La moartea lui Günter Grass

800px-Willy_Brandt_Guenther_Grass

13 aprilie 2015, Lubeck, se stinge unul dintre cei mai mari scriitori pe care secolul XX i-a avut: Gunter Grass. Grass s-a născut în oraşul Danzig, la 16 octombrie 1927, actualul Gdansk din Polonia, iar această identitate multi-culturală a oraşului natal îşi va pune amprenta asupra întregii sale cariere de scriitor. La doar 17 ani este înrolat în armata germană. Germania condusă de naţional socialişti se afla la finele unui război din care nu avea cum să mai iasă învingătoare. Din aceste considerente, sau mai bine spus dintr-o acută disperare şi o nebunie nemaiîntâlnite a oamnilor, inclusiv adolescenţii au fost înrolaţi pe post pe soldaţi şi aruncaţi în liania I. Astfel, Grass face parte din 10. SS-Panzer-Division „Frundsberg“ der Waffen-SS . Mai târziu, în memoriile sale, Grass a spus că s-a înrolat de bună voie în armată fără a fi obligat de nimeni.
După cel de al Doilea Război Mondial, viitorul scriitor german a studiat la Acdemia de arte, Dusseldorf artele plastice, în special grafica. In 1954 se căsătoreşte pentru prima dată, iar de pe urma acestei căsătorii care va dura până în 1972 are patru copii. Căsnicia nu i se potriveşte dat fiind faptul că după divorţ – sau poate chiar şi înainte – în viaţa sa s-au perindat mai multe femei care au adus pe lume câte unul sau câte doi copii a căror tată a fost Gunter Grass. Cert este că în autobiografia sa, scriitorul numără/recunoaşte/îşi aminteşte de opt copii. După primul mariaj a urmat un al doilea, iar după al doilea o idilă consumată în India la finele anilor `80. Desigur Grass nu a fost prolific doar în acest domeniu, altfel nu am mai fi aflat de existenţa sa. În timpul primului mariaj a scris primul său roman, die Blechtrommel (Toba de tinichea). Este destul de relativă influenţa pe care a avut-o viaţa personală asupra operei lui Grass. Primul său roman l-a scris practic în timpul unui lung sejur la Paris, 1956-1957, iar asupra sa pot fi observate mai degrabă influenţele copilăriei sale decât a vieţii cotidiene pe care a cunoscut-o ulterior. În acelaşi timp Grass scrie piese de teatru, poezie şi libreturi pentru balet iar în planul artelor plastice are primele expoziţii la Berlin şi Stuttgart.
Din punct de vedere al activităţii politice, Grass a fost foarte apropiat de Willy Brandt şi după ce acesta a câştigat alegerile parlamentare şi implicit poziţia de cancelar al Republicii Federale Germane se aştepta chiar să primească un post de ministru. Însă aşteptările sale nu au fost confirmate. Grass a jucat doar un rol pe scna, în faţa camerelor de filmat, în faţa jurnaliştilor, un vector de imagine pozitiv pentru social-democraţii germani, însă nimic mai mult. Sfaturile, opiniile sale nu au fost luate în considerare şi mai ales nu a luat parte la discuţiile şi intrigile din spatele uşilor închise. Grass, pentru socialişti a fost ceea ce era scriitorul pentru Iosif Visarionovici Stalin, ”un inginer al sufletelor”. Totuşi, cum acest fiasco al angajamentului politic nu ar fi fost de ajuns, ”inginerul sufletelor” se înscrie în SPD în 1982. În timpul desfiinţării zidului Berlinului şi al reunificării Germaniei, Grass a participat la multiple reuniuni şi şedinţe ale SPD şi s-a pronunţat împotriva unificării. Dovadă a lipsei de viziune şi discernământ în politică? naivitate? îndoctrinare? manipulare? ce anume a stat la baza raţionamentului lui Grass va putea fi alfat parcurgând opera sa, iar inconturnabilă pentru acest subiect este Zwischen Deutschland und Deutschland (Între Germania şi Germania).
În 1999 Grass a primul Premiul Nobel, practic pentru întreaga sa operă literară. Unele dintre cărţile sale au fost traduse în cel puţin 10 limbi şi au făcut înconjurul pământului.
Voi mai aminti de Gunter Grass şi mai ales de cartiele sale. Însă pentru moment sunt bine venite aceste rânduri redate cu gândul de scrie pentru a nu uita, aşa cum îi plăcea lui Grass să spună, scrisul împotriva uitării: ”schreiben gegen das Vergessen.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s