Să dizolvăm acest Parlament

Am cel puţin două argumente solide pentru care actualul Parlament trebuie să dispară. În practică, orice poată găsi suficiente motive/argumente pentru a dizolva acest Parlament.

În primul rând îmi aduc aminte că în timpul alegerilor din 2012, toate partidele care s-au înscris în cursa alegerilor pentru puterea legislativă au abordat tema unei noi constituţii precum şi tema regionalizării implict a descentralizării. Ei bine, au trecut deja doi ani, la guvernare s-au perindat deja trei mari coaliţii formate, fiecare, din cel puţin patru partide. Ulterior au mai apărut alte trei partide parlamentare, PLR, PMP şi noul PNL. Din totalul partidelor din Parlament cel puţin 6 dintre ele au făcut parte dintr-un guvern din totalul celor trei care au existat în acest interval (2012-2014). Aceste coaliţii, implict aceste partide şi parlamentarii lor nu au reuşit să desăvârşească nici unul dintre cele două mari proiecte: o noue constituţie şi descentralizarea. Deşi s-a discutat mult despre aceste chestiuni – poate prea mult – parlamentarii care au susţinut prin votul lor toate cele trei guverne, implicit actualul au demostrat, ori că au fost păcăliţi de puterea executivă ori că au acordat încredere cu deplina lor conştiinţa unor hoţi la drumul mare care doar i-a purtat cu vorba. Nici unul dintre cele două cazuri nu poate fi scuzabil. Astfel, Parlamentul, în actuala sa formă şi-a dovedit ineficienta.

Al doilea argument continuă ideea prezentată mai sus. Un Parlament supra ponderal, de peste 500 de membrii – deputaţi şi senatori – dintre care unii, dacă nu majoritatea au deja dosare penale, se dovedeşte a fi ineficient. În doi ani de zile, din 2012, nu s-a intamlat nimic bun pentru România. Nici un proiect de mare anvergură nu a fost îndeplinit. Statul român nu a intrat în spaţiul Schengen, nu se bucură de o mai mare credibiliate în Occident, nu a atras mari investitori străini, nu a reformat nimic, nu s-a realizat nimic. Personal nu mă simt reprezentat de acest Parlament, inclusiv celor caraora le-am acordat votul în 2012 îmi dau mult de gândit dacă-l mai merită şi a doua oară. În final, înclin să cred că acest parlament este o reprezentare artificială a actualei societăţi române el fiind ales în majoritatea sa de pensionari, prea puţini tineri, prea puţini reprezentanţi ai clasei de mijloc şi prea mulţi activişti de partid.

Ce e de făcut ? (vorba unui anarhist rus !) În primul rând este nevoie de o nouă (relativă) majoritate. Această majoritate poate demite guvernul prin moţiune de cenzură. După demiterea guvernului, preşedintele desemnează un alt om politic în persoana posibilului viitor prim-ministru. Acest posibil prim-ministru formează un nou cabinet şi se prezintă în Parlament pentru a primi votul de încredere. Parlamentul nu i-l acordă, iar de aici se declanşează următorul proces : începe să curgă termenul de 60 de zile, perioadă în care dacă nici un cabinet, indiferent de culoarea sa politică nu primeşte votul de încredere, atunci preşedintele poate dizolva Parlamentul şi poate determina desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate. Teoretic vorbind, acest lucru ar fi posibil în lunile februarie-martie ale anului 2015, urmând ca alegerile anticipate să aibă loc în luna aprilie sau mai 2015. Până atunci va fi necesară elborarea unei noi legislaţii electorale care să desfiinţeze acest abominabil uninominal ce a permis intrarea în Parlament a prea multor nulităţi din punct de vedere al capacităţilor intelectuale, politice şi manageriale. De asemenea o lege care să reducă numărul parlamentarilor, să determine existenţa unui legislativ mult mai suplu şi mult mai dinamic. Nu în ultimul rând, coborâtă acea cotă inutilă de 5% impusă formaţiunilor politice pentru a intra în Parlament. Este una dintre cele mai mari cote existente în Europa iar ea a permis mereu unor partide mamut să-şi formeze relative majorităţi şi pe procentele luate de micile partide care nu au trecut acest prag din varii motive. Discuţia poate continua.

08.12.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s