Un criminal rămâne un criminal

 

Vineri, 4 iulie 2013, Guvernul Sârb din Bosnia-Herzegovina a dezvăluit, atât la propriu cât şi la figurat, ultima sa invenţie: o statuie dedicată lui Gavrilo Princip. La eveniment a participat inclusiv primul ministru sârb din Bosnia-Herzegovina care a declarat că pentru el şi pentru poporul sârb, Gavrilo Princip nu este un criminal ci un erou naţional care a luptat pentru libertatea poporului sârb. Să analizăm situaţia: un smintit naţionalist sârb pune mâna pe o armă de foc şi-l împuşcă pe moştenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar. Criminalul găseşte timpul necesar pentru a o asasina şi pe soţia acestuia… Evenimentul în sine declanşează un conflict între Serbia şi Imperiul Austro-Ungar în 1914 care provoacă un conflict armat între cele două state. Astfel începe Primul Război Mondial care a lăsat în urma sa milione de victime, atât morţi, răniţi cât şi diparuti, fără a mai pune la socoteală toate ororile pe care le aduce un război.

images

Trece o sută de ani, şi o mână de politicieni sârbi, naţionalişti, aflaţi la conducerea guvernului sârb din Bosnia-Herzegovina, au năstruşnica idee de a închina o statuie acestui criminal. Poate fi considerată o asemenea situaţie normală? Nu, categoric nu! Cum a luptat Gavrilo Princip pentru libertatea poporului sârb? În nici un fel! A făcut rost de o armă de foc şi în timpul vizitei oficiale la Sarajevo a moştenitorului trononului austriac, Gavrilo Princip a deschis focul asupra cuplului imperial. Crima rămâne crimă. Gavrilo Pricip nu poate fi absolvit de culpa sa niciodată. Eventual, şi asta cu o mare rezervă, va putea fi absolvit doar în ceruri dar niciodată pe pământ. Însă, aceşti urmaşi ai lui Slobodan Milosovic nu au altă ocupaţie decât consolidarea naţionalismului sârb într-un stat cu trei guverne, câte unul pentru fiecare naţionalitate/religie importantă: unul pentru sârbii ortodocşi, al doilea pentru croaţii catolici şi al treilea pentru bosniacii musulmani. Un adevărat mozaic unde nu lipsea nimic altceva decât o statuie a lui Gavrilo Princip… Oare ce vă mai urma? probabil o statuie a lui Slobodan Milosovic sau una a lui Mladic?

Ceea ce nu pot să înţeleagă aceşti politicieni sârbi care curtează cu asiduitate Uniunea Europeană este faptul că un criminal rămâne un criminal indiferent de cât timp va trece de la faptele sale şi indiferent de justificările sale. De justificat putem justifica orice. Ultimul nebun de pe stradă, ajuns în faţa unui fapt împlinit îşi va putea justifica nebunia convingându-se pe sine însuşi de temeinicia şi valoarea faptelor sale. Să ne imaginăm că în Viena sau la Berlin ar apărea o statuie a lui Adolf Hitler în virtutea luptelor sale pentru poporul german…

Emilian Dranca

06.07.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s