Klaus Iohannis văzut prin ”textele” intelectualilor din România I

images

Nu folosesc nici un fel de clişeu, precum ”100 de zile de mandat”, ”cu ocazia”, ”din punctul de vedere al” ci vreau să redau doar câteva observaţii ale unor persoane, pe care îi putem considera intelectuali, şi care au avut ceva de spus în ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis. Fac acest exerciţiu deoarece prin puterea minţii putem anticipa anumite lucruri, putem vedea în ce direcţie se îndreaptă societatea, dacă este bine sau nu; iar dacă nu se îndreaptă într-o direcţie bună să încercăm să o redresăm. Desigur acesta este un ideal, însă nimic nu ne împiedică să tindem spre acest ideal.

Aşadar, Klaus Iohannis văzut de intelectuali. Cum, de ce şi mai ales de către cine. Reiau începutul unui articol pe care l-am publicat în urmă cu aproximativ un an de zile (https://emiliandranca.wordpress.com/2014/05/24/klaus-iohanis-un-proiect-pentru-romania/). Se întâmpla să fiu invitat la Cluj-Napoca, pe 21 mai 2014 la un eveniment, unde am susţinut o prelegere chiar despre două idei enunţate de Klaus Iohannis. Totul se întâmpla în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European. Până atunci nimeni nu l-a luat în serios pe Klaus Iohannis ca fiind un posibil politician la nivel naţional. Desigur nimeni din afara PNL, deoarece liberalii îşi puneau mari speranţe în prezenţa lui Klaus Iohannis pe scena politica, purtând culorile şi numele Partidului National Liberal. De asemenea nimeni nu credea, de data aceasta nici din interiorul PNL, că primarul Sibiului va lua locul lui Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni. Probabil în momentul în care cei doi, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis îşi vor scrie/publica memoriile, şi mai ales dacă vor face un exerciţiu de sincerite, probabil se va elucida şi misterul de care este înconjurată retragerea benevola (sau nu) a lui Crin Antonescu.
Cu toate acestea eu am prezentat antunci la Cluj-Napoca aceste două idei ale lui Klaus Iohannis pe care ulterior le-am schiţat într-un articol numit ”Klaus Iohannis un proiect pentru România ”. Redau câteva rânduri de atunci:
”Miercuri, 21 mai 2014 am participat la Cluj Napoca, la un forum despre ” Inovaţie şi dezvoltare a mediului de afaceri clujean ” organizat în Aulă Magna a Facultăţii de Siinte Economice şi Gestiunea Afacerilor. În sala au fost prezente persoane din mediul de afaceri din Transilvania, reprezentanţi ai investitorilor precum Emerson şi Banca Transilvaniei, persoane din mediul juridic şi academic. Eu am fost invitat de organizatori pentru a spune câteva cuvinte despre economie politica şi tendinţele internaţionale a ceea ce se prefigurează a fi spaţiul liber de schimb economic constituit de S.U.A. şi Uniunea Europeană. Am acceptat bucuros invitaţia şi m-am reîntors la Cluj pentru a reîntâlni prieteni dragi, aflaţi printre organizatori dar şi printre spectatorii din sală.
În scurtul meu discurs am pus accentul pe două chestiuni esenţiale pentru dezvoltarea României. Revenit recent la Bucureşti în urma unui scurt sejur la Viena, am avut plăcerea de a participa în data de 16 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului la lansarea unui program/proiect economic de către primarul Sibiului, Klaus Iohanis. Am fost surprins încă odată de luciditatea şi fermitatea acestui politician român (atenţie, Klaus Iohanis nu este cetăţean german ci doar etnic german). Însă, atunci m-am întrebat ce cauta de fapt un asemenea om în mediul politic din România? La fel, mă întreb ce cauta unii în cultura sau în mediul afacerilor?

Astfel, am rugat auditoriul să se gândească foarte bine ce cauta de fapt la acest forum. Întrebarea este de ce merge cineva undeva? ce aşteptări şi ce dorinţe are? Pentru ce au venit în sală, pentru a schimba ceva sau pentru a rămâne la stadiul actual?

În cazul lui Klaus Iohanis, încă nu-mi este foarte clar şi nu-mi explic, cum poate un om care are liniştea oraşului Sibiu, linişte şi prosperitate pe toate planurile să se lanseze în viaţa politică la nivel naţional şi mai ales în capitala unde lucrurile sunt atât de complicate. Însă, după ce am urmărit cu atenţie programul său economic mi-am mai clarificat anumite lucruri.

În prelegerea mea am amintit două dimensiuni ale programului/proiectului lui Klaus Iohanis pentru România. Practic este vorba de un nou program de guvernare realizabil în cel puţin patru ani. Dincolo de indispensabila cota unică de impozitare de maxim 16%, primarul Sibiului a prezentat două soluţii pentru revigorarea economiei române. Pe de o parte, societatea romană nu poate fi revigorata în lipsa unei clase de mijloc puternice, ceea ce înseamnă 50% din populaţia României. Actualmente clasa de mijloc nu depăşeşte 20% (date realiste nu utopice!). Klaus Iohanis a propus susţinerea acestei clase prin reforme economice graţie cărora intreorinzatorii şi profesiile liberale, precum şi cei pe care-i putem numi generic ”gulerele albe” să ajungă la un procent de 50%. Acest lucru poate fi realizat în cel puţin patru ani. Pe de altă parte, Klaus Iohanis a propus că România să urce în topul World Economic Forum, unde, din punct de vedere al competitivităţii sale, România se afla pe locul 80 în lume. Dorinţă, idealul este de urca cu 20 de poziţii. Urmărind aceste lucruri mi-am amintit de proiectul primului ministru al României din perioada 2004-2008 care a propus că România să devină nu doar al şaptele stat din Uniunea Europeană ca suprafaţa ci şi ca economie. Astfel, cele două proiecte se suprapun (sau se identifica unul cu celalt) deoarece în topul realizat de World Economic Forum pe 2013, tari precum Vietnamul (poziţia 66), Slovenia, Polonia, Ungaria, Georgia, Armenia şi inclusiv Bulgaria au devansat ţara noastră. Pot să înţeleg că o economie şi ingeneral un stat precum Germania, Elveţia, Austria, Marea Britanie, Suedia, Olanda sunt şi vor fi mereu avangarda lumii contemporane. Însă nu pot să înţeleg şi mai ales nu pot să accept ca o economie şi un stat precum Ungaria, Slovenia, Slovacia şi mai ales Bulgaria să devanseze România. Aici este clar o lipsă de responsabilitate şi eficientă nu doar a mediului de afaceri, a economiei din România ci şi a clasei politice. Pe scurt, corupţia din politică şi implicit din administraţie sufoca un stat cu mult mai multe posibilităţi şi resurse economice decât Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia. Dacă privim doar la suprafat geografică, reusrse naturale şi demografie, România ar trebui să se afle de mult timp în faţa acestor state. Însă, clasa politica actuală împiedica efectiv societatea româna să se dezvolte.”

În acea perioadă nici unul dintre intelectualii pe care îi voi numi mai jos nu au abordat subectul Klaus Iohannis ca fiind unul de interes naţional. Totuşi ei au făcut-o, dar aproximativ jumătate de an mai târziu în timpul campaniei electorale pentru preşedenţia României şi mult mai accentuant după ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale.

Dacă am început aceast exerciţiu cu istorisirea întâmplării de Cluj, voi continua cu cineva tot de la Cluj: Adrian Papahagi. Deşi Papahagi a susţinut-o iniţial pe Monica Macovei pentru primul tur desfăşurat pe 2 noiembrie, după ce aceasta a luat doar aproximativ 5% din numărul voturilor exprimate, Papahagi l-a susţinut pentru turul doi pe Klaus Iohannis. Susţinerea lui Papahagi a fost mai degrabă manifestarea atitudinii sale împotriva guvernului consul de Victor Ponta şi implict împotriva persoanei lui Victor Ponta. De asemenea, susţinerea publică a lui Iohannis desfăşurata practic între 2 -16 noiembrie nu l-a împiedicat ulterior pe Papahagi să fie critic la adresa preşedintelui. Spre exemplu, pe 2 februarie 2015, Adrian Papahagi scria pe facebook pe pagina personală:

”Să fie clar: Klaus Iohannis a câștigat pe agenda noastră, a intelectualității reformiste.
Noi eram pe baricadele statului de drept pe când PNL nu era.
Noi eram de partea Occidentului pe când PNL tremura de frica Departamentului de stat.
Noi susțineam votul prin corespondență pe când PNL vota împotrivă.
Noi făceam proiectul Muzeului Comunismului pe când PNL se opunea.
Noi ceream criterii etice în partide pe când PNL era condus de alde Fenechiu, Vosganian și Chiuariu.
Am fost personal implicat în toate acestea, certându-mă o vară întreagă prin studiouri cu Gorghiu, Calimente, Pocora și alții nu pentru Băsescu, ci pentru principiile statului de drept și respectarea mecanismelor democratice. Ei o țineau lângă cu 7,4 milioane.
Am fost în Senat, alături de Teodor Baconschi, la moțiunea de cenzură în care peneliștii dezlănțuiți îl acuzau că vrea să fure voturi în diaspora.
Am co-redactat, alături de Mihail Neamţu, propunerea de Muzeu al Comunismului și am participat la lungi discuții cu Vladimir Tismăneanu, Ionuț Stanomir, Ana Blandiana etc.
Acestea fiind spuse, m-ar bucura că Președintele României să ducă la capăt ideile care atunci n-au prins. Sunt conștient că și ideile au nevoie de un timp de gestație în mentalul colectiv. Și că abia când prind în popor devin imperative și pentru politicieni. Când sute de mii de români s-au înghesuit la porțile ambasadelor, au înțeles toți, cu cutremur, de ce e nevoie de vot la distanță: nu ca să fure Baconschi la Paris, ci ca să nu poată fura Dragnea în Teleorman.”

De asemenea pe 23 februarie, pe aceiaşi pagina de facebook, Adrian Papahagi atrăgea atenţia publicului sau:

”L-am votat pe Klaus Iohannis în turul II, am ieșit de 4 ori în stradă împotriva lui Ponta între 2 și 16 noiembrie. Cu toate acestea, pregătesc alături de Monica Macovei alternativă de dreapta la PNL.
Datoria noastră este patriotică. Ați văzut eroziunea partidelor tradiționale corupte în Italia, după mani pulite, dar și în Grecia sau Franța de azi.
Esențial este ca locul gol să nu fie ocupat de partide extremiste, populiste, ca Syriza, Front Naţional sau Podemos, ci de partide democratice și reformiste precum încercăm noi să contruim.
Sper de asemenea ca dl. Iohannis să nu protejeze corupții din PNL, să fie garantul independenței DNA și SRI, iar acestea să lucreze imparțial pentru curățirea clasei politice. Ar fi sinistru să asistăm doar la o luptă între două tabere din politică și servicii.”

Însă el devine şi mai critic şi virulent, iar pe 3 martie scrie:

”Domnul Klaus Iohannis nu a fost făcut președinte de genială campanie a lui Mihalache și Gorghiu, nici de discuțiile lui Hellvig cu Coldea, deși politrucii poate cred asta.
Domnul Klaus Iohannis își datorează mandatul sutelor de mii de români care au mers la vot în diaspora, zecilor de mii care au ieșit în stradă la Cluj și în alte orașe, milioanelor care, revoltați de ticăloșia lui Ponta și motivați de mobilizarea tinerilor din țară și din diaspora, au ieșit la vot.
Domnul Klaus Iohannis are o imensă datorie față de aceste milioane de români din țară și din diaspora. Nu are dreptul să se dea bătut până când votul prin corespondență ȘI CEL ELECTRONIC nu vor fi votate în parlament.
Are obligația să își împingă partidul – PNL – de la spate, să creeze, ca Traian Băsescu, comisii parlamentare care să elaboreze reforma electorală, dacă guvernul și partidele nu se învrednicesc.”

Adrian Papahagi devine şi mai critic pe măsură ce societatea se confruntă cu diferite probleme şi aşteaptă o reacţie pe măsură a preşedintelui ales în persona lui Klaus Iohannis. Însă aceasta nu doar că întârzie să apară, dar ea este şi oarecum nesatisfăcătoare. Spre exemplu, pe 25 martie Adrian Papahagi scrie:

”Iohannis ăsta pe care l-am votat în noiembrie e în stare să aibă o poziție de om viu, sau se limitează la un cont de Facebook unde mai scrie din când în când Mihalache?
Ce naiba, am votat un președinte, sau am dat un like la pagina de Facebook a lui Mihalache numită Klaus Iohannis?”

Iar o zi mai tarziu, pe 26 martie:

”Președintele Klaus Iohannis și Prima Doamnă în vizită de stat în Regatul României, primiți de Majestatea Sa Radu I și Madam Duda.
În acest timp parlamentul penalilor se ștergea undeva cu voința milioanelor de români care în 16 noiembrie au votat împotriva ticăloșiei și i-au acordat un cec în alb misterios-taciturnului președinte.
Vineri, poporul real va coborî din nou în stradă pentru a-i reaminti Președintelui Facebook de ce l-a votat și lui Dr Plagy de ce nu-l va vota vreodată.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s