Să-i mulţumim lui Crin Antonescu

Nu există nici o îndoială că o parte din succesul lui Klaus Iohannis este datorat omului politic Crin Antonescu. Acesta din urmă a mers în 2009 la Sibiu şi i-a propus lui Iohannis să fie prim-ministru. Tot Antonscu l-a adus astfel pe primarul Sibiului pe scena politică naţională, formând atunci o alianţă politică puternică care-l susţinea pe Iohannis pentru un mandat de prim-ministru. Proiectul a eşuat, însă PNL a reuşit să-l convingă pe Iohannis să se înscrie în partid. Astfel în iarna anului 2013, printr-o derogare de la statut, Crin Antonescu l-a propus într-un congres extraordinar pe Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-vice-presedinte PNL. Nimeni nu l-a putut refuza (cu o excepţie: C. P. Tariceanu…). Un an mai târziu, Crin Antonescu a revenit cu propunerea ca Iohannnis să intre în guvern, de această dată cu funcţia de ministru de interne, respectiv prim-vice-prim-ministru. Nimeni nu l-a putut refuza, cu o singură excepţie desigur: PSD.

Socialiştilor le-a fost efectiv frică de ascensiunea PNL cu ajutorul lui Iohannis. Atunci, după refuzul socialiştilor, Crin Antonescu a decis că mai bine se retrage de la guvernare decât să-şi retragă propunerea/decizia de a-l susţine de Iohannis. Această decizie a fost urmată de demisia sa de la şefia Senatului şi implicit de la şefia Partidului după alegerile pentru Parlamentul Uniunii Europene din luna mai. Surpriza colosală pentru clasa politică a fost retragerea lui Antonescu din cursă pentru cotroceni. Practic, cel care avea cele mai multe şanse de a ajunge preşedintele României renunţa la aşa ceva – parcă scârbit de ceea ce se întâmpla la Bucureşti între diferite instituţii ale statului şi partide politice. Atunci am scris că doar un adevărat om politic poate face aşa ceva şi că Antonescu dă o replică dură, morală, celor care se agăţă prin toate mijloacele legale şi ilegale de puterea politică, în speţă C.P. Tariceanu şi V.V. Ponta (https://emiliandranca.wordpress.com/2014/05/31/un-gest-unic-pe-scena-politica-din-romania/ ).

În cascada evenimentelor care au urmat un lucru a devenit evident: Klaus Iohannis este cel mai bun candidat pe care partidele de centru-dreapta din România îl pot avea pentru alegerile prezidenţiale. Acest fapt este dovedit/atestat prin rezultatul din 16 noiembrie 2014. Acest rezultat nu ar fi fost posibil fără aportul incontestabil voit/nevoit al lui Crin Antonescu. Din aceste considerente îi putem mulţumi celui care a condus în mod indirect un partid spre această victorie istorică.

Emilian Dranca

18.11.2014 Bucureşti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s