Omul nou ca ritual de trecere dintre doua regimuri politice

DSC09491

*Acestea sunt câteva rânduri despre/din cadrul conferinţei pe care am susţinut-o sâmbătă, 28 martie la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Omul nou este mai mult decât un concept ideologic. Omul nou este un proiect şi un proces în sine. El nu trebuie identificat/confundat doar cu regimurile şi ideologiile totalitare. Probabil orice societate îşi propune crearea unui anumit tip de om ideal. Nu trebuie să excludem democraţiile occidentale din această ecuaţie. Aşa cum Revoluţia franceză a adus un nou arhetip de individ – liber şi eliberat de ceea ce însemna l`Ancien regime – tot aşa Războiul de secesiune american (1861-1865) a introdus un nou tip de om în S.U.A. un om liber, care trăieşte într-o societate liberă unde sclavia este interzisa (cel puţin teoretic). Iar exemplele pot continua. Desigur atât francezii cât şi americanii au încercat să transmită aceste arhetipuri umane şi celorlalte societăţi. Astfel omul nou francez de la finele secolului XVIII şi omul american de la finele secolului XIX, pot deveni produse de export mai ales dacă acest om nou este înconjurat şi de o aură glorioasă. Omul nou poate fi considerat şi un simbol, o oglindă a unei societăţi.

În studiul de faţă va fi prezentat proiectul omului nou ca ritual de trecere dinspre un anumit regim politic către un alt regim politic radical diferit. Astfel în prima parte, prin conceptul de ritual va fi evidenţiată latura religioasă a acestui proces/proiect. Am ales această dimensiune deoarece am încadrat acest proiect al omului nou în dezbaterea asupra ideologiei şi în special asupra noilor concepte şi analize asupra ideologiilor politice apărute în România după 1989. Unul dintre aceste ‘’noi’’ concepte este acela de religii politice. Folosit cu precădere de filosofi precum Raymond Aron şi Eric Voegelin în occident, el este aproape necunoscut în spaţiul românesc. În a doua parte a studiul de faţă ne vom raporta în special la ultimul filosof menţionat şi vom lua ca reper lucrarea sa Die politische Religionen (1938), Religiile politice, publicată în România abia în 2011. În Religiile politice, Voegelin propune o anumită structură cuaternară a fiinţei umane, aceasta fiind deschisă spre ceea ce înseamnă om, societate, univers şi Dumnezeu. Dacă privim această structură cuaternară asemenea unei piramide, atunci în vârful său îl găsim pe Dumnezeu, mai jos universul, mai jos societatea, iar la baza sa omul. În ceea ce priveşte proiectul omului nou în regimurile totalitare, vom observa că acest om nou se raportează cât mai puţin posibil la ceea ce constituie vârful piramidei, metafizica, transcendentalul, Dumnezeu. Această problemă va fi prezentată în ultima parte a prezentului studiu. Desigur, interogaţia primară/centrală care a iniţiat studiul de faţă şi întregul demers cognitiv vizează reuşita/eşecul acestui proiect : a fost creat un om nou în comunism?

În realitate proiectul unui om nou, iniţiat de puterea politică nu este dedicat societăţii. În această relaţie puterea politică – societate, prin prisma omului nou, puterea politică nu face ceva anume pentru masele umane, ci dimpotrivă, cere ceva de la masele umane, mai exact cere ceva de la fiecare individ în parte. Puterea politică pretinde o schimbare radicală care nu începe la nivelul macro-social, cu masele ci la nivel micro-social cu fiecare individ în parte. Aşadar omul nou înseamnă o mutaţie atât la nivel individual cât şi la nivel social. Tentativa de creare a unui om nou de către diferite regimuri totalitare a constituit o etapă esenţială în contextul consolidării unui asemenea regim politic. Omul nou ca idee şi concept precede apariţia regimurilor totalitare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s