16 august 2015

DSC03775

La festivalul Zilele Filmului Istoric la Vatra-Dornei, 14-16 august 2015, ziua de duminică 16 august a început cu proiecția filmului Toys, producție poloneză despre jucăriile din timpul regimului comunist din Polonia. Privind acest film mi-am amintit cum în primii ani după 1990, în România, vedeam desene animate/filme pentru copii doar duminică dimineața și doar până la orele 11-12 pe un televizor care avea doar nonculori – alb, negru – și multiple nuanțe de gri. Ziua a continuat cu proiecția filmului Arhitectură și putere, în regia lui Nicolae Mărgineanu (România, 1994). După film, prezentă în Sala Oglinzilor de la Primăria Municipiului Vatra-Dornei – locul unde au avut loc proiecțiile în timpul zilei – arhitectul Ioana Alisei a vorbit despre importanța monumentelor istorice din Vatra-Dornei, în special despre cazinoul din oraș și posibilitatea de valorificare a acestuia.

DSC03749

Ioana Alisei – prin asociația Redescoperă Vatra-Dornei – are un proiect foarte frumos care vizează reabilitarea acestui monument istoric. Poate peste 2-3 ani vor avea loc din nou proiecții de film și reprezentații de teatru în cazinou. Ceea ce este interesant și îngrijorător în același timp, este faptul că timp de 25 de ani nimeni nu a demarat o asemenea campanie de reabilitare a patrimoniului local. Tocmai câțiva tineri de 25-30 de ani se străduiesc să pună pe picioare ceea ce nici autoritățile și nici comunitatea locală nu a reușit până acum. Entuziasmul și elanul lor sunt admirabile. Este tocmai ceea ce lipsea unui oraș vizitat mai ales de bătrâni și prea puțin – spre deloc – de tineri.

DSC03726

Discuțiile au fost urmate de proiecția filmului Grădina cu aluni realizat de Florin Iordache (România, 2015).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Filmul prezintă un fost deținut politic care a reușit să-și recapete sănătatea grație unui regim alimentar bazat în special pe alune. Florin Iordache a vorbit despre mijloacele de care ai nevoie pentru a realiza un film documentar, de bugetul minim, de echipă, de scenariu și desigur despre planurile de viitor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În continuare a urmat filmul Mein Dorf, meine Kirche, meinen Geschichten realizat de Mihai Dragomir. Filmul redă povestea ultimului sas care a rămas într-un sat din Transilvania – Rechiș – pentru a avea grijă de biserică, de cimitir, de ceea ce se mai poate păstra și îngriji în comunitatea sa.  Mihai Dragomir are o dublă calitate în ceea ce privește acest film, acea de regizor și producător. De asemenea Mihai Dragomir este și organizatorul unui foarte frumos festival de film FFIR – Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, aflat în 2015 la cea de a VII-a ediție. După proiecția filmului Mein Dorf, meine Kirche, meinen Geschichten, Mihai Dragomir a vorbit despre această producție și despre alte proiecte.

Următorul film proiectat a fost Pașaport de Germania iar după acesta Kapitalism rețeta noastră secretă, filme deja foarte cunoscute datorită proiecțiilor lor în cinematografele din țară cât și posibilității vizionării la diferite posturi de televiziune.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seara proiecțiile s-au desfășurat precum și în zilele precedente la baza pârtiei Veverița. Am ales să proiectăm și undeva, în afara clădirii primăriei, preferabil în aer liber, deoarece un festival de film are nevoie și  de proiecții în aer liber. De asemenea, în ciuda frumuseții arhitecturii primăriei, după ce asiști la 2-3 filme în această incintă, peisajul devine destul de anost, obositor și plictisitor indiferent de filmul pe care-l vizionezi. Doar simplul fapt că publicul ar trebui să stea 4-5-6-7-8 sau chiar 9 ore în același spațiu închis transformă festivalul într-un adevărat supliciu pentru spectatori nu într-o plăcere. În plus – după spusele unuia dintre participanți – un asemenea festival constituit din prelegeri și proiecții de filme istorice constituie un adevărat maraton cultural.  Din aceste considerente am găsit de cuviință că proiectarea unor filme și altundeva decât în incinta primăriei este absolut necesar. A devenit și mai simplu de înțeles acest aspect după ce discutând cu localnicii dorneni care au susținut logistic festivalul și au acordat tot interesul și sprijinul s-au arătat mai încântați de ideea proiecțiilor în aer liber decât într-un spațiu închis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Așadar, seara am proiect afară, iar publicul a fost pe măsură. La orele 21.00 a avut loc prelegerea despre arhivele de la CNSAS, Securitatea precum un mare regizor al vieții cotidiene din România susținută de istoricul Silviu Moldovan. A urmat proiecția filmului Călătoria lui Gruber și după acesta, ultimul film din festival, Beats of Freedom, fiind totodată și ultimul film polonez din festival, care a închis practic la 01.30 dimineața pe Pârtia Veverița evenimentul Zilele Filmului Istoric la Vatra-Dornei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s