Amintiri din casa morților

Există momente în care cuvintele sunt inutile. Atunci când lângă tine moare un om, inconștient sau nu, se lasă un moment de tăcere. Cânt în urma unui război rezultă un număr de câteva zeci, sute sau mii de victime, acolo vezi doar numărul. Este un număr și el nu poate să-ți spună nimic mai mult. Însă, când lângă tine mor câțiva oameni, 25 de oameni care-și pierd viața în câteva secunde, atunci, toate numerele și cifrele istoriei devin irelevante, se evaporă devin eter iar orice altă întâmplare cu titulatura de problemă devine nulă. În asemenea momente cuvintele se pierd, se rătăcesc, ele nu-și mai găsesc ordinea în propoziție, înșiruirea lor nu mai are nici o logică, nici o noimă. Totul pare atât de ireal, iar când această irealitate a realității dispare, când coșmarul trăit noaptea se transformă în dimineață, în zi în seară și din nou în noapte atunci îți dai seama că trăiești clipe desprinse din curgerea normală a timpului. Intri într-un alt timp, un timp ce va rămâne consemnat și comemorat pentru totdeauna. Puterea clipelor prezente încurcă și distruge țesăturile politice, ordinea și calculele sociale și economice ale unei societăți. Moartea brutală a 25 de tineri într-un incendiu reprezintă o societate în derivă văzută  în miniatură, viitorul unei societăți care se privește în oglindă.

La vederea acestui viitor sumbru societatea suferă un atac de panică și se mobilizează. Evenimentele ce au urmat celor trei zile de doliu național, 31 octombrie – 2 noiembrie, vorbesc de la sine. O administrație care își ucide efectiv propriul popor. Asta s-a întâmplat. Pe data de 3 noiembrie are loc un protest uriaș în București împotriva Guvernului și implicit împotriva clasei politice. Inevitabilul s-a produs, în ziua de 4 noiembrie Guvernul demisionează. Acesta a fost momentul retragerii – definitive sau nu ? – pentru mulți politicieni din România.

Decesul survenit ulterior în cazul altor tineri, victime al incendiului din Clubul Colectiv, mărește numărul morților, aproape dublându-l la zece zile de la accident (30 octombrie – 10 noiembrie). Furia și revolta mulțimilor ar trebui să fie pe măsura ororilor și erorilor din administrație care au permis și asigurat existența condițiilor pentru acest masacru.

Ce urmează? Revolta mulțimilor continuă încă 6 zile. Pe 8 noiembrie vine în Piața Universității însuși Președintele României în persoana lui Klaus Iohanis. Însă vizita sa în piață nu a rezolvat – în aparență – nimic. Președintele pare a fi venit să găsească certitudini, confirmări ale opiniilor consilierilor din administrația prezidențială, nu răspunsuri reale pentru întrebările ce se pun în acest moment. Ceva a lipsit atunci. Ceva parcă a lipsit din cadrul vizitei sale în Piața Universității. Cu toate acestea, mulțimea pare a se potoli iar pe 9 noiembrie nu ies în stradă decât câteva sute se oameni. Piața nu mai este ocupată. Mașinile pot circula din nou fără nici un fel de perturbare a traficului.

La 10 noiembrie, orele 17.00 noul premier în persoana lui Dacian Cioloș este nominalizat de președintele României. Vor urma (maxim) alte zile în care Dacian Cioloș își poate forma un cabinet. Oricine vor fi cei care vor ocupa posturile de ministru, secretar de stat și alți secretari, societatea civilă nu poate aștepta ca prin această schimbare de guvern să fie schimbată întreaga clasă politică. Cu o floare nu se face primăvară, nici cu un buchet, nici cu o grădină întreagă. Nu vor exista nici salvatori ai neamului, nici dumnezei sau apostoli și nu va veni nici un mesia pentru a mântui pe nimeni. În Germania nu doar Hitler era vinovat de faptul că el se considera un fel de Dumnezeu pe pământ ci și milioanele de germani disperați care i-au acordat încredere și l-au privit asemenea unui Dumnezeu sau cel puțin un trimis al lui Dumnezeu pentru a-i salva pe germani de la dezastru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s