Conflictul din Syria este doar un episod din confruntarea dintre SUA și RUSIA

Ipoteza/teza enunțată în titlu a fost exprimată la data de 5 octombrie în emisiunea ,,Wremja pokaschet’’ ce aparține postului de televiziune rus numit ,,Primul Canal’’ iar ea nu este departe de adevăr. Dacă observăm cu atenție dimensiunile la care a ajuns acest ,,război civil’’ sirian început odată cu ,,primăvara arabă’’ (2011) putem remarcă că în Syria nu se mai confruntă doar două tabere arabe: pe de o parte, armata/poliția actualului președinte Assad și pe de altă parte așa zișii rebeli.

Rusia a susținut prin diferite mijloace – oficiale sau nu, directe sau indirecte – actualul regim politic. În ultima săptămână,  începând cu ziua de 2 octombrie avioane ale armatei ruse au început să bombardeze diferite obiective din Syria. În plus, rachete lansate de pe nave militare ruse aflate în Marea Caspică au rolul de a distruge ceea ce a mai rămas în urma bombardamentelor aviației.

Implicarea Rusiei la acest nivel în conflict are multe semnificații și ea poate fi tălmăcită și răstălmăcită de specialiști în relații internaționale în multiple sensuri. Dintre toate acestea se impun câteva pentru a reține atenția europenilor, în special est-europenilor și pentru a revigora și resuscita memoria colectivă.

În primul rând este o reafirmare a puterii militare și politice a Rusiei. Indiferent de ce conflict militar are loc pe pământ, Rusia poate avea un cuvânt de spus nu doar prin aportul său din culise, alimentând pe o cale indirectă taberele cu muniție, fonduri și nu în ultimul rând speranțele unei victorii apropiate.

În al doilea rând, este o dovadă clară că Rusia face opinie separată față de tot restul Occidentului în ceea ce privește actualul regim din Syria. Președintele Vladimir Putin îl susține pe actualul președinte Assad. Desigur, această manevră poate dura până luna viitoare, pentru un an sau pentru totdeauna. Ceea ce este cert este faptul că Rusia susține ceea ce Occidentul nu mai este dispus să susțină, adică un regim dictatorial.

În al treilea rând, pe termen lung, este începutul – sau continuarea începutului – unei ofensive împotriva politicii externe a Statelor Unite ale Americii.

Este important de urmărit teatrul de operațiuni din Syria. El este reprezentarea în miniatură a ceea ce poate însemna confruntarea dintre doua mari alianțe militare și politice. Faptul că armata rusă bombardează mai mult Idlib și Aleppo – centrul comandamentului armatei libere siriene – și nu Rakka – centrul comandamentului așa numitului Stat Islamic – trebuie să dea de gândit. În tot acest timp, avioanele militare americane bombardează în special Kobane, Rakka, Hasaka, Deir-al-Sor, Palmyra acolo unde sunt concentrate forțe ale Statului Islamic. Primul-ministru italian a declarat la începutul lunii octombrie că Italia va bombarda și ea locațiile  ,,teroriștilor’’ din  Syria și Irak…   Câte forțe se confruntă azi in Syria? Câte tabere există în realitate?   Probabil când va dispărea acest Stat Islamic va fi vizibilă adevărata miză a confruntărilor din Orientul Mijlociu. Deocamdată existența unui așa zis inamic comun încă garantează raporturile cordiale dintre vest și est.

Advertisements

One thought on “Conflictul din Syria este doar un episod din confruntarea dintre SUA și RUSIA

  1. Paul-Adrian says:

    Nu pot sa nu remarc simplitatea in gandire a acestui domn, Emilian Dranca, care e “specialist” in istorie, drept, relatii internationale, filozofie si mai stiu eu ce. Acest articol de opinie denota o fragilitate (sa nu-i spun altfel) a gandirii demna de un can-can “cultural”, nu de pregatirea pe care pretinde ca o are. Pai sa ne lamurim, domnule Dranca, sau faci o analiza lucida si catusi de cat pertinenta a acestui conflict din Siria sau mai bine nu scrii nimic si te retii din a emite cugetari mic-burgheze si panseuri moraliste pe aceasta tema.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s