Filosofia tancurilor

Filosofia tancurilor

Image

Viena, Belvedere, locul unde in 1940 a fost dictata anexarea Transilvaniei de Nord-Vest de catre Ungaria.

 

În anul 2009 într-o delcaratie delicată, Vladimir Putin se întreba cât va mai dura acest stat fantomă, Ukraina? Ulterior profesorul universitar Andrei Marga l-a apreciat pe Vladimir Puţin drept un politician eficient. Desigur, profesorul a fost blamat pentru afirmaţia sa. Însă, nu s-a ţinut cont de anumit lucru, spre exemplu în ziarele din România care au atacat şi comentat într-un mod agresiv afirmaţia profesorului mai ales după ce a fost investit ca ministru al afacerilor extene în 2012; afirmaţia sa nu a fost o pledoarie favorabilă lui Vladimir Putin.

Dacă ţinem cont de ceea ce înseamnă eficientă şi mai ales de fenomenele şi oamenii sau fiinţele care sunt caracterizate a fi eficiente, atunci putem cobora mult în istorie şi să găsim multiple exemple. Însă, să ne oprim la secolul XX, la fenomenul regimurilor totalitare analizat într-un mod admirabil de Hanna Arendt în Elemente und Ursprunge totaler Herraschaft, Antisemitismus, Imperialismus, totale Herrschaft (tradusă în limba romna ca Originile totalitarismului). Fie că vorbim de nazism, fascism sau comunism, toate aceste regimuri au reuşit într-un mod remarcabil să-şi intimideze adversarii: democraţiile occidentale. Evident aici este vorba de eficienţă, de eficienta răului absolut în deplina sa manifestare. Zilele acestea asistăm din nou la un alt fenomen de intimidare a democraţiilor occidentale de către Rusia condusă de urmaşul lui Lenin şi al lui Stalin: Vladimir Puţin. Preşedintele Rusiei reuşeşte să intimideze Occidentul plimbându-şi tancurile şi soldaţii la graniţa şi peste graniţa Ukrainei. Deoarece, ”ukrainienii” care militează pentru alipirea provinciilor lor la Rusia nu au găsit tancurile şi vehiculele blindate, cu care se plimba pe străzile oraşelor, la magazinul de jucării sau la o piaţă auto. Presa germană arată zi de zi alte şi alte fotografii cu aceste vehicule militare conduse de simpatizanţi ai Rusiei. Împotriva acestor copii întârziaţi care se joacă de-a războiul, Kievul este nevoit să-şi trimită armata pentru a-i calmă şi a-i duce pe fiecare la casa lui. Rezultatul? apar mai multe tancuri şi mai mulţi soldaţi cu cagule pe faţă împotriva guvernului de la Kiev şi în special împotriva statului Ukrainen.

Pe 25 mai Uniunea Europeană, prin toate cele 28 de state ale sale, alege un nou Parlament. În paralel, la Kiev au loc alegeri prezidenţiale, influenţate de Moscova prin multiple tertipuri. Tancurile trimise în Ukraina, în Krimea şi în Transnistria nu au decât scopul de a intimida populaţia locală şi implicit democraţiile occidentale. Dacă şi Transnistria va fi anexată de Rusia, atunci frontierele Republicii Moldova vor fi redesenate în acelaşi chip precum au fost schimbate frontierele României prin pactul Ribentrop-Molotov din 23 august 1939 şi ulterior prin agresiunea militară şi şantajul internaţional din 1940. Un act care, iată, are repercursiuni inclusiv după 75 de ani. România şi în special diplomaţia românească ar putea ridica aceste probleme şi astfel ar putea fi rediscutată inclusiv temeinicitatea şi legalitatea unui stat precum Republica Moldova. Întrebarea este dacă este dispusă România să-şi asume un asemnea proiect şi mai ales dacă Uniunea Europeană ar sprijini un asemnea demers. Cert este faptul că după 25 mai ne putem aştepta la schimbări radicale pe harta Europei. Iată eficienţa filosofiei tancurilor.

Emilian Dranca

25.04.2014

Post Scriptum

Mai multe şi pe:http://www.ziarulviitorul.ro/filosofia-tancului-2715

 

 

 

Advertisements

One thought on “Filosofia tancurilor

  1. Tud.Stef. says:

    Sunt parțial de acord cu tine.Rusia a întrecut măsura violând integritatea teritorială a Ukrainei.A încălcat o serie de drepturi doar pentru a-și extinde influența.Totuși, România nu este în măsură să aplice singură sancțiuni Rusiei, dar UE ar putea.
    Pe de altă parte ambițiile teritoriale ale Rusiei sunt mult limitate.Trebuie luat în considerare climatul internațional și situația economică a țării(o economie care nu este în creștere și care este dependentă de importurile străine).
    Situația se va schimba după 25 mai, dar depinde și de noua componență a parlamentului UE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s