Toamna la Vatra-Dornei

DSCF8101

Toamna la Vatra-Dornei,

Am revenit la Vatra-Dornei în cea de a doua jumătate a lunii octombrie. O toamnă frumoasă cu o largă paletă de culori s-a așezat deasupra orașului. Se simte mirosul anotimpului rece de pe străduțele cu case încălzite de sobe cu lemne și până sus, deasupra parcului, deasupra pârtiilor deasupra aceste vetre a râului Dorna sau mai simplu, poate chiar mai frumos, a Dorinei…

Am început pregătirile pentru viitorul festival de film istoric ce va avea loc în 2016. Dacă la prima ediție a festivalului, Zilele Filmului Istoric la Vatra-Dornei, 14-16 august 2015, au existat două locații unde au fost proiectate filmele (atât documentare cât și artistice) pentru anul 2016 se anunță deja un element de noutate: o a treia locație unde vor fi proiectate producțiile cinematografice. Astfel, alături de sala oglinzilor din incinta primăriei municipiului (prima locație), Pârtia Veverița (a doua locație) va fi și Casa de Cultură Platon Pardău. Mai sunt luate în calcul și alte posibile locații. Posibile locații care să aibă o dimensiune inedită, așa cum a fost în 2015 Pârtia Veverița. Spre exemplu este luat în calcul inclusiv platoul pentru ski fond aflat la o altitudine superioară față de cea a centrului civic. Însă aceasta nu este singura locație suplimentară care este luată în calcul. Cert este faptul că în 2016 cei care vor sosi în timpul lunii august la Vatra-Dornei vor fi surprinși de cât de mult se poate schimba acest oraș.

Nu în ultimul rând exista posibilitatea ca în sfârșit elevii/studenții din oraș să aibă un motiv – măcar unul – pentru a nu mai fugi de propriul oraș. Societatea se schimbă, iar dinamică schimbării sale îi va antrena cât mai mult și le va solicita cât mai mult implicarea. De ce? Deoarece nimic nu va fi schimbat de cei care și-au trăit deja tinerețile, deoarece aceștia au deja alte preocupări – existențiale – astfel încât prin forța lucrurilor  sunt depășiți de situație. Orice schimbare este determinată de cei tineri, pentru a nu spune este provocată de cei tineri, iar odată bulgărele de zăpadă pornit la vale acesta nu se va mai opri decât cu avalanșa pe care o va declanșa și care va cuprinde întreg versantul. Este o dinamică naturală, caracteristică oricărui sistem, oricărei culturi, oricărei epoci.

DSCF8154

Însă în cazul de față, schimbarea trebuie să se realizeze în special prin cultură. Așa cum și-ar fi dorit Mircea Eliade să construiască, să revoluționeze societatea română prin tineret, dedicată tineretului. Nu în zadar Eliade și-a dedicat o bună parte din viață tocmai tinerilor, în special studenților, din postura de dascăl, de la catedra unora dintre cele mai prestigioase universități din lume. Nu în ultimul rând, fără cultură, nu-ți folosește la nimic nici puterea politică nici forța economică, deoarece mai devreme sau mai târziu vei ajunge, ca civilizație, ca societate, ca popor, sclav sub imperiul – în sensul de imperium, putere –  altora, așa cum sunt azi turcii în țara lui Goethe și a lui Kant. Nu o spun eu ci o spune Constantin Noica, în anii `70. La aproximativ jumătate de secol de atunci observăm că nu s-a înșelat. O lungă și utilă meditație într-un spațiu nu mai puțin idilic decât Păltinișul, Vatra-Dornei.

DSCF8783

Cu unul dintre cei mai frumoși localnici din Țara Dornelor, Dante…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s