O zi din viata mea în anul 2014, în România condusă de Nicolae Ceauşescu

 

 

Declaraţie

Ca în fiecare dimineaţă normală am plecat la facultate unde începeam cursurile de la orele 09.00. Am luat metroul din Crangasi până la Unirii, unde am schimbat cu un alt metrou până la Universitate. Pe drum m-am întâlnit cu câţiva colegi de la Facultatea de Litere şi am discutat despre diferite lucruri, literatură, filosofie şi istorie. În nici un caz despre politică. Citisem recent într-o revistă germană despre o noue ediţie a unei cărţi scrisă de un foarte cunoscut filosof german: Hannah Arendt. Cartea în cauză se numeşte Originile totalitarismului şi se pare că a fost tradusă în foarte multe ţări. Am povestit aceste lucruri colegilor de la litere, iar ei m-au întrebat ce am găsit atât de interesant la ea. Nu mi-am dat seama că sunt într-un grup în care se află şi necunoscuţi. Astfel am comis imprudenţa de a mărturisi că Arendt consideră că atât comunismul precum şi nazismul sunt regimuri împotriva libertăţii omului. De aici eu am dedus că regimul în care noi trăim poate fi mai puţin liberal şi mai puţin potrivit pentru noi decât ceea ce se află în Statele Unite ale Americii, acolo unde Arendt a trăit şi a scris după 1940.

 

Am mers liniştit la facultate. Niciodată nu m-am gândit că în grupul de prieteni ai colegilor mei se află şi persoane care vizitează Securitatea sau alte asemenea instituţii mai des decât o face toată lumea în mod normal. Astfel, la amiază, înainte de a pleca de la facultate la cantină pentru a lua masa, au sosit în amfiteatru doi miliţieni şi mi-au cerut să-i însoţesc până la secţie. Politicos, am întrebat despre ce este vorba iar dumnealor mi-au răspuns că nu se poate discuta acolo. Din respect faţă de orânduirea socialistă şi faţă de tovarăşii colegi şi profesori am acceptat invitaţia, mai puţin plăcută a miliţienilor şi i-am urmat la secţie.

 

Aici mi s-a spus că am uneltit împotriva orânduirii socialiste, că am denigrat regimul din România şi în special faptul că am înjosit numele tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Eu am încercat să aflu de unde provin toate aceste acuze, însă nimeni nu mi-a spus nimic. Tovarăşii miliţieni m-au bruscat şi mi-au spus că fac propagandă americanilor, germanilor, capitaliştilor, jidovilor şi vreau să aduc imperialiştii occidentali în România. Astfel, deduc că aceste acuzaţii provin în urma discuţiilor despre articolul pe care la-m citit despre cartea Hanei Arendt. Am încercat să prezint argumentat, logic şi ational că nu este vorba de aşa ceva. Însă, în urma acestor capete de acuzare am fost arestat. Astfel am ajuns în arestul Poliţiei Municipiului Bucureşti. Aici, după o anchetă lungă asupra persoanei şi personalităţii mele precum şi asupra dosarului meu, am fost declarat duşman al poporului. În arest am fost dezbrăcat şi deposedat de hainele mele, am primit o salopetă de deţinut, am fost tuns, bărbierit, fotografiat astfel şi trimis la Jilava unde mă aflu şi acum şi unde scriu această declaraţie. Vreau să spun că am citit doar un articol nevinovat într-o revistă de specialitate la biblioteca germană şi despre care am avut o discuţie cu colegii mei. Atât şi nimic mai mult.

 

Aceasta este declaraţia pe care o dau şi o semnez.

 

Emilian Dranca

 

Asta s-ar fi intamplat in Romnia anului 2014 daca la putere ar fi ramas comunistii. Pentru o carte pe cat se poate de inofensiva, pe atat de necesara, un tanar student ar fi riscat puscaria. De fapt, ‘’nu ar fi’’ ci risca intr-adevar puscaria. De ce ? Deoarece ceea ce a scris Hannah Arendt nu concorda cu ceea ce inseamna comunismul stiintific, sau ordinea sociolasita din Republica Socialista Romania. Nici pana in ziua de azi nu reusesc sa inteleg cum a fost posibil un asemenea accident in istorie. Logica isi impune riguarea. Astfel, este de la sine de inteles ca intr-un stat cu douazeci de milione de locuitori nu pot fi toti cei douazeci de milioane de oameni socialisti. Este un lucru nu doar impotriva logicii ci si a naturii umane. Este imposibil sa pretndem ca toti locuitorii unui stat sa apartina unui singur partid politic sau sa se identifice cu o asemenea simpatie. Aceasta impostura a apartenentei la o anumita doctrina politica a destructurat ierarhia valorica a poporului roman. Din nefericire, aceasta falsa identificare cu un anumit curent politic sau partid politic a avut repercursiunilor sale si dupa 1990. Astfel, in aceasta cheie putem intelege mult mai usor si implicit ne putem explica de ce unii pretinsi politicieni trec atat de simplu dintr-un partid in altul. De asemenea pendularea intelectualilor sau a pseudo-intelectualilor care isi ofera serviciile celor care ofera mai mult. Cand sub aripa protectoare a unui ministru, cand angajat de un institut patronat de partea adversa, de unde il ocaraste pe fostul sau protector, implicit fost ministru. Aceasta pendulare cand in stanga cand in dreapta este cat se poate de nociva societatii romane. Lipsa de stabilitate a acestor oameni determina o instabilitate majora in societatea pe care isi doresc sa o reprezinte si mai ales sa o conduca. Recomand acestor politicieni si intelectuali calatori cartea Hannei Arendt, Elemente und Ursprunge totaler Herrschaft, reeditata anul acesta de Editura Humanitas. Desigur, asupra principiilor si valorilor precum si a metodologiei si filosofiei Hannei Arendt vom reveni cu o proxima ocazie. Deocamdata consider ca aceasta instabilitate politica si intelectuala din Romania creaza cadrul perfect pentru distrugerea diferentelor si valorilor dintre oameni si caractere. Also, Aufmersamkeit !

Emilian Dranca

9 iulie 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s