15 august 2015

DSC03214

Ziua pe care italienii o numesc Ferragosto și pe care – probabil – o așteapta mai mult decât orice altă sărbătoare, dat fiind faptul că în acea perioadă au și un lung concediu. Este ziua în care catolici sau ortodocși, toți sărbătoresc Sf. Marie. La Vatra-Dornei, ziua de 15 august 2015 a fost o adevărată sărbătoare pentru cultură, pentru istorie și pentru film. 15 august a fost ziua cea mai lungă din festivalul Zilele Filmului Istoric la Vatra-Dornei. A fost ziua în care mi-am spus – încă odată – că tot efortul, tot timpul, toată energia și resursele investite s-au meritat.

DSC03241

Ziua de 15 august a început cu o modificare în program. La orele 10.00 în sala oglinzilor din Primăria Municipiului Vatra-Dornei, Avocatul Gheorghe Dragne (avocat titular în Baroul București din 2009) a susținut o preegere despre ,,eroarea judiciară’’ din ,,Cazul Anca’’, București 1977.

DSC03334

Cazul stârnește groaza și în prezent. Însă el devine cu atât mai odios cu cât  a fost urmat de o ancheta condusă voit în mod necorespunzător pentru a găsi  un inculpat/vinovat/criminal cât mai repede.

DSC03332

Prelegerea a fost urmată de proiecția filmului ,,Examen’’ în regia lui Titus Muntean. După film, în sala oglinzilor a urmat un eveniment  inedit: o cununie/nuntă. Probabil la nici un festival de film istoric nu a avut loc în direct o cununie civilă. După consumarea momentului festiv a urmat proiecția filmului ,,Binecuvântată fii închisoare’’ (România, 1994), în regia lui Nicolae Mărgineanu. Filmul impresioneză prin fiecare scenă a sa. Pelicula urmărește efectiv convertirea, redescoperirea sacrului de către un deținut. În film apar mai multe personaje care reușesc să se salveze în timpul detenției datorită credinței în Dumnezeu.

DSC03365

Producția cinematografică impresionează cu atât mai mult cu cât este reconstituirea unui fapt real. Deși este un film artistic el are la bază o carte. Iar dacă fiecare asemenea carte ar avea norocul să-și gasească regizorul său, atunci cinematografia din Romănia ar fi foarte bogată.

DSC03419

Conform programului a urmat cea de a doua prelegere din ziua de 15 august,  tot un  jurist dar de data aceasta un judecător: Judecător Cristi Danileț. Subiectul prezentat a fost transformarea justiției dina treia putere în stat în armă politică a partidului comunist în timpul regimul totalitar comunist. Desigur, acest lucru nu este o noutate însă de data aceasta avem o perspectivă din partea unui magistrat.

DSC03515

Dacă în timpul dimineții am primit o perspectivă din partea unui avocat asupra erorilor voite produse în sistemul juridic din România comunistă, după prânz am avut parte de o prezentare a unui judecător critic inclusiv la adresa actualului sistem din care face parte.

DSC03573

Poate anul viitor, la ediția viitoare ne vom bucura și de participarea unor procurori la fel de critici la adresa disfuncționalităților regimului/sistemului juridic ,,de atunci’’ și de acum…

DSC03377

Prelegerea Judecătorului Cristi Danileț a fost urmată de proiecția filmului ,,Marele jaf comunist’’, în regia lui Alexandru Solomon, film care a trezit curiozitate în special a partenerilor media participanți la festival.

DSC03659

După această proiecție, regizorul Guenter Czernetzky a susținut o prelegere despre martorii oculari ca documente vii. În timpul prezentării au fost proiectate fragmente din filmele ,,Stalingrad an der Donnau’’ și ,,Deutsche în Gulag’’ ambele în regia lui Guenter Czernetzky.

DSC03646

Discuțiile în sala oglinzilor s-au întins mult după orele 20.00 astfel încât participanții abia au avut timp să ajungă la timp pe Pârtia Veverița unde la orele 21.00 a început proiecția filmului ,,7 Cuvinte’’ (România, 2014) în regia lui Andrei Negoiță Zagorodnâi. Pe pârtie au fost prezenți în fiecare seară peste 100 de oameni care au venit – în ciuda temperaturilor scăzute, altitudine de 1000 m. – să vadă un film istoric, despre un caz de excepție din timpul regimului comunist din România: preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa. După două ore de film, spectatorii au avut ocazia de a-l asculta pe regizorul Andrei Negoiță Zagorodnâi care a ținut să vorbească mai mult despre subiectul filmului – Gheorghe Calciu Dumitreasa – și despre anii de ucenicie în domeniul cinematografiei petrecuți în Statele Unite ale Americii, perioadă în care l-a cunoscut și pe preotul în memoria căruia a realizat filmul ,,7 Cuvinte’’.

DSC03688

Ultimul film proiectat în ziua de 15 august, tot pe Pârtia Veverița, a fost ,,Demascarea’’ (România, 2011) în regia lui Alin Mureșan. Seara s-a încheiat la orele 01.30 dimineața. Practic eram deja – din punct de vedere calendaristic – în ziua de 16 august.

DSC03674

Până la acea oră au rămas spectatori pe pârtie. Este drept, nu tot peste 100, însă la final când ,,am stins lumina’’ am fost surprins că au îndurat frigul de afară pentru a asculta poveștile ,,actorilor’’ care ,,joacă’’ în ,,Demascarea.’’

DSC03677

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s