Behemot

Image

Behemot

În urma alegerilor din 26 mai 2014 se poate ajunge la o observaţie cât se poate de întemeiată: românii nu sunt interesaţi de Europa implicit de Uniunea Europeană. Votul celor care s-au prezentat la alegerile de duminică a fost, în general, votul celor care s-au presentat din 1990 până în present şi au ales un singur lucru: socialiştii (sau, cei care se pretind a fi socialişti). Nu aceasta este problema. Din nefericire nu votul celor care au optat pentru sociialisti afectează societatea din România ci absenţa celorlati alegători. Partidele care pretind a avea o ideologie de stânga au reuşit să scoată din case aproape de toţi simpatizanţii lor. Celelalte partide nu au reuşit să socată aproape pe nimeni, în comporatie cu această maşină de vot socialistă. Putem numi acest partid, sau alianţă de partide de stânga, nu mai contează, drept Behemot. Acest monstru marin îngrozitor care este capabil să readucă românia nu doar în pragul anilor 2000 ci mai grav, în pragul anilor `90, când libertatea era doar o chestiune facultativă.

 

Astfel se pare că românii nu-şi preţuiesc sau nu ştiu să-şi preţuiască libertatea şi tot ceea ce le poate oferi Uniunea Europeană, liberă, democrată şi dinamică. Sunt de subliniat aceste lucruri, deoarece Behemot va trimite în Parlamentul European 16 parlamentari. Doar Italia, după guvernările dezastruase ale lui Berlusconi şi Enrico Leta a reuşit să mai investeasta prin sufragiu sau un Behemot, Partidul Democrat, cu nu mai puţin de 41% din voturile exprimate.

 

Este bine de amintit ce înseamnă Europa şi mai ales ce înseamnă libertatea, aceiaşi libertate şi aceiaşi Europa pentru care tinerii şi-au dat viaţa în decembrie `89, oameni maturi au fugit din România atât inaite de 1990 cât şi după, deoarece extraordiara guvernare din 1990-1996 a reuşit să izoleze România pe plan internaţional. Pentru aceiaşi Europa unii şi-au riscat viaţa ascunzându-se în frontieră pe sub trenuri, prin containare, prin tiruri şi multe alte mijloace şi vehicole pentru a putea ajunge acolo… în Europa. Azi se pare că au uitat aceste lucruri şi rămân în casă.

Reiau câteva rânduri de zilele trecute:

În 1946, cu ocazia unor întâlnirilor internaţionale de la Geneva, Karl Jaspers a încercat să definească conceptul de ‘’Europa’’ pornind de la trei cuvinte cheie : libertate, istorie, ştiinţă( (rezumatul raţionamentului sau este prezentat în revista La Nef, noiembrie 1946.). În ceea ce priveşte libertatea, Karl Jaspers a subliniat importanţa a două aspecte : viaţa ca suma de polarităţi şi viaţa ca implicare în situatii-limita. Putem considera libertatea drept asumarea sumei unor multiple polarităţi, un destin căruia îi este dat să cunoască aspecte existenţiale antagonice. De asemenea putem considera religiosul şi areligiosul ca fiind două concepte polare şi în acelaşi timp două feluri de a exista în lume. Fiinţa umană – în concepţia lui Jaspers – are libertatea de a alege şi de a-şi asuma una dintre cele două tipuri ale existenţei mundane.

 

Un filosof român, Nae Ionescu, în 1928 îi trimitea lui Nicolae Iorga o scrisoare cât se poate de interesantă din care cităm: ‘’Să presupunem un moment, prin absurd, că un prim ministru al țării românești înnebunește subit; începe să creadă că prezența lui la cârma statului e absolut necesară și, în ciuda tuturor insucceselor personale, a dovezilor de incapacitate și a dezastrelor pe care le pregătește țării, hotărăște să se eternizeze la guvern. Evident, consiliul de regență poate să-l cheme o dată, de două sau de trei ori, recomandîndu-i să se retragă sau chiar cerîndu-i categoric demisia. Ce se întîmplă însă dacă primul ministru, convins în aberația lui mintală că reprezintă singura rezervă și garanție a țării, refuză urma injoncţiunilor regenței?”

 

Acesta este cel de al doilea pericol în care se află România, nu doar un Behemot în forma unui partid politic ba mai mult în persoana unui singur om. Indiferent de formă sau persoana, monstrul rămâne acelaşi, acelaşi Behemot.

 Emilian Dranca

28.05.2014

Bucuresti

Publicat pe: http://www.ziarulviitorul.ro/behemot-2802

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s