Viitorul ministru de externe al României

Este cât se poate de evident faptul că actualul guvern de centru-stânga nu va mai rezista mult timp iar astfel îi va fi luat locul cât de curând de o nouă echipă de centru-dreapta. În acest nou context se impune o schimbare radicală şi la Ministerul Afacerilor Externe. Idiferent dacă prim-ministru va fi Monica Macovei, Cătălin Predoiu sau Răzvan Mihai Ungureanu, guverul va avea nevoie de oameni din afara scenei politice, din afara partidelor, însă oameni foarte bine pregătiţi, specialişti, care au confirmat titlurile şi diplomele lor printr-o lungă activitate practică.

Aşadar,la Ministerul Afecerilor Externe se impue o personalitate care cunoaşte foarte bine nu doar domeniul de activitate al acestui minister dar şi evoluţia sa din interior. Persoana la care mă gândesc în acest moment, în primul rând, este Bogdan Aurescu. În 2009, Bogdan Aurescu a reuşit să câştige pentru România în detrimentul Ukrainei la Curtea Internaţională de Justiţie un dosar ce avea ca principal litigiu platoul continental al Marii Negre şi implicit bogate resure de gaze naturale şi petrol. În 2009 eram încă la liceu la Cluj-Napoca şi nu auzisem niciodată de Aurescu, însă atunci ziarul Adevărul i-a dedicat câteva articole bune care m-au determinat să-l urmăresc pe profesor şi în anii următori cu alte dosare precum negocierea cu Statele Unite ale Americii pentru scutul anti-racheta dar şi negocierea cu Serbia pentru minoritatea romană de la sud de Dunăre. În plus, Bogdan Aurescu, dincolo de calitatea sa de diplomat şi secretar de stat este şi profesor de drept internaţional la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Cred că toate aceste calităţi (studii în drept şi istorie cu un doctorat în drept internaţional) îl recomandă pentru conducerea viitorului Minister al Afacerilor Externe. În plus, tot ceea ce ţine de personalitatea sa îl face chiar dezirabil. Desigur, m-am indignat în 2012 când am aflat că un huligat l-a atacat în Facultatea de Drept unde preda; însă atunci m-a surprins mult mai mult fapul că profesorul circula cu mijloace de transport în comun sau pe jos, fără nici un fel de gardă de corp, şofer, sau alte privilegii ale celor care s-au perindat până acum prin MAE. Evident aceasta este o dovadă de curaj şi în acelaşi timp de bun simţ. Ambele sunt indispensabile unui ministru. Ambele lipsesc cu desăvârşire actualului guvern, în special prim-ministrului precum şi ultimilor săi miniştrii ai afacerilor externe. Fapt ce nu ne face deloc cinste, nouă, romanilor ca naţiune văzuţi de o lume întreagă cum ne-am strâns în faţa ambasadelor şi consulatelor pentru a ne alege preşedintele. Cozi asemănătoare celor dinainte de 1989 când lumea aştepta o zi întreagă pentru o bucată de pâine sau o sticlă de lapte.

Dacă nu ar fi Bogdan Aurescu, aş menţiona numele lui Mihai Răzvan Ungureanu respectiv al lui Radu Carp, amândoi profesori universitari, amândoi specialişti în domeniul afacerilor externe şi cunoscuţi pentru opţiunile şi orientările lor pro-occidentale.

Emilian Dranca

Bucuresi, 20.11.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s