Munchen, 19 aprilie 2015

Munchen, 19 aprilie 2015. Stau într-un fel de Kneipe (o cârciumă, dar o cârciumă mai civilizată totuşi, un fel de cârciumă internaţională). În stânga mea doi spanioli, un el şi o ea. În dreapta, la masa de alături doi japonezi, cred. La fel, un el şi o ea. La masa din faţă tot un el şi o ea, dar de această dată doi băştinaşi, germani (sau austrieci). La masa mea, un român, adică eu însumi. Eu cu laptopul, nici nu ştiu el de ce naţionalitate o fi: japonez? american? german? În jurul meu este un adevărat spectacol. Fiecare are un stil diferite de a mânca. Spaniolii mai au puţin şi mănâncă de pe jos. Păcat că nu-i pot fotografia. Cred că s-ar supăra pe mine. Japonezii, în special ea, parcă vrea să se ia la întrecere cu spaniolii. Încerc să răsfoiesc ziarele cumpărate însă rumoarea din jur nu mă lăsa. La masa unde stau germanii este ceva mai multă ordine. Au terminat de mâncat şi acum se joacă pe telefon. Şi ei ca şi românii, se întâlnesc pentru a sta la masă cu ochii în telefon. Cel puţin japonezii nu fac asta. Au trecut doar câteva zile de la moartea lui Gunter Grass. Totuşi pentru aceşti turişti – oare sunt ei cu adevărat turişti? – acest lucru nu contează mai mult decât moartea puiului din propria farfurie. La o masă mai îndepărtată un cuplu de africani îşi vorbesc din ce în ce mai tare, ntr-o limbă pe care nu cred că am mai auzit-o până acum. Se pare că nici ea nu aude ce spune el, iar el nu mai înţelege ce spune ea şi astfel ridică totul. Şi ea ridică tonul. Ea-l poate acoperi. Îl acoperă şi pe spaniolul din stânga mea. Îl acoperă şi pe japonez. Mai are puţin şi ţine un discurs pentru urechile tuturor. Spaniolii au stil fascinant de a mânca, îmi amintesc de Guernica şi pictura lui Pablo Picasso… parcă i-ar fi bombardat cineva pe masă cu tot felul de mărunţişuri de ale gurii. Nu vreau să văd cum arată bucătăria lor. Cred că într-o bucătărie de la Tokyo după ultimul cutremur era mai multă ordine decât poate fi în bucătăria spaniolilor.

Aş vrea să-i pot imita. Să încep să împrăştii şi eu totul pe masă, să pun eventual şi pe scaune, să fac un adevărat dezastru. Însă nu pot. Der Spiegel a dedicat un articol foarte bun în amintirea/memoria lui Gunter Grass: Einer wie alle, keiner wie er (unul ca toţi, nimeni ca el). Articolul îmi ia şi pofta de mâncare. Este drept Der Spiegel având simpatii de stânga nu ar putea scrie ceva neplăcut despre un scriitor cu şi mai mari simpatii pentru stânga, socialism şi comunism chiar. Articolul elogiază activiattea lui Gunter Grass şi-l prezintă ca fiind cel mai mare scriitor pe care l-a dat Germania după 1945. Oare aşa a fost? Oare câţi alţi scriitori nu sunt încă cunoscuţi în Germania? Desigur mă refer la scriitori germani. În noua eră digitală este destul de greu să-i cunoşti pe toţi. Când intru într-o librărie germană îmi dau seama că ar trebui să citesc câte o carte pe zi, beletristică, numai pentru a fi la curent cu ceea ce înseamnă literatură. Mă întreb cât citeşte cu adevărat un critic literar? Gunter Grass împarte prima pagină a Ziarului Die Zeit cu o fotografie a cunoscutei Hillary Clinton care îşi încerca din nou norocul la Casa Albă. De data aceasta vrea să se întoarcă dar pe poziţia de preşedinte. Mă întreb, în această situaţia soţul său Bill se va numi primul domn? iar ea ce nume va purta? oare de ce cei de la Die Zeit nu s-au putut decide între Grass şi Clinton şi i-au pus pe amândoi pe aceiaşi pagină? Un scritor şi un om politic. Ce lucruri au aceştia în comun?

Spaniolii au plecat. Japonezii au plecat. Este timpul să plec şi eu. Termin de citit despre Gunter Grass. Despre Hilarry nu mai citesc nimic. De fapt, o sa-l citesc pe drum. Îmi termin prăjitura şi plec.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s