Klaus Iohanis, un proiect pentru România

Image

 

Miercuri, 21 mai 2014 am participat la Cluj Napoca, la un forum despre ” Inovaţie şi dezvoltare a mediului de afaceri clujean ” organizat în Aulă Magna a Facultăţii de Siinte Economice şi Gestiunea Afacerilor. În sală au fost prezente persoane din mediul de afaceri din Transilvania, reprezentanţi ai investitorilor precum Emerson şi Banca Transilvaniei, persoane din mediul juridic şi academic. Eu am fost invitat de organizatori pentru a spune câteva cuvinte despre economie politică şi tendinţele internaţionale a ceea ce se prefigurează a fi spaţiul liber de schimb economic constituit de S.U.A. şi Uniunea Europeană. Am acceptat bucuros invitaţia şi m-am reîntors la Cluj pentru a reîntâlni prieteni dragi, aflaţi printre organizatori dar şi printre spectatorii din sală.

Image

În scurtul meu discurs am pus accentul pe două chestiuni esenţiale pentru dezvoltarea României. Revenit recent la Bucureşti în urma unui scurt sejur la Viena, am avut plăcerea de a participa în data de 16 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului la lansarea unui program/proiect economic de către primarul Sibiului, Klaus Iohanis. Am fost surprins încă odată de luciditatea şi fermitatea acestui politician român (atenţie, Klaus Iohanis nu este cetăţean german ci doar etnic german). Însă, atunci m-am întrebat ce caută de fapt un asemenea om în mediul politic din România? La fel, mă întreb ce caută unii în cultură sau în mediul afacerilor?

Astfel, am rugat auditoriul să se gândească foarte bine ce caută de fapt la acest forum. Întrebarea este de ce merge cineva undeva? ce aşteptări şi ce dorinţe are? Pentru ce au venit în sală, pentru a schimba ceva sau pentru a rămâne la stadiul actual?

În cazul lui Klaus Iohanis, încă nu-mi este foarte clar şi nu-mi explic, cum poate un om care are liniştea oraşului Sibiu, linişte şi prosperitate pe toate planurile să se lanseze în viaţa politică la nivel naţional şi mai ales în capitală unde lucrurile sunt atât de complicate. Însă, după ce am urmărit cu atenţie programul său economic mi-am mai clarificat anumite lucruri.

Image

În prelegerea mea am amintit două dimensiuni ale programului/proiectului lui Klaus Iohanis pentru România. Practic este vorba de un nou program de guvernare realizabil în cel puţin patru ani. Dincolo de indispensabila cotă unică de impozitare de maxim 16%, primarul Sibiului a prezentat două soluţii pentru revigorarea economiei române. Pe de o parte, societatea romană nu poate fi revigorată în lipsa unei clase de mijloc puternice, ceea ce înseamnă 50% din populaţia României. Actualmente clasa de mijloc nu depăşeşte 20% (date realiste nu utopice!). Klaus Iohanis a propus susţinerea acestei clase prin reforme economice graţie cărora intreorinzatorii şi profesiile liberale, precum şi cei pe care-i putem numi generic ”gulerele albe” să ajungă la un procent de 50%. Acest lucru poate fi realizat în cel puţin patru ani. Pe de altă parte, Klaus Iohanis a propus ca România să urce în topul World Economic Forum, unde, din punct de vedere al competitivităţii sale, România se află pe locul 80 în lume. Dorinţa, idealul este de urca cu 20 de poziţii. Urmărind aceste lucruri mi-am amintit de proiectul primului ministru al României din perioada 2004-2008 care a propus că România să devină nu doar al şaptele stat din Uniunea Europeană ca suprafaţă ci şi ca economie. Astfel, cele două proiecte se suprapun (sau se identifică unul cu celalt) deoarece în topul realizat de World Economic Forum pe 2013, ţări precum Vietnamul (poziţia 66), Slovenia, Polonia, Ungaria, Georgia, Armenia şi inclusiv Bulgaria au devansat ţara noastră. Pot să înţeleg că o economie şi ingeneral un stat precum Germania, Elveţia, Austria, Marea Britanie, Suedia, Olanda sunt şi vor fi mereu avangarda lumii contemporane. Însă nu pot să înţeleg şi mai ales nu pot să accept ca o economie şi un stat precum Ungaria, Slovenia, Slovacia şi mai ales Bulgaria să devanseze România. Aici este clar o lipsă de responsabilitate şi eficienţă nu doar a mediului de afaceri, a economiei din România ci şi a clasei politice. Pe scurt, corupţia din politică şi implicit din administraţie sufocă un stat cu mult mai multe posibilităţi şi resurse economice decât Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia. Dacă privim doar la suprafat geografică, reusrse naturale şi demografie, România ar trebui să se afle de mult timp în faţa acestor state. Însă, clasa politică actuală împiedică efectiv societatea română să se dezvolte.

Image

Astfel, programul-proiect economic şi politic al lui Klaus Iohanis este în realitate un proiect pentru România şi pentru români. Am prezentat concis aceste chestiuni la Cluj şi am supus atenţiei auditorului posibilitatea ca societatea română, prin mediul de afaceri să poată atinge acest ideal. Acum, singura variabilă o constituie politica implicit partidul politic aflat la guvernare. Atât timp cât este oferit credit unor politici ce se revendică a fi de sorginte socialistă şi care reclamă taxe după taxe, nici un invesititor, fie el autohton sau străin nu va fi încurajat să dezvolte un proiect în România. Sunt deja celebre cazurile Nokia, care a plecat de la Cluj în Republica Moldova şi Mercedes care nu a mai ales Clujul ci Szeged, în special datorită infrastructurii nefavorabile din România.

DSC04594

 

Am încheiat recomandând auditoriului să fie un spectaor participant – opinie a lui Paul Ricoeur – şi să înceapă prin propria iniţiativă să schimbe lucrurile din România. Am încurajat pe cei prezenţi în sală amintind faptul că noul spaţiu economic ce se prefigurează la orizont, o adevărat punte între Europa şi America de Nord, oferă mai multe drepturi investitorilor şi mediului de afaceri în general spre deosebire de momentul prezent când statul rămâne cel favorizat. Aşadar în perspectiva unui stat minimal, liberal şi liberalizat pote fi posibilă o economie mult mai dinamică şi productivă, cel puţin aşa sunt prezentate lucrurile în spaţiul german. Este drept, acest proiect a fost atacat tocmai de socialişti din toate ţările Uniunii Europene, datorită unui considerent cât se poate de simplu: nu vor mai putea impozita şi taxa tot ceea ce impozitează şi taxeza azi.

Image

Proiectul lui Klaus Iohanis rămâne un proiect valabil şi dezirabil, aşa cum însuşi modelul primarului Sibiului este de dorit a fi regăsit şi în persoana altor politicieni.

Image

Emilian Dranca

22.05.2014

Cluj-Napoca

*Fotografiile au fost realizate de Tudor Stef

 

Advertisements

One thought on “Klaus Iohanis, un proiect pentru România

  1. […] cine. Reiau începutul unui articol pe care l-am publicat în urmă cu aproximativ un an de zile (https://emiliandranca.wordpress.com/2014/05/24/klaus-iohanis-un-proiect-pentru-romania/). Se întâmpla să fiu invitat la Cluj-Napoca, pe 21 mai 2014 la un eveniment, unde am susţinut o […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s