Viena, Consiliul Europei la 124-a reuniune ministerială

Image

Viena, Consiliul Europei la 124-a reuniune ministerială

Luni, 5 mai şi marţi, 6 mai, Viena se îmbracă din nou în haine de sărbătoare. Precum şi în vremurile Cancelarului Metternich. la Viena se discută situaţia internaţională. Capitala Austriei găzduieşte în aceste zile cea de a 124-a reuniune miniseriala a Consiuliului Europei. Austria a deţine preşedenţia Consiliului Europei, iar la finele acestei reuniuni o va înmâna Azerbaidjanului.

Două mari teme se află pe agenda de lucru a miniştrilor afacerilor externe reuniţi la Viena. Prima, în mod evident este situaţia din Ukraina. Cât de eficiente sunt sancţiunile pe care Occidentul le aplică împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin? Este necesară o intervenţie a Occidentului mult mai serioasă pentru supravegherea alegerilor din Ukraina? Acestea sunt câteva întrebări la care întreaga Europă caută răspuns după izbucnirea conflictelor armate din Ukraina. Uniunea Europeană poate considera că ceea ce se întâmplă azi în Ukraina este un adevărat război civil, cu mari implicaţii ale Rusiei. Dincolo de toate explicaţiile pe care le dă Moscova şi modul în care încearcă să se disculpe, influenţa sa este evidentă. Cea de a doua mare temă de discuţie este constituită din două părţi. Pe de o parte, drepturile omului, iar pe de altă parte statul de drept din Europa. În mod inevitabil şi aceste subiecte au conexiuni directe cu situaţia din Ukraina. Nu putem spune că acum, acolo sunt respectate drepturile omului şi cu atât mai puţin statul de drept. După ce Rusia a anexat Krimea fără nici o problemă de ordin moral său politic – rămâne de văzut factorul economic, dacă această anexare va ajuta sau îngreuna economia Rusiei – acum există posibilitatea de a anexa şi Transnistria sau/şi sud-estul Ukrainei. Nimic nu este imposibil.

De remarcat este succesul ministrului afacerior externe al Austriei, Sebastian Kurz. După ce tânărul de 27 de ani a vizitat în preajma Sfintelor Sarbatori Pascale, Isaraelul şi a ridicat problema situaţiei din Palestina, şi-a continuat şirul vizitelor diplomatice cu o escală la Teheran. 48 de ore a durat de această dată vizita ministrului austriac în capitala Iranului. Presa din Austria a descris în mod detaliat acest parcurs fulminat al ministrului şi subiectele abordate atât în Israel cât şi în Iran: drepturile omului şi problema statului de drept. În declaraţiile de presă şi interviurile pe care Sebastian Kurz le-a acordat ulterior, a discutat în special despre aceste probleme ale societăţii contemporane. Acum, în calitate de gazdă, ministrul austriac pune pe masă aceleaşi chestiuni în faţa Consiliului Europei.

În acest an Consiliul Europei împlineşte 65 de ani de existenţă. O istorie mai mult decât interesantă şi captivantă a unui organism politic contemporan, dinamic, eficient şi mai ales necesar lumii secolelor XX-XXI. Sesiunile Consiliului Europei au loc o singură dată pe an, iar preşedenţia sa este asigurată prin rotaţie de către cele 47 de state membre, pentru o durată de şase luni, în ordinea alfabetului latin.

Emilian Dranca

06.05.2014

*Articol publicat si pe: http://www.ziarulviitorul.ro/consiliul-europei-la-124-a-reuniune-ministeriala-2771

Advertisements

One thought on “Viena, Consiliul Europei la 124-a reuniune ministerială

  1. Liviu Mihai Popovici says:

    Felicitari pentru articol mai ales ca vine dintr-un domeniu despre care studiez la Facultatea de Istorie si iti propun sa ai mare grija la ortografie atunci cand scrii inclusiv pe bloguri.Din punct de vedere personal, UE nu poate sa ameninte Rusia fiindca asta ar reprezenta un lucru aparent imposibil iar in ceea ce priveste Crimeea, aceasta a fost a Rusiei dintotdeaua.Ucraina este stat artificial creat dupa 90.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s