Disidenţă, opoziţie, revoluţie?

”Gaura neagra naste universul nu-l inghite ”

Radu Filipescu

Disidenţă, opoziţie, revoluţie?

Arestat în 1983 (trimis în închisoarea de la Aiud) şi ”eliberat” în 1986, Radu Filipescu invitat la Ṣcoala de vară ASTRA de la Râșov, a povestit despre perioada sa de disidenţă/opoziţie din ultimul deceniu al regimului comunist în România. Însă în România regimul comunist a durat din 1945/1947 până în 1989. Sistemul a funcţionat printr-o maxima teroare. Filipescu a povestit cum după ce a fost arestat i s-a spus că va avea loc un proces unde va fi judecat. Insa el a fost condamnat la 10 ani închisoare într-un proces care a durat doar aproximativ 10 minute. A fost eliberat în 1986, dar experienţa din închisoare nu l-a deterinat să se oprească, iar în 1987 a lansat un nou manifest, în 500 de exemplare. Manifestul chema populaţia la un referendum cu privire la politica lui Ceauşescu. În urma răspândirii manifestului în Bucureşti Radu Filipescu a fost din nou arestat. De data aceasta după mai multe zile de anchetă a fost din nou eliberat datorită faptului că în Franţa cazul său a fost făcut nu doar public, dar şi celebru (el a mărturisit utlterior că cei de la Europa Liberă i-au salvat viaţa).

A mai urmat şi o a treia arestare, despre care Radu Filipescu nu a spus foarte multe cuvinte, dat fiind faptul că şi acesta perioa de arest nu a durat mai mult de câteva zile. El a mărturisit că în România condusă de Ceauşescu nu au existat multe cazuri de disidenţă sau opoziţie reale datorită mijloacelor de a teroriza populaţia, mijloace care împiedicau efectiv orice formă de opoziţie. În cazul în care totuşi ar fi existat grupuri care s-ar fi opus sau ar fi creat o disidenţă reală, regimul ar fi acţionat rapid, drept dovadă cazul de la Timişoara din 17 decembrie 1989 şi după ulterior la Bucureşti până pe 22 decembrie.

În final l-am întrebat pe Radu Filipescu dacă după 1990 a mai răspândit manifeste. Răspunsul său a fost scurt şi categoric: nu! După 1990 s-a implicat o scurtă perioadă în politică, mai exact în partidul creat de Ana Blandiana şi care nu a avut o istorie foarte lungă. Azi, Radu Filipescu trăieşte la Bucureşti unde a brevetat mai multe invenţii în domeniul tipografiei şi a imprimantelor.

O retragere liniştită din viaţa publică, practic o retragere din haos spre normalitate, o regăsire a lumii în simplitatea şi frumusetea lucrurilor mici, însă de data aceasta în libertate.

Emilian Dranca

12.08.2014

Cluj-Napoca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s