Ce a fost şi ce va fi

Scriu din nou câteva rânduri despre patrimoniul nostru arhitectural. De această dată reamintesc de ceea ce avem – sau mai bine spus ceea ce am avut – şi mă întreb cu ce vom mai rămâne? Citesc în presă că una dintre cele mai frumoase clădiri din România, în speţă cazinoul din Constanţa urmează a fi renovat. Nu vom şti cum va arăta după aceata ”renovare”… De asemenea cazinoul din Vatră Dornei a fost închiriat de Arhiepiscopia Sucevei şi Radautilor unei societăţi comerciale pentru o perioadă de 49 de ani. Nu înţeleg nimic din ceea ce face Arhiepiscopia, acest proprietar turbulent al unor clădiri de o valoare inestimabilă pe care nu are capacitatea nici măcar de a le proteja. A se vedea numai ce s-a întâmplat cu Seminarul teologic din Suceava la începutul acestui an.

Am ilustrat aceste rânduri cu o fotografie din interiorul cazinoului din Sinaia, singurul care a mai rmas întreg din toate cele trei clădiri laice – monumente istorice – pe care le-am amintit. Sursa fotografiei este:

http://www.wall-street.ro/special/cladiri-emblema-ale-romaniei/178755/o-vizita-in-trecut-la-cazinoul-sinaia-locul-placerii-in-care-regel-carol-i-aduna-in-fiecare-seara-700-de-persoane.html?utm_id=alert-178755&utm_source=Alert&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletters&utm_content=O%20vizita%20in%20trecut%20la%20Cazinoul%20Sinaia.%20Regele%20Carol%20I%20aduna%20aici%20700%20de%20persoane%20in%20fiecare%20seara

Felicitari autoarei pentru articol!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s