Fenomenul Piteşti III

Vila Florica, locul unde profesorul Florin Muller a sustinut prelegerea despre ideologie

Cu aceste rânduri voi încheia seria articolelor despre Fenomeul Piteşti. Asta nu înseamnă că nu va mai exista nimic de spus despre Piteşti sau despre şcoală de vară de acolo. În plus nu este orice încheiere, ea oferă o anumită continuitate dată atât de fenomenul istoric în sine cât şi Centrul de Studii în Istorie Contemporană.

De data aceasta mă voi referi strict la prelegerea unuia dintre invitaţii şcolii de vară desfăşurată între 21-25 iulie, anul acesta la Piteşti: Florin Muller. Profesorul a vorbit în prelegerea sa despre ideologia comunistă. Înainte de a-l asculta, mă gândeam că tot regimul comunist din România, în aploarea tragediei sale, nu ar putea fi egalat de nici o piesă de teatru. Căutam în arta dramaturgiei exemple de mari opere care să acopere cu exactitate toate dimensiunile vieţii umane, dat fiind faptul că un regim totalitar, aşa cum îi spune şi numele, înglobează totul şi încearcă să schimbe tot ceea ce există (mă întreba dacă fauna şi flora au rămas cu adevărat neatinse de una dintre internaţionalele comuniste sau de vreun concres al partidului… ). Florin Muller a considerat că ideologia comunistă este o contestare a tradiţiilor şi cutumelor. Această ideologie este o genealogie intelectuală similară cu cea a fascismului, însă cu repere mult mai concrete în spaţiu şi timp. Să ne gândim doar la fondatorul ideii de contract social: J. Jaques Rousseau. Din punctul de vedere a profesorului Muller, comunismul s-a basat pe o ideologie a modernităţii şi împotriva modernităţii în acelaşi timp. În interriorul său a avut şi un fond moralizator. De altfel, această dimensiune moralizatoare, o restructurare a cutumelor şi obiceiurilor a determinat unii istorici şi filosofi să compare ideologia totalitară cu o religie, iar ştiinţa politică a introdus în studiile sale un nou concept: religii politice ( a se vedea cee au scris Eric Voegelin, Raymond Aron, Hannah Arendt). Practic în comunism omul îşi găseşte apartenenţa la comunitate în virtutea unor altor ”valori”. Comunismul a fost o nouă rânduire – în raport cu societate interbelică în România – prin violenţă şi o variantă de reconciliere cu clasă muncitoare. Gândirea lui Stalin era extrem de simplistă , forjată în timpul studiilor sale la seminarul ortodox în termeni polari şi vindicativi. Ideologia, nu doar cea comunistă, este o gnoză, un fel de cunoaştere absolută ce înglobează sistemele de gândire, un fel de filosofie a filosofiei în opinia profsorului Florin Muller.

Datorită faptul că am amintit de continuitate – nu doar continuitatea unei ideologii în spaţiu şi timp – ci şi continuitatea actului cultural, trebuie amintit şi un alt eveniment organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană. Evenimentul ce urmează este dedicat nu doar specialiştilor în istorie ci şi celor pasionaţi de istorie, celorar care sunt interesaţi de acest domeniu şi de trecutul mai mult sau mai puţin recent, ueori, poate prea recent… Astfel, marţi, 16 septembrie, de la ora 18, se va discuta despre destinul României în timpul celui de-al doilea Război Mondial, la Hotelul Howard Johnson, în sala Iridium Grand Ballroom (Calea Dorobanţilor nr. 5-7). Moderatorul Sorin Lavric îi va avea ca invitaţi pe Filip-Lucian Iorga (istoric, publicist), Vadim Guzun (istoric, diplomat), Mioara Anton (istoric) şi Alesandru Duţu (istoric militar). Prietenii istorii şi pritenii Centrului de Studii în Istorie Contemporană sunt aşteptaţi la dezbatere. Ideologii, fie ei comunişti, fascişti, liberali sau democati, în general oamenni foarte şcoliţi, sunt bine veniţi la rândul lor.

Emilian Dranca

Bucureşti, 14.09.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s