Sever Voinescu, între tânăra generaţie şi seniori

 

 

Ivitat ca lector la Festivalul de film istoric de la Râşnov, Sever Voinescu a vorbit despre omul politic Ronald Regan, ascensiunea sa politică, influenţa pe care a avut-o în lume precum şi relaţia cu Gorbaciov. Dinamica relaţiei dintre Regan şi Gorbaciov este impresionantă. Odată, intalninduse într-un grup foarte restrâns, au discutat despre distrugerea armelor nucleare într-o perioadă de maxim 10 ani. Această discuţie a susrprins pe toată lumea, dat fiind faptul că nimeni nu avea încredere în partea adversă. Sever Voinescu a povestit şi bancurile pe care preşedintele american le schimba cu Gorbaciov. Astfel, Regan îi spunea moscovitului că marxiştii sunt cei care-l citesc pe Marx iar antimarxiştii sunt cei care-l înţeleg pe Marx. Dacă pentru început Gorbaciov nu gusta glumele americanului, treptat a început să agreeze bancurile pe care le auzea. Astfel Regan îi povestea moscovitului despre modul în care sovieticii cumpărau o maşină, când cineva mergea să depună banii pentru automobil i se spunea ”vino peste cinci ani, pe 20 mai” (spre exemplu), iar persoana în cauză întrebă dimineaţă sau seară? funcţionarul puţin nedumerit îl întreabă la rândul său ”de ce?” iar viitorul proprietar răspundea că vrea să ştie deoarece tot peste cinci ani, pe 20 mai soseşte instalatorul…

Regan a ajuns într-o funcţie importantă la o vârstă destul de înaintată. E mai bine ca o societate să fie condusă de un vârstnic sau de un om mult mai tânăr şi mai energic? Sever Voinescu a încercat să transmită publicului auditor ideea că totuşi este mai bine ca o societate să fie condusă de vârstnici, iar cei tineri să nu râvnească la locurile pe care le ocupă deja ‘’cei mari’’. Aceast exerciţiu asemănător unei carmen necessarium (lecţie obligatorie) m-a lăsat rece. I-am spus lui Sever Voinescu că această opinie cu siguranţă nu este împărtăşită de austrieci care au un ministru al afacerilor externe în vârstă de 27 de ani (Sebastian Kurz), iar în plus cetăţenii Austriei au dreptul de vot de la 16 ani. De altfel nu cred că italienii precum şi francezii împărtăşesc această opinie, dat fiind faptul că au acordat încredere unor prim-miniştrii care abia au trecut de 40 de ani, iar exemplele pot continua. Nu cred că ne aflăm într-o societate gentilică unde fiecare trebuie să aştepte să albească sau să chelească pentru a putea ridica mâna şi să spună ceva. Nu cred nici că lumea este împărţită într-un fel de comiţii, curiata, centuriata, concilium plebis şi comiţia tributa, iar cei aflaţi într-una dintre aceste comiitii cu greu poat răzbi într-o altă. De asemenea nu cred că opiniile celor care privesc lumea dintr-o falsă paradigmă şi anume aceea a rivalităţii dintre generaţii este tocmai cea mai potrivită ; ea fiind foarte bine redată sub forma cine este cel mai deştept dintre găină şi ou ?

Cred că lumea secolului XXI se bazează pe consens, pe acord, pe discuţie, dezbatere şi negociere pe baza unor princiipii şi valori liber exprimate. Nu cred într-o lume care-şi claustrează tinerii într-o colivie artificila pe baza fragilităţii aptitudinilor lor şi a lipsei de experienţă. De asemenea nu cred în acea lume care-şi marginalizeza până la ostracizare bătrânii acuzându-i de ramolire şi scleroză. Cred într-o lume unde există spiritul de competitivitate şi mai ales spiritul de echipă ; cred într-o lume unde fiecare este apreciat/calificat pentru ceea ce ştie şi ceea ce poate să facă nu pentru ceea ce nu ştie şi nu este capabil să facă.

Pentru Regan nu exsita mare comunicator ci om care spune lucruri mari. Un celebru prim-ministru britanic a reuşit să redea asta într-o metaforă mult mai reuşită: când vulturii tac, papagalii croncăne (W. Churchill). Dar poate la acest început de secol XXI trăim un timp al papagalilor şi nu al vulturilor. Poate din acest maraton al specilistilor în comunicare vor ieşi triumfători doar papagalii, însă în timp, deasupra lor se vor ridica marii vulturi.

Emilian Dranca

17.08.2014

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s