Nu în ultimul rând acesat este prețul adevărat plătit pentru petrolul cumpărat de la utopicul Stat Islamic; acest comerț clandestin a alimentat și susținut direct o organizație politico-militară ce a atentat la suveranitatea a două state și emite pretenții de subiect de drept internațional. Cine poate crede că așa ceva va fi recunoscut cândva?

Pe scurt, idioții utili ai islamismului nu mai sunt intelectualii. Idioții utili ai islamismului sunt tocmai aceste bombe umane care – prin prisma explozibilului atașat la brâu –  se aruncă în aer iar împreună cu ei mor încă câteva zeci de oameni, poate sute chiar. La ce se va ajunge? Un alt stat? Încă un stat în această lume și așa destul de divizată și împărțită? Greu de crezut. Cert este faptul că Franța se înarmează, Germania își întărește rândurile militarilor și polițiștilor, Marea Britanie își mărește ,,arsenalul’’ serviciilor de informații iar Vladimir Putin jură răzbunare pentru toți rușii care au fost uciși de atentatele comise de acest soi-disaint Stat Islamic. Cer este că acești idioți care se sinucid au devenit utili tocmai pentru constituirea unei alianțe politico-militare occidentale. Dacă lipsea ceva era tocmai această iminentă amenințare. Acești idioți utili au reușit să provoace o declarație de război din partea Europei împotriva Statului Islamic. Întrebarea care se ridică în acest context este unde și cum va fi folosit tot acest surplus militar după dispariția inevitabilă a Statului Islamic? Ce vor face statele europene, SUA, Rusia, Iran, Iordania și Turcia după ce va dispărea acest inamic comun?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s