Încă un primar arestat nu mai trebuie sa surprindă pe nimeni…

Este o adevărată risipă de timp și energie toată această zarvă care se face în momentul de față în jurului  (fostului) primar general al Bucureștiului, S. Oprescu. În România sunt mulți alți oameni care merită atenție; oameni care nu fac politică sau au fugit de partidele politice tocmai datorită unor asemenea persoane care te determină să te simți precum un liliputan în țara lui Gulliver. Trebuie să ne mai surprindă faptul că primarul celei mai poluate capitale din Europa a fost arestat? Trebuie sa ne mai surprindă faptul ca primarul celei mai murdare capitale din Uniunea Europeană a fost arestat? Trebuie să surprindă faptul ca primarul tuturor proiectelor începute și neterminate se află în arestul poliției? Trebuie să ne surprindă că în acest oraș al ,,tuturor prăbușirilor’’ încă un fals mesia s-a prăbușit? Nu! De ce trebuie sa ne surprindă? Este un lucru normal care se întâmplă în sfârșit într-un oraș anormal. Tot ceea ce stă cu fundul în sus în București oferă o explicație cât se poate de simplă pentru această arestare. Tot ceea ce înseamnă șantier, început și neterminat, început și abandonat sau/și început și ajuns la costuri inimaginabile oferă o explicație logică a acestei arestări.

Recent am vizionat filmul ,,Arhitectură și putere’’ (România, 1994) în regia maestrului Nicolae Mărgineanu unde am văzut cum arăta Bucureștiul după 1990. Un oraș desfigurat, un oraș asupra căruia s-a intervenit brutal încercându-se o operație de chirurgie estetică realizată rudimentar și primitiv cu seceră și ciocan (a se înțelege ambele dimensiuni atât figurată cât și proprie!). Cu alte cuvinte, am văzut o  restructurare a planului urbanistic ca expresie a puterii și voinței politice. În prezent, după 25 de ani de la ,,schimbarea’’ regimului politic se poate observa transformarea puterii politice ca expresie a noilor planuri urbanistice sau ca o consecință a dezvoltării domeniului imobiliar.

Ceea ce s-a întâmplat cu primarul general al capitalei, precum și cu alți mulți subalterni ai săi  nu a fost decât o mare (poate prea mare…) slăbiciune în fața acestei dezvoltări neașteptate a orașului. Desigur dumnealor nu și-au putut imagina un asemenea lucru. Nu au avut capacitatea de a-și imagina nici urmările propriilor fapte – ceea ce din punct de vedere juridic îi putem considera drept incapabili de fapt și ar trebui să-i trimitem sub o tutelă sau curatelă după fiecare caz. Evident acestor incapacități se mai adaugă și un gram din  ceea ce H. de Balzac numea ,,gută’’, altfel spus lăcomie! Boala nu este deloc o noutate. Aceștia vătafi de plai moștenesc într-un mod tainic ceea ce înaintașii lor au pus în aplicare în mod sistematic iar astfel au dat de lucru juriștilor, avocaților, judecătorilor, procurorilor, hrănind astfel decenii/secole generații întregi de magistrați și nu numai.

În 1775, prin Pravilniceasca condică, Alexandru Ipsilanti a încercat să sancționezi pe acești mici sau/și mari dregători. Pravilniceasca condică – intrată în vigoare în 1780 și abrogată în 1865 – incriminează  faptele slujbașilor și dregătorilor care comit abuzuri față de locuitori. Corupția și mita sunt de asemenea incriminate. Astfel se încerca realizarea unei delimitări clare între salarii și restul ,,surselor de venit’’…

La 250 de ani de la apariția acestui cod de legi – Pravilniceasca condică – un ,,mare’’ funcționar/demnitar își mai poate imagina că se va strecura cu veniturile sale nedeclarate și practicile penale prin toată complexitatea codurilor penale, civile, fiscale? Dacă da, atunci el ignoră cei 250 de ani de istorie a procesului  dezvoltării procesului/domeniului juridic. Oare cei 250 de ani au fost chiar în zadar? Nu, cei 250 de ani nu au trecut fără a lăsa nimic moștenire. Drept dovadă faptul că un fost prim-ministru a fost arestat, un prim-ministru încă în exercițiu nu este departe de a fi arestat, președinți de consilii județene, primari, consilieri locali și consilieri personali dau explicații procurorilor și acum despre sumele nejustificate care au intrat în posesia lor. Astfel, trebuie sa mai surprindă faptul că încă un primar este arestat, fie el chiar primarul capitalei?

Întrebarea este cine mai urmează? Probabil în România doar un președinte al republicii – cu excepția lui Nicolae Ceaușescu – încă nu a fost arestat. Fie chiar și un fost președinte, unul dintre cei trei… Oare ar mai trebui să surprindă? Într-o țară în care aproape nimic nu a fost normal în timpul mandatului/mandatelor lor, de ce ar trebui să ne surprindă faptul ca acum se întâmplă ceva norma în ceea ce-i privește?

Îmi doresc să văd mai puțină zarvă, mai puțin circ ieftin, și mai puțin teatru. Dacă vreau să văd circ mă duc la circ iar dacă vreau să am teatru mă duc la teatru, nu trebuie să deschid televizor/radio/ziare și să am de a face tot cu circ și teatru. Îmi doresc un primar care sa nu caute să vorbească   non-stop despre ce a făcut sau nu a făcut. Îmi doresc un edil care sa-i lase pe alții să vorbească, deoarece dacă el este cu adevărat serios înseamnă că este și ocupat cu soluționarea necesităților cetății pe care o conduce. Un om cât mai simplu dar cât mai sincer și onest cu putință! Un om chiar și fără studii, fără decorații ale Casei Regale (acordată în speță în anul 2013 după ce S. Oprescu a pus umărul în 2012 la realizarea unei piețe și statui dedicate Majestății Sale Regele Mihai) sau Legiunii de Onoare Franceze. Însă vreau un om devotat și loial orașului și mai ales oamenilor care l-au ales. Îmi doresc chiar și un analfabet, dacă acesta este dispus să facă tot ceea ce este posibil pentru orașul său nu pentru propria persoană sau pentru grupurile de amici care l-au susținut/finanțat să ajungă în funcția de primar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s