La hotarele NATO

La hotarele NATO

 

Recent cineva mă întreba care sunt implicaţiile posibile ale conflictului din Ucraina pentru viitorul Republicii Moldova? Ultimul sumit al NATO, poate cel mai important din ultimii 10 ani, desfăşurat recent în Ţara Galilor îmi aminteşte de răspunsul pe care l-am dat atunci. Ba mai mult, mă încredinţează să cred că nu m-am înşelat în privinţa alianţei şi cu atât mai puţin în privinţa hotarelor sale.

 

Actuala situaţie din Ukraina va determina schimbarea statutului Republicii Moldova în cadrul politicilor externe ale unor state precum România, Germania, Statele Unite şi implicit Uniunea Europeană. Pe de o parte, datorită mesajelor de susţinere al preşedintelui Poroschcenko trimise de oficialii de la Chişinău, Republica Moldova a pierdut unul dintre partenerii săi economici : Rusia. Pe de altă parte, datorită aceloraşi meaje precum şi a poziţiei sale geopolitice, Republica Moldova a primit un ajutor concret din partea Uniunii Europene şi anume facilitarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, asemenea Ukrainei şi Giorgiei. Desigur, această repoziţionare strategică a Republicii Moldova determină o nouă analiză din partea statelor membre NATO precum şi a celor state membre UE. România are această dublă calitate de membru atât NATO cât şi UE. Dată fiind şi poziţia de vecinătate dintre România şi Republica Moldova, putem considera că între teatrul de război civil din Ukraina şi primele baze NATO din imediata apropiere, Moldova constituie un teritoriu important din punct de vedere militar cât şi din punct de vedere politic. Din punct de vedere militar deoarece cine controlează această zonă controlează practic o parte din frontiera de est al UE şi implicit al NATO. Din punct de vedere politic deoarece o asemenea extindere teritorială determină/favorizează o anumită presiune folosită în negocierile politice, economice, etc. Probabil, NATO va considera necesară o reînarmare şi o fortificare a frontierelor sale şi implicit a membrilor săi. Desigur acest proces înseamnă costuri destul de mari şi poate o viitoare criză economică cauzată de aceste investiţii precum şi de aceste divergenţe între state care nu favorizează deloc dezvoltarea economică. De partea cealaltă, atât Ukraina cât şi Republica Moldova în lipsa unor ajutoare economice consistente din partea occidentului vor rămâne în continuare în sfera de influenţă a Rusiei.

Însă, în orice fel se vor desfăşura evenimentele din Ukraina şi Republica Moldova, aceasta este o perioadă în care relaţiile dintre membrii NATO şi UE vor deveni şi mai strânse şi mai puternice. Republica Moldova nu este călcâiul lui Ahile pentru Uniunea Europeană sau pentru NATO.

Emilian Dranca

07.09.2014 Bucuresti

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s