Diktatur und Demokratie

DSCF7383

Cu Barbara Stamm, Prasidentin des Bayerischen Landtags, Munchen

În Germania, din nord până în sud şi din est până în vest societatea sărbătoreşte 25 de ani de la căderea regimului comunist şi implicit dispariţia DDR. În România nu am observat un asemenea entuziasm. Lumea este mult prea preocupată cu actuala campanie politică sau cu treburi mult mai urgente decât cu memorarea şi comemorarea unor evenimente care au cauzat sau determinat existenţa societăţii actuale. Pe marele bulevarde din principalele oraşe germane au fost postate afişe şi anunţuri care amintesc de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani respectiv evenimentele care sunt dedicate memoriei acestui moment istoric: dispariţia zidului Berlinului şi implict al ”cortinei de fier” ( W. Churchill).

Pe 21 octombrie am fost invitat la un eveniment la Bundestagul Landului Bayer (Parlamentul Bavariei). Acolo a avut loc o conferinţă despre căderea regimului comunist în Republica Democrată Germană în urmă cu 25 de ani dar şi despre ceea ce înseamnă democraţie şi ceea ce au însemnat regimurile totalitare/dictatoriale în Europa. La eveniment au participat mai mulţi profesori universitari – Prof. Dr. Adreas Wirsching, Rainer Eppelmann – şi mai mulţi demnitari din Bavaria printre care şi preşedintele Bundestagului Bavariei, Barbare Stamm. Desigur că se ridică întrebarea de ce în România Parlamentul nu organizează aşa ceva? Încerc să compar cele două instituţii prin persoanele care le conduc. Budestagul Bavariei este condus de o femeie aflată aproape de onorabila vârsta a septogenarilor. Pe 29 octombrie 2014 Barbara Stamm va împlini 70 de ani. De profesie educatoare, mama a trei copii, a intrat în politică (CSU) în 1969, deci în urmă cu 44 de ani. În România, atenţie Parlamentul României – deci o instituţie naţională cu mult mai multe cometente, atribuţii şi implict fonduri – este condus de un pionier, atât la propriu cât şi la figurat, în viaţa politică. Desigur asta în comparaţie cu omologul sau bavarez. Valeriu Zgonea, născut în 1967, liceul terminat la Craiova, cu Facultatea de Construcţii în Bucureşti şi-a propus să devină din şoim al patriei un adevărat reprezentant al clasei munictoare prin cel mai de seamă reprezentant al său: inginerul… Nu şi-a desăvârşit planurile în totalitate deoarece în 1996, nu poate rezista tentaţiei şi intră în cel mai odios pardit de pe scena politică din România: PDSR. Aşadar, de 18 ani d-l. Zgonea este cu acte membru al partidului ”rosu”. Cum ar putea un asemenea ”lider” să organizeze evenimnete dedicate memoriei victimelor comunismului şi barbariei totalitarismului? Nu ar prea putea, deoarece ar trebui să trimită referinţe la cei care au trecut din PCR în actualul PSD şi sunt colegi cu dumnealui. Misiune imposibilă!

Aşadar, ceea ce în Germania este un motiv de sărbătoare, căderea comunismului, în România rămâne un eveniment prea puţin semnificativ pentru societatea actuală. Poate astfel se şi explică succesul real al fostlor nomenclaturişti care au reuşit să rămână în aceleaşi poziţii. Prezenţa acestor foşti/actuali nomenclaturişti, activişti de partid determină/provoacă dezintereseul şi indiferenţa tocmai acelora în puterea cărora stă posibilitatea schimbării: tinerii. Evident nu este vorba doar de schimbare politică ci de modul în care te raportezi la societate şi la ceilalţi oameni. O responsabilizare mai mare şi în acelaşi timp o deschidere mai mare spre adevăratele valori – unele promovate în statele din vestul Europei, altele prea puţin cunoscute şi sutinute în statele din Estul -Europei. România încă mai pendulează pe harta geopolitică între ceea ce este azi dictatura – modelul post-sovietic al Rusiei – şi democraţia – modelul statelor membre Uniunii Europene.

Emilian Dranca

Munchen, 21 octombrie 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s