De ce să votăm?

De ce să votăm?

Image

În anul 2012 lucram în redacţia Ziarului Studenţesc din Cluj Napoca la o campanie pentru motivarea tinerilor în ceea ce priveşte necesitatea şi importanţa participării lor la alegerile din primăvară.

Erau doar alegerile locale. Însă, pe fundalul unui absenteism crunt, în special în rândurile tinerilor cu drept de vot, acestea puteau dobândi o miză naţională. Atunci, campania dusă de redacţia ziarului s-a numit ROCK VOTE.  Numărul celor care au participat la vot nu a fost cel dorit. Am reuşit atunci să determinăm poate doar câteva sute sau poate chiar câteva mii de studenţi din Cluj-Napoca să meargă la vot.

Acum, în primăvara lui 2014 sunt alegerile europarlamentare. Încă odată ar fi nevoie de o campanie masivă din partea ONG-urilor  şi a presi libere pentru a determina cetăţenii cu drept de vot să meargă şi să voteze (preferabil doar odată, şi corect!). Este un drept al lor pe care dacă nu şi-l vor manifesta vor lăsa practic calea liberă unor persoane mai mult decât îndoielnice din punct de vedere al performanţelor politice, să ajungă în Parlamentul European. În 2009, România a trimis 33 de parlamentari. În 2014, după aderarea Croaţiei, vor fi trimişi doar 34 de parlamentari. Cred că ar fi o pierdere uriaşă pentru România dacă ar trimite alte personaje care au cântat ode Elenei Ceauşescu, sau au colaborat cu securitatea, sau au făcut politică în prima linie a regimului comunist şi au rămas ”la butoane” chiar şi după 20 – 30 sau chiar 40 de ani. De asemenea ar fi o pierdere pentru români ca în Parlamentul European să ajungă tot felul de incapabili, paraşutaţi acolo doar pentru faptul că sunt fica lui… sau fiul lui…X, Y, Z.  De asemenea votul în general este iportant dat fiind faptul că prin vot alegem pe cei care ne reprezintă. Însă, din nefericire cei aleşi actualmente pentru a ne reprezenta nu dau dovadă de profesionalismul pe care-l pretind. A se vedea spre exemplu: http://www.ziarulviitorul.ro/reuniunea-consiliului-pentru-afaceri-externe-2625

Sâmbătă 22 martie, voi ţine o conferinţă  intitulată ”Y Vote?” tocmai despre importanţa şi necesitatea votului. Aceasta se va desfăşura la Fundaţia Prietenii Americii, Strada Mihai Eminescu (Sector 2).

Emilian Dranca

18.03.2014

Advertisements

2 thoughts on “De ce să votăm?

  1. ioana says:

    Interesant articolul Dvs., dle Dranca. Insa ma framanta o intrebare: cum va ganditi voi, acesti viitori candidati de dreapta, sa solutionati problema discriminarii comunitatii LGBT din Romania? Dvs. aveti luate niste masuri clare in aceasta privinta? Pe zi ce trece vad ca persoanele gay din tara noastre sunt din ce in ce mai discriminate si ceea ce mie mi se pare revoltator este faptul ca ”tinerele sperante ale dreptei falimentare” din Romania sustin in articole (ca sa nu mai vorbesc in viata de zi cu zi) fie un spirit de intoleranta fie sunt plini de nostalgie la adresa unor dictatori sau complici ai acestora. Asa se manifesta si deschiderea Dvs. la valorile europene?

  2. Va multumesc pentru observatie, necesara si utila in contextul actual. Dupa cum vedeti eu am anuntat o conferinta unde am ridicat si problema/problemele pe care le amintiti. Din nefericire nu ne-am intalnit la acea conferinta pentru a continua cu un dialog/discutie despre aceste chestiuni. Mediul online, asemenea spatiilor media, presa scrisa, televiziune si altele inca nu reusesc sa transmita adevaratele valori si oamenii care le poarta si le transmit prin ei mai departe. Ceea ce ce vede in media este prea putin din ceea ce este in realitate Romania si Europa. Fiecare gand si fiecare rand pe care-l scriu este o piesa dintr-un mozaic. Puteti gasi raspunsuri dar si intrebari pe parcursul mai multor randuri/articole, nu doar a unuia singur.
    Cu stima, Emilian Dranca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s