Saxonii din Bucovina

302600_224307840963947_1215511555_n

Primaria din Vatra-Dornei ridicata de austrieci la finele secolului XX

Termenul de ‘’saxoni’’ pentru provincia Bucovina poate fi considerat a fi impropriu, datorită faptului că etnicii germani care au fost colonizaţi aici nu au venit din actualul land Sachsen. Însă nici saxonii, saşii din Transilvania nu au venit de acolo şi totuşi ei sunt denumiţi drept saxoni sau saşi. Astfel, cu îngăduinţa cititorilor vom folosi termenul generic de saxoni pentru toţi germanii din această zonă. În anul 1930 Bucovina avea o populaţie de 853 000 de locuitori dintre care 379 691 erau români, 256515 ukrainieni (ruteni) 75 533 de germani, 92 492 evrei (marea lor majoritate erau tot germani) şi o sumă de 48 778 unde îi găsim pe polonezi, maghiari, slovaci, lipoveni, armeni şi ţigani. După marea emigrarea a germanilor din 1940-1941, în anul 1941 mai găsim doar 7295 de etnici germani.[1] Desigur germanii au început să emigreze imediat după primul Război Mondial, spre exemplu aproape toţi profesorii de la Universitatea Franz-Jeseph din Cernăuţi au părăsit Bucovina – integrată în 1918 în Regatul România – pentru alte oraşe şi alte universităţi germane.[2]

În anul 1775 în Suceava existau aproximativ 200 de case şi o populaţie de 25.000 de locuitori.[3] La un simplu calcul observăm că cei 25.000 de localnici nu puteau locui în cele 200 de case. Astfel, se poate presupune că marea majoritate locuiau în bordeie şi altfel de locuinţe care pentru ochiul călătorului german nu exprimau deloc condiţia de casă. În 1775 în acest târg/oraş de graniţa între Bucovina şi Moldova existau doar câteva familii germane. Populaţia sa fiind formată din români, greci, armeni, evrei, ţigani şi turci. Foarte interesant este faptul că centrul civic şi comercial oraşului aşa cum se prezentă el în perioada interbelică – distrus ulterior în proporţie de 90% de regimul comunist – a fost ridicat de administraţia austriacă şi de meşteşugari şi comercianţi evrei de etnie germană. Însă Suceava nu a fost singurul caz de acest fel în Bucovina. Practic, în 1775 când austriecii au pus stăpânire pe această zonă, aici nu exista nici un oraş ci doar târguri şi sate. Cernautiul, cel mai mare oraş din Bucovina interbelică a avut un centru civic impunător doar după 1875 – anul construcitie universităţii – asemnea alte oraşe precum Rădăuţi, Gura-Humorului, Campu-Lung şi Vatra Dornei. În cazul zonei Donrnelor, austriecii au descoperit aici izvoarele termale şi izvoarele minerale. Astfel, acutualul municipiu Vatra-Dornei, cunoscută mai mult ca staţiune balneaoclimaterica şi staţiune pentru sporturile de iarnă, a fost transformat dintr-un simplu târg ţărănesc într-o adevărată staţiune datorită devotamentului şi hărniciei primarului Vasile Deac şi al sprijinului direct al autorităţilor austriece şi al investitorilor germani.

Va continua…

Emilian Dranca

14.10.2014

[1] Rudolf Wagner, Die Umsiedlung der Deutschen aus der Bukowina, in Franz Lang (Herausgegeber), Buchenland Hundertfunfzig Jahre Deutschtum in der Bukowina, Verlag des Sudostdeutschen Kulturwerks, Munchen, 1961, p. 509.

[2] Cei care nu au plecat au decedat la scurt timp dupa primul Razboi Mondial, spre Eugen Erlich, fost rector al universitatii.

[3] Ceausu Mihai Stefan, Locul si rolul populatiei germane in viata economic-sociala a oraselor din Bucovina (Sfarsitul secolului al XVIII-lea – secolul al XIX – lea), in Analele Universitatii Stefan cel Mare, volum I, Suceava, 1995, p. 100-111

Advertisements

One thought on “Saxonii din Bucovina

  1. Ralf Weber says:

    N-as numi emigrare ceea ce s-a intamplat cu germanii din Bucovina in 40-41. Nu vorbim in cazul acesta de ceva benevol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s